İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:07 İkindi16:56 Akşam20:03 Yatsı21:34 İmsak04:22 Güneş05:59 İşrak06:39
Hava - Hava durumuParçalı Bulutlu 18°C Nem %61
Türkçe
18 Şevval 1445 27 Nisan 2024 Cumartesi
18 Şevval 1445
İşrak
06:39
Öğle
13:07
İkindi
16:56
Akşam
20:03
Yatsı
21:34
İmsak
04:22
Güneş
05:59
Giriş Yap

Güneşin yeni bir faydası daha!

24.08.2023    |

Yaz aylarında her gün birkaç dakika güneşle D vitamini ihtiyacımızı karşılayabiliyor, moralimizi düzeltebiliyor, egzama gibi cilt rahatsızlıklarından ve bazı kanser risklerinden korunabiliyoruz.

Usulünce güneşlenmek bağışıklık sistemimize destek ve beslenme kaynaklı rahatsızlıklara karşı da korunma sağlayabiliyor.

Peki bu nasıl oluyor? Bilim insanları güneşin yeni bir faydasını daha keşfetti.

Eski araştırmalar güneşlenmenin vücudumuz için olan faydalarını yalnızca D vitaminine atfederdi. Ancak sayısı gittikçe artan araştırmalar güneş ışınlarının yalnızca D vitamini sentezi yoluyla değil; nitrik oksit salınımı, bağışıklık düzenlemesi, uyku hormonu melatonin ve mutluluk hormonu serotonin üretimi ve biyolojik saatimizi ifade eden sirkadiyen ritmi düzenleme yoluyla da sağlığımıza fayda sağladığını ortaya koyuyor. 

Güneş ışığı bazı cilt hastalıklarını alevlendiren ve cilt kanserlerine yol açabilen bir unsur. Aynı zamanda çeşitli hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için oldukça faydalı da. Pek çok konuda olduğu gibi güneş ışığını da değerlendirirken çeşitli nüanslara dikkat etmek, kararı ölçüsünde faydalanıp zararından kaçınmak gerekli.

Güneş ışığı türleri

Güneş ışığı; kızılötesi ışınlar, gözümüzle görebildiğimiz ışınlar ve mor ötesi/ultraviyole (UV) ışınlarına kadar uzanan farklı dalga boylarında bir radyasyon spektrumundan oluşuyor. UV radyasyonunu da kendi içinde UVA, UVB ve UVC olmak üzere üç bölüme ayrılıyor. UVC ışınları ozon tabakasındaki stratosfer gazları tarafından engellendiği için sadece UVA ve UVB ışınları dünya yüzeyine ulaşıyor.

UV Işınları vücudumuzda nasıl etki ediyor?

Vücudumuzda birden fazla işlev için önem arz eden D vitamini sentezi, güneşin UVB ışınları sayesinde gerçekleşmekte. Cildimizde bol miktarda üretilen kolesterol çeşidi UVB ışınları ile etkileşime giriyor, karaciğerde kolekalsiferol üretiliyor ve kalsifediol bileşenine dönüştürülüyor. Bu madde kan dolaşımına salınarak böbreklere ulaşıyor ve burada tekrar işleniyor. Böylece D vitaminin etkilerinden sorumlu en aktif form olan kalsitriol oluşuyor. 

D vitamini, gıdalar yoluyla aldığımız kalsiyumun emilimine önemli katkı sağlıyor. Yeterli kemik mineral yoğunluğunu koruyarak kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz ve raşitizm risklerine karşı bizleri koruyor. Ayrıca iltihaplı eklem romatizması olarak bilinen romatoid artritte ve kireçlenme olarak bilinen osteoartritte yaşam kalitesinde ve kas gücünde iyileşme sağlayabiliyor. 

Güneşle sedef ve egzama gibi ciit rahatsızlıklarını önlemek ve tedavi etmek, kemik ve kas sağlığı ve kuvvetli bağışıklık için D vitamini sentezlemek, mevsimsel duygu durum bozukluğunu önlemek mümkün. 

D vitamini sentezinin bazı kanserlerin oluşumunu azalttığı da tespit edildi.

Güneşin yeni faydası

Son yıllarda bilim insanları güneşlenmenin faydalı etkisinde yeni bir mekanizma keşfetti. Nitrik oksit salınımı, bağışıklık düzenlemesi, melatonin ve serotonin üretimi ve biyolojik saatimizi ifade eden sirkadiyen ritim güneşin faydalı etkilerinden. Bunlar içinde nitrik oksidin yıldızı parlıyor. UVA radyasyonu sayesinde bu molekül derideki depolarından salınarak kana taşınıyor. Burada çeşitli yollarla damarları genişleterek kan basıncını düşürüyor, glikoz intoleransını ve insülin direncini baskılıyor.

Hem UVA hem de UVB’ye maruz kalındığında multipl skleroz (MS) veya iltihaplı eklem romatizması gibi otoimmün hastalıklarda alevlenen bağışıklık faktörleri baskılanıyor.

Güneşlenerek deri depolarımızdan nitrik oksidin salınması, kan damarı kaslarının gevşemesi ile tansiyonun düşmesi gerçekleşiyor. Yine cildimizden nitrik oksit veya a-melanosit uyarıcı hormonu salındıkça obezite ve Tip-2 diyabet hastalarında insülin salgısını artıran, iltihaplanmayı baskılayan faydalı bir etki görülüyor.

Güneşin zararlı etkileri

Güneş ışınlarına aşırı düzeyde maruz kalmak, çeşitli cilt kanserlerine yol açan en büyük etken.

Güneşin zararından korunup faydasından istifade edebilmek için incelikle hareket etmeliyiz.

Güneşten nasıl faydalanmalı?

Cildi güneşin zararlı etkilerinden korunabilmek için güneşlenme süresi ve güneşlenme saati oldukça önemli. Güneş ışınlarının dünyaya dik açıyla geldiği saatlerde UVB ışınlarından faydalanabiliyoruz. Ülkemizde bu yaz aylarında gerçekleşebiliyor. Coğrafi konuma göre ve günden güne değişen dakikalarda olsa da öğlen 11:00 ile 15:00 saatleri arasında.

Her gün 20 dakika boyunca el, kol, yüz, ayak, bacak gibi bölgeleri direk güneş ışığına maruz bırakmamız yeterli. Ancak ardından 24 saat boyunca sabunlu suyla yıkamamak şartıyla.

Güneşlenme dakikalarını tamamladığımızda şapka-şemsiye, güneş gözlüğü, ellerin dışı ve yüzümüz için 30 SPF değerinde güneş kremleri ve uzun kollu açık renkli koruyucu giysiler dahil olmak üzere güneşten korunma uygulamalarına başvurmamız şart. Cildiye uzmanlarının tavsiyeleri de bu yönde.

­

 

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close