Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmak güneş yanıklarına neden olabilir.
Cildin yüzeysel hücrelerinde ve cilt altı dokularında hasara neden olarak güneş lekeleri, fotodermatoz, aknitik keratoz gibi cilt hastalıkları, yüzeysel damarlarda bozulma ve erken yaşlanma gibi problemlere yol açabilir. Ayrıca cilt kanseri oluşumuna ve gözde katarakt hastalığına neden olabilir.
Uzun süreler güneş ışığına maruz kalındığında bağışıklık sistemi zayıflayarak enfeksiyonlara yakalanma riskini artırabilir ve iyileşme sürecini geciktirebilir. UV ışınlarına karşı gözü koruyan kornea tabakası, uzun süreli güneşlenmelerde fonksiyonunu yitirebilir ve gözde doku bozukluklarına hatta ilerleyen dönemlerde kornea yanmalarına neden olabilir. Çocuklarda UVA ışınlar göz merceğini geçerek retinaya kadar ulaşabilir.
Cilt kanserleri, en yaygın görülen kanser türüdür. En tehlikeli cilt kanseri olan melanoma, diğeradıyla melanosit kanseri ise çevresel ve genetik faktörlerden etkilenir, yaşamın erken dönemlerindeki yoğun güneş ışığı alımına bağlanabilir.
Cilt rahatsızlıklarıyla güneş ışınları ve D vitamini arasında nasıl bir ilişki var?
Cilt lekeleri, cilt kırışıklıkları, cilt yaşlanması, cilt kanserleri gibi rahatsızlıklarda UV ışınlarına önerilen süreden fazla maruz kalmak etkilidir. Genel olarak, ciltte ve pek çok organda bulunan D vitamini alıcı hücreleri, cildin dış tabakasının zamanla yenilenmesini teşvik ederek kanserleşmeye karşı koruyucu bir rol oynar.
Deri, D vitamininin hem sentezlendiği, hem de D vitamininin hormon olarak etkili olduğu tek organdır. D vitamininin kanser hücrelerinin büyümesini ve davranışlarını kontrol edebildiği düşünülmektedir. 25(OH) D değeri düşük olan kimselerin melanosit kanserine yakalanma riskinin daha yüksek olduğu belirtilmektedir.