İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:45 Akşam19:31 Yatsı20:52 İmsak05:18 Güneş06:45 İşrak07:25 Öğle13:14
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 21°C Nem %41
Türkçe
18 Ramazan 1445 28 Mart 2024 Perşembe
18 Ramazan 1445
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:31
Yatsı
20:52
İmsak
05:18
Güneş
06:45
İşrak
07:25
Giriş Yap

Singapur’da lezzetli bir Ramazan geleneği

Özel Haber
Özel Haber
20.03.2024    |

Ramazan ayı, bereketin arttığı, yardımlaşma duygusunun daha çok hissedildiği mübarek bir ay. Bu kutlu ayda her şehrin her ülkenin hem birbirine benzeyen hem de birbirinden farklı kültürel zenginliği bulunuyor.

Singapur’da da Ramazan ayında sürdürülen lezzetli bir gelenek var.

Singapur camilerinde Ramazan ayına mahsus geleneklerden birisi: Bubur. 

Her gün ikindi namazının ardından ülkedeki camilerin avlularında tek kullanımlık paketler halinde dağıtılıyor. Bubur lambuk denilen koyu kıvamlı pirinç çorbası. Malezya ve Singapur'da yaygın olan bu tarif ve gelenek Endonezya'nın bazı bölgelerine de yayılmış durumda.  

İlk ne zaman ortaya çıktı? 

Bubur lambuk'un kökeni, hikayelerden birinde 15. yüzyıl Malezyası’nın Malakka şehrine dayandırılıyor. Camiye gelenlerden biri, Ramazan ayında, beraberinde iftar için ev yapımı pirinç lapası getirerek camideki arkadaşlarıyla paylaşıyor. Çok iltifat gören bu çorba, o gün bugündür Ramazan ayının her günü yapılır hale geliyor.  

Ramazan ayı boyunca her gün, bubur lambuk, evine bir tas çorba götürmek isteyen herkese bedelsiz olarak veriliyor. İkindi namazının ardından cami kapısında gönüllüler tarafından paketli halde ikram ediliyor. Ramazan ayında aynı sofrayı paylaşmadan da hayır yapmanın mümkün olduğunu gösteriyor. 

Bubur çorbası nasıl hazırlanıyor?

Buburun her yörede kendine has tat ve aromayla pişen zengin içerikli bir tarifi var. İftarını hafif ve yumuşak bir yiyecekle yapmayı seven Güneydoğu Asya insanının damak tadına uygun. Ana malzemesi olan esmer basmati pirincinin yanı sıra taze zencefil, taze zerdeçal, taze kişniş, soğan, sarımsak ve hindistan cevizi yağı içeriyor. Karanfil, karabiber, kakule, tarçın, anason, çemen otu ve yıldız anason gibi yedi baharat içerdiği de söyleniyor.

Zengin baharatlı yöresine göre hem acı hem tatlı, koyu kıvamlı bir çorba bubur. Kimi tarifte Asya mutfağında oldukça değerli olan pandan tropik bitkisi, et suyu ve birkaç parça et de bulunuyor.

Ramazan'ın son on günü Bubur'la bereketleniyor

Singapur'un 80 camisinin her birinde hayır severlerin bağışlarıyla iftar vakti yüzlerce kişi ağırlanıyor. İftar esnasında da sahurda yenmek üzere paketli bubur dağıtımı yapıldığını görmek mümkün. Ramazan ayının son on gününde camilerde kurulan toplu sahur sofralarının da baş tacı Bubur.

Bubur lambuk yalnızca Ramazan ayında değil aşure gününde de camilerin iftar, evlerin sahur sofralarını süslüyor. İçeriği çok değişmemekle birlikte o güne özel Bubur Ashura ismini alıyor. ­

­

 

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Bil Yarış Kazan
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Bil Yarış Kazan
Bil Yarış Kazan Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close