İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:07 İkindi16:56 Akşam20:03 Yatsı21:34 İmsak04:22 Güneş05:59 İşrak06:39
Hava - Hava durumuAçık 16°C Nem %75
Türkçe
18 Şevval 1445 27 Nisan 2024 Cumartesi
18 Şevval 1445
İşrak
06:39
Öğle
13:07
İkindi
16:56
Akşam
20:03
Yatsı
21:34
İmsak
04:22
Güneş
05:59
Giriş Yap

Güneş kremindeki kimyasallar kana karışabiliyor

09.07.2023    |

ABD’de yapılan bir araştırma güneş kremindeki kimyasalların yüksek oranlarda kana karıştığını ortaya koydu.

Araştırmada güneş kremlerindeki 3 kimyasalın, günlük kullanım devam ettikçe kandaki seviyesinin arttığı ve son kullanımdan sonra en az 24 saat daha kanda kaldığını belirledi. Araştırmaya katılıp, oksibenzon, avabenzon ve oktokrilen içeren kremler kullanan kişilerin tümünün kanında yüksek oranda kimyasal çıktı. 

Diğer yandan ABD'de her yıl yaklaşık 84.000 kişiye melanom teşhisi konuyor ve 8.000'den fazla kişi de bu cilt kanserinden ölüyor. Araştırma sonuçları, bu kanser türünün yaklaşık %90'ının güneşten gelen ultraviyole (UV) radyasyona bağlı olduğunu gösteriyor.

Güneşin zararlı ışınlarından korunmada ilk faktör uygun kıyafetler giymek olsa da güneş kremi kullanımında dikkat edilmesi gerekenler bulunuyor.

Dermatologların korumayı optimize etmek için tavsiye ettiği bazı ipuçları şöyle:

Kimyasal içerikli güneş kremleri yerine mineral içerikli kremler kullanın.

Araştırmalar, kimyasal güneş kremlerinde kullanılan bazı aktif bileşenlerin kan dolaşımına karıştığını gösteriyor. Bununla birlikte, çoğu dermatolog, güneş yanığı riskinin, güneş kremi kimyasallarından kaynaklanan potansiyel risklerden çok daha ağır bastığını söylüyor. Yine de endişe ediyorsanız, bu bileşenlerden kaçınmak için, UV ışığını fiziksel olarak bloke edebilen çinko oksit ve titanyum dioksitten yapılan, mineral bazlı güneş kremleri kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Bu kremlerin tahriş etme riskleri düşük olduğu için hassas ciltler için de elverişli olma özellikleri bulunuyor. Ayrıca cilt üzerinde beyaz ve kalın bir tabaka oluşturmadıkları için kozmetik açıdan da tercih edilmeleri söz konusu.

Yeterli güneş koruyucu uygulamak güneş koruma faktörünün gücü kadar önemlidir

Uzmanlara göre, güneş ışınlarının %100'ünü filtreleyen bir güneş kremi bulunmuyor. Koruma faktörü (SPF) 15 olan bir güneş kremi, UV ışınlarının yaklaşık %93'ünü bloke edebiliyor. Faktör 30'a çıktığında, UV ışınlarının yaklaşık %97’si engelleniyor. Bunun daha üstündeki faktörlere sahip kremler daha fazla koruma sağlamıyor. Bu sebeple, güneş koruma faktörü kadar, uygulanan kremin miktarı da önem arz ediyor. 

Uzmanlar, yüzünüzü kaplamak için bir çay kaşığı miktarının yeterli olduğunu söylüyor. Sprey formunda olan güneş kremi kullanıyorsanız, uyguladığınız alanın tamamen ıslandığından emin olmanız tavsiye ediliyor. 

Yüksek korumalı güneş kremleri tüm gün dayanmaz

Birçok kişi koruma faktörü (SPF) 50 ve hatta daha yüksek güneş koruma faktörlü ürünler kullanır ve bunun kendilerine daha uzun süreli koruma sağladığını varsayar. Dermatologlar bunun doğru olmadığını söylüyor ve özellikle terleme ve yüzme sebebiyle kremin akacağı düşünülerek her 2 saatte bir yeniden uygulanması gerektiğini tavsiye ediyorlar. 

Ayrıca güneş kremlerinin içeriğinin etkisi zamanla azaldığı için her mevsim yeni ürünlerin satın alınmasını, bilhassa son kullanma tarihininim geçirilmemesine de dikkat edilmesini hatırlatıyor. 

Güneş kreminin arabada veya sıcak bir yerde bulundurulmaması, aksi takdirde çabuk bozulacağı, bunun yerine serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmesi gerektiği de tavsiyeler arasında.

Uygun kıyafet ve güneş gözlükleri güneşi engellemeye yardımcı olur

Aslında güneşten korunmak için en etkili yöntem, vücudu kapatacak kıyafetler giymek. Yüzü korumak için de sıkı dokunmuş kumaştan yapılmış, geniş siperlikli şapkalar kullanılmalı.

Güneş gözlerinize de zarar verebilir. Doktorlara göe, güneşte bir gün bile kalmak korneayı yakabilir ve zamanla güneşe maruz kalmak katarakta neden olabilir. Doktorlara göre gözlerinizi korumanın en iyi yolu %100 UV koruması sağlayan güneş gözlüğü takmak.

Açık tenli insanlar güneş yanıklarına daha yatkın olabilse de, tüm cilt tipleri, güneşten gelen ultraviyole radyasyondan kaynaklanan hasarlara karşı savunmasızdır.

Koyu tenli bir kişide melanom riski, açık tenli bir kişiye göre kesinlikle daha az olsa da imkansız değildir. Çok fazla güneşe maruz kalmış koyu tenli kişilerin, avuç içleri, ayak tabanları, tırnakları ve ağız içlerini sık sık kontrol etmeyi unutmaması önemlidir. Doktorlara göre bu bölgelerde daha az melanin bulunduğu için buralarda cilt kanseri gelişme olasılığı yüksek.

Bebeklere uygulanmamalı

6 aylıktan daha küçük bebeklere güneş koruyucuların kullanılması önerilmemekte. Gün ortasında bebeklerin güneşe çıkarılmaması, dışarıda bulunmak zorundaysa koruyucu kıyafetlerin giydirilmesi gereklidir. 6 aylıktan büyük bebekler için kimyasal içermeyen çinko oksit veya titanyum oksit gibi mineral filtreler içeren güneş koruyucular kullanılabilir. 

Giysiler güneş koruyuculara göre güneş ışınlarından korunmada daha etkindir.

­

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Bir Haberimiz Var
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Bir Haberimiz Var
Bir Haberimiz Var Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close