Genellikle Ramazan ayında tüketilse de her mevsim yenilebilecek olan hurma vitamin yönünden oldukça zengin ve besleyici bir meyve. İşte hurmanın faydaları:
◻️ Hurma, özellikle açlık durumundan sonra vücudu anında yenileyen ve canlandıran zengin vitamin, mineral, diyet lifi, kolay sindirilebilir ve emilebilir şeker kaynağı.
◻️ Hurma, yüksek enerji veren, önemli besin bileşenleriyle sağlığa faydalı antioksidan, antienflamatuar ve anti bakteriyel etkiler gösteren nebevi bir besin.
◻️ Hurmada potasyum, fosfor, magnezyum ve kalsiyum mineralleri değerli ölçüde, sodyum ise düşük oranda bulunuyor. Yetiştiği toprağa ve çeşidine bağlı olarak demir, potasyum, ve selenyumdan zengin.
◻️ Hurma çeşitleri, kalp-damar hastalıklarından kronik hastalıklara ve kansere varıncaya kadar tüm hastalıkların oluşum mekanizmasında rol oynayan reaktif oksijen türlerinin etkisini bertaraf edebilen antioksidan maddeler, A ve E vitaminleri içermekte.
◻️ Faklı hurma çeşitlerinde bulunan antioksidan maddeler miktar olarak çeşitli kanser hücrelerini baskılayabilecek potansiyele sahip.
◻️ Hurmada çeşitli virüs ve bakteri enfeksiyonlarına karşı hücresel bağışıklığı uyaran antimikrobiyel bileşikler de bulunuyor.
◻️ Bazı araştırmacılar hurma çeşitlerinin nitrik oksit salgısını artırarak damarların genişlemesini sağlayan, tansiyonu düşürürken, kalp-damar hastalıklarının temel sebebi olan damar sertliğine karşı koruyucu rol üstlenen melatonin de içerdiğini vurguluyor.
◻️ Hurmaya atfedilen sağlığı koruyucu etkilere dair araştırmalar sürüyor, her geçen gün yeni bir mekanizma öne sürülüyor.
Hurmayı nasıl değerlendirelim?
Hurma yüksek enerji ve besin değeriyle sağlıklı bir şeker ikamesi.
◻️ Sağlık açısından damak tadımızı daha az tat veren gıdalara alıştırmamız gerektiği bir gerçek. Hurmayı da porsiyon kontrolü dahilinde kullanabiliriz.
◻️ Beslenme uzmanları sağlıklı kişiler için günde 2 Mebrum hurmasının yahut 7 Acve hurmasının 7 tane fındık/ fıstık/ badem ya da 2 tane ceviz yahut bir kase yoğurt eşliğinde yenmesini önermekte.
◻️ Hurma meyvesinden damıtma ve süzme yoluyla elde edilen hurma pekmezi ve hurma özü gibi ürünler söz konusu. Hurmanın lif ve antioksidanlarından kısmen ayrıldıkları için muhtemel sağlık bileşenlerini de daha düşük oranda içeriyorlar.
◻️ Hurmalar, çekirdeklerinden ayrılarak ılık suda yumuşatıldıktan sonra suyuyla birlikte unlu mamülleri tatlandırmak için kullanılabilir.
◻️ Hurma, ılık sütle mayalanarak yahut yoğurda eklenerek hem lezzetli hem probiyotik etkili bir tarif elde edilebilir.
◻️ Kışın ısıtıcının üzerinde yahut fırında, yazın güneşte yahut gölgede kurutulabilen çekirdeksiz hurmalar, öğütülerek hurma unu elde edilebilir. Gerek sıcak gerek soğuk tatlı tariflerinde şeker ikamesi olarak kullanılabilir.
Hurmayı nasıl seçelim?
◻️ Bazı hurmalar tabiatı itibariyle sert ve daha az tatlı. Hurmayı yumuşatmak ve daha parlak görünmesini sağlamak için glikoz şurubuna batırıldığını görmek mümkün. Diğer hurmalara göre daha yapışık ve ıslak görünümde olan bu hurmalar sağlık açısından tercih edilmemeli.
◻️ Hurma mevsimi Haziran ayında başlayıp Ekim ayına kadar sürüyor. Hurmanın tazeliği, iç kısmının açık renk olmasından, sapında güve olmamasından anlaşılıyor.
◻️ Paketli satılan hurmaların içerik kısmı okunarak koruyucu ve glikoz şurubu içermeyen, doğal ve katkısız ürünleri tercih etmek mümkün.