İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam19:32 Yatsı20:54 İmsak05:17 Güneş06:44 İşrak07:23 Öğle13:14 İkindi16:45
Hava - Hava durumuAçık 19°C Nem %60
Türkçe
19 Ramazan 1445 29 Mart 2024 Cuma
19 Ramazan 1445
İkindi
16:45
Akşam
19:32
Yatsı
20:54
İmsak
05:17
Güneş
06:44
İşrak
07:23
Öğle
13:14
Giriş Yap

Malezya Helal Fuarı yoğun ilgi gördü

Özel Haber
Özel Haber
03.10.2022    |

Johor Uluslararası Helal Festivali, Malezya'nın helal endüstrisi üreticilerinin ürünlerini tanıtmaları ve dünya çapında helal tüketici pazarına ulaşmaları amacıyla düzenlendi.

Söz konusu fuar, 29 Eylül - 2 Ekim 2022 tarihleri arasında Malezya’nın güney eyaleti Johor’da gerçekleşti.

Fuar alanında açılan dört yüz stantta; giyim, gıda ve sağlık takviyeleri, sağlık, hijyen ve kişisel bakım ürünlerinin yanı sıra yiyecek ve içecek, finansal hizmetler ve turizm ürünleri de dahil olmak üzere geniş yelpazeli yaşam tarzı ürünleri sunuldu.

Günün farklı saatlerinde sohbet, yarışma, seminer ve sergilere yer verilen programda dünyada yaşayan tüm Müslümanlar için çok yönlü daha temiz ve elverişli yaşam düsturu benimseniyor.

Peygamber Efendimiz (SAS)’in dünyayı teşrif ettikleri ayda düzenlenen organizasyonda kutsal emanetler ve İslami eserler sergileri de dikkat çekti.

Bir kısmı asli bir kısmı aslının taklidi olarak katılımcıların ilgisine sunulan eserler arasında şunlar yer alıyordu:

* Peygamber Efendimiz (SAS)'in sakalı şerifleri, 

* Kuba mescidinin duvar taşı

* 200 yıllık Kabe anahtarı

* 400 yıllık Kabe anahtarı mahfazası

* İbni Sina’nın gözlem aletlerinden teleskop

* Kabe örtülerinden bir seçki, kisve-i şerifler

* Hacerül esved mahfazalarının kopyası

* Osmanlı hatırası 232 yıllık Kur’an-ı Kerim

Sergilenen Kur’an-ı Kerim örnekleri arasında Malezya’nın yerli hat ve tezhip sanatkârlarının eserleri de yer almaktaydı. İlk iki sayfası çerçeveli halde sergilenen bir Kur’an-ı Kerim nüshası, tezhiplerinde Malezya’nın 13 farklı eyaletinin her birini temsil eden farklı renk ve figürlerle bezenmiş özel bir nüsha olma özelliği taşımaktaydı.

Fuar sahnesinde farklı saatlerde Mevlid temasına yönelik ilahiler, kaside ve na’t-ı şerifler söylendi. Çocuklara yönelik hat yazma yarışması, ilahi söyleme yarışması, Mescid-i Nebevi resmi boyama yarışması yapıldı.

Açılan stantlarda hüsnü hat sanatının geleneksel ve modern uygulama örnekleri dikkat çekti. Bir hüsnü hat standında hattatlar katılımcıların isimlerini Arapça yahut Cavice yazarak isimlerine özgü anahtarlık haline getirirken, diğer bir stantta lale motiflerinin içine aile bireylerinin isimleri yazılarak bir nevi soy ağacı tablosu hazırlanmaktaydı.

Çin asıllı Hui Müslümanlarının hat sanatı olan “Sini” üstadı sanatkârlar, kendi stantlarında Çince ve Arapça ayet ve hadis levhaları, kelime-i tevhid flamaları yazmakta ve sergilemekteydi. Bir diğer stantta çocuklara ve gençlere yönelik ahşap boyama tablosu taslakları, çeşitli yapbozlar dua ayetlerinden bölümler içermekteydi.

Katılımcıların büyük rağbet gösterdiği etkinlik geniş kapsamlı bir hat organizasyonuydu. Katılımcılara yetkililer tarafından Kur’an harflerini kamışla nasıl yazabileceklerine dair kısa bir bilgilendirme yapıldıktan sonra çizgilerin üzerinden geçmek suretiyle birer Kur’an ayeti yazmaları sağlandı. Kur’an-ı Kerim nüshalarının binlerce kişinin katkısıyla iki sene zarfında yazımının tamamlanması planlanıyor. Ardından gerekli kontrollerden geçerek basılan nüshalar katkı sunan kimselere ulaştırılacak.

Malezya- Johor bölgesi

Malezya'nın güney eyaleti olan Johor, Singapur ve Endonezya gibi ülkelere deniz yoluyla komşu. Deniz ticaretinde tarihi ve coğrafi önemi söz konusu. Şimdi ise giyim, gıda, finans, sağlık, hijyen ve kozmetik gibi çok çeşitli alanlarda helal ürünler için uluslararası öneme sahip bir pazar olma yolunda.

Fuar bünyesinde yerel ürünlerin denizaşırı pazarlara girebilmesi için diğer ülkelerle mutabakat zaptı imzalanıyor, bunun lojistik ve hizmet gibi diğer sektörlere fırsatlar getireceği umuluyor.

Gıda alanında Johor tropik meyveleriyle ön plana çıkıyor. Johor'un doğu yakası ananas bahçeleriyle dolu. Hindistan cevizi de bölgede bol yetişen diğer bir meyve ağacı. Bu meyveler donma kurutma/freze dry/liyofilizasyon yöntemiyle kurutularak cips haline getirilmekte yahut çikolata ve dondurma gibi ürünlere işlenmekte.

Fuar yetkilileri Johor'da üretilen İslami eğitim ve sağlık ürünleri gibi diğer helal ürünlerin de denizaşırı pazarlara girme potansiyeli olduğunu değerlendiriyor. Fuar kapsamında Johor'da hizmet veren küçük ve orta ölçekli işletmelere de ürünlerini daha geniş kitlelere pazarlamaları için 108 stant ayrıldı.

Ayrıca fuar stantlarında Endonezya, Singapur, Suriye, Türkiye, Avustralya, Pakistan, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri, Afganistan, Somali ve Yemen dahil olmak üzere 15 ülkeden katılımcı yer aldı.

­

 

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close