Dünyada ve ülkemizde su kaynaklarının azalması, suyun korunmasını elzem kılıyor. Zira yüzeydeki ve hatta yer altı sularındaki azalma dikkat çekiyor. Bazı göllerde çekilen sular tarihi yapıları gün yüzüne çıkarıyor.
Su kaynaklarının sürdürülebilirliği açısından günlük hayatta alınabilecek birçok tedbir bulunuyor. Basit bir el yıkama işleminde suyun israf edilmemesi, temizlik esnasında suyun tasarruflu kullanımı hatta yağmur sularının biriktirilerek farklı amaçlarla kullanımı basit ancak önemli tedbirler arasında.

Peki günlük hayatta basit uygulamalarla su tasarrufu nasıl sağlanabilir?
1. Her gün bir dakika daha az duşta kalarak yılda 5 ton su tasarrufu sağlanabilir. Su tazyikini çoğaltan ekonomik duş başlıkları kullanılabilir, banyo suyu akan su halinde değil bir kaba doldurarak kullanılabilir, sıcak su gelene kadar boşa akan soğuk sular biriktirilerek evde çiçek sulamada doldurmada kullanılabilir. Diş fırçalarken musluk kapatılabilir.
2. Mutfakta kirli bulaşıkları durulamadan makinanın ekonomik programında çalıştırarak yıllık 40 ton su tasarrufu sağlanabilir.
3. Pirinç ıslatılan sular lezzetli ve besleyici çorbalara dönüştürülebilir. Yumurta kaynatılan sularla çiçek sulanabilir, böylece kalsiyumdan beslenir. Sebze ve meyveler akan su altında değil bir kabın içinde yıkandığında yıllık 18 ton su tasarrufu sağlanabilir.

4. Evin ve binanın içine gri su sistemi kurularak lavabo, çamaşır makinesi ve bulaşık makinesinde kullanılan suyun dışarıdaki lavabolarda kullanılmak ve bitkileri sulamak için yeniden kullanılması sağlanabilir.
5. Saksıya kuraklığa dayanıklı kaktüs benzeri bitkiler dikilebilir, bunlar sulama yapmadan gelişebilir.

6. Apartman görevlisi tarafından ev dışında bir oluğun altına bir yağmur varili kurulması teşvik edilebilir, böylelikle günde 4 litreden fazla su biriktirilebilir, sineklerden korumak üzere üzerine bir ağ gerilebilir ve çimleri sulamak, arabayı yıkamak gibi dışardaki su gereksinimler bu suyla karşılanabilir.

7. Doğada tamamen çözünen, kimyasal katkılar içermeyerek çevreyi ve suları kirletmeyen deterjanlar tercih edilebilir.
8. Bir gıda, tekstil ürünü ya da elektronik eşya satın alınırken ne miktarda su harcandığına dikkat edilebilir, “su ayak izi” takip edilebilir.
9. Yürünecek mesafelere araçla gitmeyerek enerji tasarrufu, hava kirliliğinin önüne geçerek dolaylı yoldan su tasarrufu sağlanabilir. Fidan dikimi faaliyetlerine destek verilebilir.
10. Doğal ambalaj malzemeleri yeniden kullanılarak geri dönüşüm endüstrisinde su tasarrufuna katkıda bulunulabilir.