Yaz aylarında su tüketim gerekliliği artarken uygun şartları sağlamayan sular tehlike taşıyor
Güneşe maruz kalan damacana ve pet şişelerdeki suların tüketiminin insan sağlığı üzerindeki etkilerine ilişkin konuşan Ayla Ünver Alçay, “Suların güneşe uzun süre maruz kalmaması gerekiyor, bakteriler, ciddi hastalıklara yol açacak mikroorganizmalar çoğalabiliyor, suya bisfenol A geçişi artacaktır. Özellikle çocuklar, bebeklerde gelişim, endokrin bozukluklar ortaya çıkabilir. Yüksek miktarda bisfenol A alınması üreme bozukluklarıyla ilişkilendirilmiş. Pet şişelerde ftalatlar, antimon gibi bileşikler daha yüksek miktarda suya geçebilir, içerisinde kanserojen olanlar var” dedi.
Güneşe maruz kalan pet sular tehlikeli
Trafikte satılan, arabada bırakılarak özellikle sıcak yaz günlerinde uzun süre güneşe maruz kalan pet şişelerdeki suların sağlık açısından oldukça zararlı olduğuna dikkat çeken Alçay, yeterli hijyen şartlarını sağlamayan suların tercih edilmemesi gerektiğini şçyle ifade etti:
"Birçok yerde, su satış yerlerde su damacanalarının ve pet su şişelerinin dışarıda, açıkta, toz içinde güneşe, sıcaklığa maruz kaldığını görüyoruz. Bu tür yerlerde su almamak lazım, satış yerlerinde suyun oda sıcaklığında ya da buzdolaplarında muhafaza edilmesi lazım.
Etrafında tüp, kimyasal maddeler, deterjanlar vs. varsa onlardan da koku geçişleri olabileceği için kimyasalların olduğu yerlerde dikkatli olmak gerekiyor.
Satın alırken suların temiz, hijyenik, kapalı ortamlarda muhafaza edilmiş olması lazım. 3 ve 7 kodlu olan plastik şişelerde bisfenol A diye bir kimyasal var.
Tek kullanımlık olan pet şişelerde ftalatlar, antimon gibi bileşikler daha yüksek miktarda suya geçebilir. Bunlar içerisinde kanserojen olanlar var.
Uzun süre sıcaklığa ve ultraviyole ışınlarına mazur kaldığında suyun içerisine bisfenol A geçişi artacaktır.
Ayrıca dondurulup çözülmüş suda da kimyasal geçişini artırdığına dair araştırmalar var. Pet şişelerde tekrar tekrar kullanılmamalı."