Kur’an-ı Kerim insan zihninin ulaştığı ve ulaşacağı her türlü bilgiden bir öz ya da işaret olarak bahseder.
Her şey için bir açıklama, bir doğru yol ve rahmet kaynağı olan Kur’an’da kainatın varoluşuna dikkat çekilir, insanoğlu bunlar üzerine düşünmeye ve bunları araştırmaya sevk edilir. Allah’ın hizmetimize sunduğu pek çok sanat harikası, isimleriyle ya da özleriyle Kur’an’da yer alır.
Bağlı ve bostanlı bahçeleri, tatları çeşit çeşit hurmaları, ekinleri, yaprakları ve meyveleri birbirine benzeyen ve birbirinden farklı zeytin ve narları yaratıp yetiştirenin Allah olduğu ifade edilir. İnsanlara o ağaçların meyve verince meyvesinden yemek, toplandığı ve biçildiği günde de hakkını vermek, eşe dosta konu komşuya o meyvelerden ikramda bulunmak ve onları boşa harcayıp aşırıya gitmemek tavsiye edilir. (En’am 6/141)
Sebze ve meyve, zeytinyağı ağırlıklı beslenmenin sağlığımıza hizmet ettiği bilinir. Meyve ve sebzeler doğal mevsiminde ve taze iken vitamin ve mineral değerleri, antioksidan maddeleri daha yüksek olur.
Bu genel faydalarının yanı sıra her bir Kur’an meyvesinin acaba ne gibi faydası bulunur?
Hurma
Kur’an-ı Kerim’de ismi geçen meyvelerden en çok bilineni Cennet meyvesi olan hurmadır. Hurma ağacı yaprağını dökmeyen bir ağaç, aynı zamanda Peygamber Efendimiz (SAS)’in insana benzettiği bir meyve ağacıdır. (Buhari, İlim 14, 50; Müslim, Sıfatü'l-Kıyame 63; Tırmizi, Emsal 79)
Kur’an’da küme küme tomurcuğu olan uzun boylu hurma ağaçlarının Allah tarafından kullara rızık olsun diye yetiştirildiği, su ile ölü bir memlekete can verildiği anlatılarak ölümden sonra kabirden çıkış da buna benzetilir. (Kâf, 50/10-11)
Allah’ın Hz. Meryem’in (ra) doğumunu kolaylaştırmak için sunduğu meyve (Meryem, 19/ 25) olan taze hurma Eylül-Ekim aylarında ağacından toplanır. Kuru hurma ise dört mevsim, doyurucu ve lezzetli bir besin olarak sofralarımızda yerini alır.
Peygamber Efendimiz (SAS)’in iki günlük yiyeceğinden biri mutlaka taze yahut kuru hurma olmuştur [Müslim, Zühd 25].
Taze hurmanın beyin sağlığını ve kalp damar sağlığını desteklediği, kronik hastalıklara karşı koruyucu olabileceği belirtilir. Taze hurma potasyum, magnezyum, selenyum gibi temel mineraller; C, A, B grubu vitaminleri, özellikle B3 kaynağı. Yaş/taze hurma folik asit ve B12 den baskın, kan şekerini yavaş yükseltir. Kuru hurmada şeker içeriği yükselir, diğer B vitaminlerini baskın hale gelir. Dünyanın farklı yerlerinde çeşit çeşit hurma yetişir. Peygamber Efendimiz (SAS)’in şifalı olduğunu buyurduğu (Tırmizi, Tıb, 22) Acve hurması daha az şekerli bol lifli yapısıyla dikkat çeker.
Mübarek meyvedir: Zeytin
Hurmadan sonra hemen akla gelen “mübarek meyve” (Nur, 35) zeytin meyvesi ki onu hem meyve olarak hem yağ olarak tüketmek mümkündür. Kur’an’da bu ibret verici yönüne işaret edilerek gökten suyun bir ölçü dâhilinde indirildiği, onu yerde faydası için tutanın Allah olduğu, Allah’ın suyla yetişen bir zeytin ağacı yarattığı, zeytinin yiyenler için hem yağ hem de katık olduğu ifade edilir. (Mü’minûn, 23/20)
Zeytin birçok peygamberin yurdu olan Doğu Akdeniz coğrafyasının meyvesi olarak ismine Kur’an’da yemin edilen kıymetli bir meyvedir. (Tin, 1-3) Zeytinyağının sürekli güneş gören ağacı sayesinde berraklığı, güzelliği ve duruluğu da Kur’an’da vurgulu bir şekilde anlatılır.
Peygamber Efendimiz (SAS) de zeytinyağını yemeyi ve onu cilde sürmeyi tavsiye etmiş, bereketi bol ve mübarek bir ağaçtan geldiğini söylemiştir. (Ahmed b. Hanbel, III, 497).
Zeytin meyvesi diğer meyvelerin aksine yüksek doymamış yağ oranına sahiptir. Vücuda gıdalar yoluyla alınması şart olan protein yapıtaşlarından 6 tanesini içerir. Zeytin aynı zamanda provitamin A, E ve B grubu vitaminleri; demir, kalsiyum, potasyum, fosfor, manganez, magnezyum ve bakır mineralleri de içerir. Turşusu kurulurken yalnızca tuz kullanılırsa yenebilir olduğu gibi faydalı hale de gelir. Yine ibretliktir ki yeşil zeytin ve siyahımtırak zeytin aslında aynı ağacın meyveleridir. Zeytin ham toplandığında yeşil renkte, A ve C vitamini yönünden baskın olur. Dalında olgunlaşan zeytin siyahımtırak bir renk alır; doymamış yağlar, fosfor ve sodyum yönünden daha baskın hale gelir.
Zeytinin kalp damar sağlığına, sinir sistemine, iyi huylu kolesterole faydalı, ödem çözücü, kansere ve kemik erimesine karşı koruyucu etkileri ortaya koyulur.
Zeytinyağı lezzetiyle Akdeniz’in, sağlık yönüyle Akdeniz diyetinin incisidir. Yalnızca bazı zeytin türlerine has olarak rafine edilmeden tüketime uygun hale gelir. Salatalar için uygun olan soğuk sıkım sızma zeytinyağı ile hem salatalarda hem sıcak yemeklerde kullanılabilen natürel birinci zeytinyağı; içeriğindeki faydalı bileşenlerin en fazla korunduğu iki zeytinyağı usulüdür.
Salkım salkım çeşit çeşit tefekkür meyvesi: Üzüm
Kur’anda insan yediğine ibretle bakmaya yönlendirilir. Üzüm, Yüce kitabımızda 11 yerde ismi geçen ve bizleri tefekküre yönlendiren bir meyvedir.
Yağmuru dilediği kadar döken, yeri bitkileri çıkarmak için göz göz yaran, yerde taneler ve üzümler yetiştiren Allah’ın bunları insanlar ve hayvanların faydalanması için yaptığı bildirilir. (Abese, 80/24-32)
Yeryüzünde birbiriyle komşu kıtalar ve bu kıtalarda üzüm bağlarının meyvelerindeki tadın farklı ve birinin diğerinden üstün tutulduğu, insanın aklını kullanarak bunlardan delil ve ibret alması hatırlatılır. (Ra’d, 13/4)
Dünya genelinde üzümün on binden fazla çeşidi olduğu bilinir. Anavatanı Anadolu olan üzüm, envai çeşidiyle Temmuz ayından Ekim ayına kadar tazesi tadılabilen bir meyvedir. Salkımlar halinde yetişen ve bir salkımında yüzü aşkın üzüm tanesi bulunan üzüm, enerji, zindelik ve ferahlık verir. Özellikle siyah üzümün kabuğu ve çekirdekleri sağlık yönünden öne çıkar.
Üzümün kabuğunda bağışıklık ve zihin sağlığı açısından olumlu etkileri bilinen resveratrol ve melatonin maddeleri bulunur. Üzüm, kalsiyum, potasyum, sodyum, çinko ve demir mineralleri, B1 ve B8 vitaminleri kaynağı, A, B2, B3 ve C ve K vitaminleri de içerir. Üzümün kalp-damar rahatsızlıklarını önleyici, kötü kolesterolü düşürücü, bağışıklığı güçlendirici, fiziksel ve zihinsel yaşlanma geciktirici etkileri ortaya koyulur. Üzümün bereketi mevsiminden taşar; kuru üzüm, fermente üzüm sirkesi, üzüm pekmezi şeklinde dört mevsime yayılır.
Peygamber Efendimiz (SAS)’in “sirke ne güzel katıktır” (Müslim, Eşribe) diyerek ekmekle yediği gibi mikroplara ve kansere karşı koruyucu, kan şekerini dengeleyici etkileri de bilinir. Üzüm pekmezi de demir ve çinko içeriğiyle öne çıkar.
Bereketli ve lezzetli nimetler