Ramazan ayı, bereketin arttığı, yardımlaşma duygusunun daha çok hissedildiği mübarek bir ay. Bu kutlu ayda her şehrin her ülkenin hem birbirine benzeyen hem de birbirinden farklı kültürel zenginliği bulunuyor.
Singapur’da da Ramazan ayında sürdürülen lezzetli bir gelenek var.
Singapur camilerinde Ramazan ayına mahsus geleneklerden birisi: Bubur.
Her gün ikindi namazının ardından ülkedeki camilerin avlularında tek kullanımlık paketler halinde dağıtılıyor. Bubur lambuk denilen koyu kıvamlı pirinç çorbası. Malezya ve Singapur'da yaygın olan bu tarif ve gelenek Endonezya'nın bazı bölgelerine de yayılmış durumda.
İlk ne zaman ortaya çıktı?
Bubur lambuk'un kökeni, hikayelerden birinde 15. yüzyıl Malezyası’nın Malakka şehrine dayandırılıyor. Camiye gelenlerden biri, Ramazan ayında, beraberinde iftar için ev yapımı pirinç lapası getirerek camideki arkadaşlarıyla paylaşıyor. Çok iltifat gören bu çorba, o gün bugündür Ramazan ayının her günü yapılır hale geliyor.
Ramazan ayı boyunca her gün, bubur lambuk, evine bir tas çorba götürmek isteyen herkese bedelsiz olarak veriliyor. İkindi namazının ardından cami kapısında gönüllüler tarafından paketli halde ikram ediliyor. Ramazan ayında aynı sofrayı paylaşmadan da hayır yapmanın mümkün olduğunu gösteriyor.
Bubur çorbası nasıl hazırlanıyor?
Buburun her yörede kendine has tat ve aromayla pişen zengin içerikli bir tarifi var. İftarını hafif ve yumuşak bir yiyecekle yapmayı seven Güneydoğu Asya insanının damak tadına uygun. Ana malzemesi olan esmer basmati pirincinin yanı sıra taze zencefil, taze zerdeçal, taze kişniş, soğan, sarımsak ve hindistan cevizi yağı içeriyor. Karanfil, karabiber, kakule, tarçın, anason, çemen otu ve yıldız anason gibi yedi baharat içerdiği de söyleniyor.
Zengin baharatlı yöresine göre hem acı hem tatlı, koyu kıvamlı bir çorba bubur. Kimi tarifte Asya mutfağında oldukça değerli olan pandan tropik bitkisi, et suyu ve birkaç parça et de bulunuyor.
Ramazan'ın son on günü Bubur'la bereketleniyor
Singapur'un 80 camisinin her birinde hayır severlerin bağışlarıyla iftar vakti yüzlerce kişi ağırlanıyor. İftar esnasında da sahurda yenmek üzere paketli bubur dağıtımı yapıldığını görmek mümkün. Ramazan ayının son on gününde camilerde kurulan toplu sahur sofralarının da baş tacı Bubur.
Bubur lambuk yalnızca Ramazan ayında değil aşure gününde de camilerin iftar, evlerin sahur sofralarını süslüyor. İçeriği çok değişmemekle birlikte o güne özel Bubur Ashura ismini alıyor.
© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.