İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:18 Güneş05:56 Öğle13:06 İkindi16:56 Akşam20:05 Yatsı21:37
Hava - Hava durumuSis 14°C Nem %99
Türkçe
21 Şevval 1445 29 Nisan 2024 Pazartesi
21 Şevval 1445
Yatsı
21:37
İmsak
04:18
Güneş
05:56
İşrak
06:37
Öğle
13:06
İkindi
16:56
Akşam
20:05
Giriş Yap

Hem vitaminli hem besleyici, hurmanın faydaları

30.03.2024    |

Genellikle Ramazan ayında tüketilse de her mevsim yenilebilecek olan hurma vitamin yönünden oldukça zengin ve besleyici bir meyve. İşte hurmanın faydaları:

◻️ Hurma, özellikle açlık durumundan sonra vücudu anında yenileyen ve canlandıran zengin vitamin, mineral, diyet lifi, kolay sindirilebilir ve emilebilir şeker kaynağı.  

◻️  Hurma, yüksek enerji veren, önemli besin bileşenleriyle sağlığa faydalı antioksidan, antienflamatuar ve anti bakteriyel etkiler gösteren nebevi bir besin.

◻️  Hurmada potasyum, fosfor, magnezyum ve kalsiyum mineralleri değerli ölçüde, sodyum ise düşük oranda bulunuyor. Yetiştiği toprağa ve çeşidine bağlı olarak demir, potasyum, ve selenyumdan zengin.

◻️  Hurma çeşitleri, kalp-damar hastalıklarından kronik hastalıklara ve kansere varıncaya kadar tüm hastalıkların oluşum mekanizmasında rol oynayan reaktif oksijen türlerinin etkisini bertaraf edebilen antioksidan maddeler, A ve E vitaminleri içermekte.

◻️  Faklı hurma çeşitlerinde bulunan antioksidan maddeler miktar olarak çeşitli kanser hücrelerini baskılayabilecek potansiyele sahip.

◻️  Hurmada çeşitli virüs ve bakteri enfeksiyonlarına karşı hücresel bağışıklığı uyaran antimikrobiyel bileşikler de bulunuyor.

◻️  Bazı araştırmacılar hurma çeşitlerinin nitrik oksit salgısını artırarak damarların genişlemesini sağlayan, tansiyonu düşürürken, kalp-damar hastalıklarının temel sebebi olan damar sertliğine karşı koruyucu rol üstlenen melatonin de içerdiğini vurguluyor.

◻️  Hurmaya atfedilen sağlığı koruyucu etkilere dair araştırmalar sürüyor, her geçen gün yeni bir mekanizma öne sürülüyor.

Hurmayı nasıl değerlendirelim?

Hurma yüksek enerji ve besin değeriyle sağlıklı bir şeker ikamesi.

◻️  Sağlık açısından damak tadımızı daha az tat veren gıdalara alıştırmamız gerektiği bir gerçek. Hurmayı da porsiyon kontrolü dahilinde kullanabiliriz.

◻️  Beslenme uzmanları sağlıklı kişiler için günde 2 Mebrum hurmasının yahut 7 Acve hurmasının 7 tane fındık/ fıstık/ badem ya da 2 tane ceviz yahut bir kase yoğurt eşliğinde yenmesini önermekte. 

◻️  Hurma meyvesinden damıtma ve süzme yoluyla elde edilen hurma pekmezi ve hurma özü gibi ürünler söz konusu. Hurmanın lif ve antioksidanlarından kısmen ayrıldıkları için muhtemel sağlık bileşenlerini de daha düşük oranda içeriyorlar.

◻️  Hurmalar, çekirdeklerinden ayrılarak ılık suda yumuşatıldıktan sonra suyuyla birlikte unlu mamülleri tatlandırmak için kullanılabilir.

◻️  Hurma, ılık sütle mayalanarak yahut yoğurda eklenerek hem lezzetli hem probiyotik etkili bir tarif elde edilebilir.

◻️  Kışın ısıtıcının üzerinde yahut fırında, yazın güneşte yahut gölgede kurutulabilen çekirdeksiz hurmalar, öğütülerek hurma unu elde edilebilir. Gerek sıcak gerek soğuk tatlı tariflerinde şeker ikamesi olarak kullanılabilir. 

Hurmayı nasıl seçelim?

◻️  Bazı hurmalar tabiatı itibariyle sert ve daha az tatlı. Hurmayı yumuşatmak ve daha parlak görünmesini sağlamak için glikoz şurubuna batırıldığını görmek mümkün. Diğer hurmalara göre daha yapışık ve ıslak görünümde olan bu hurmalar sağlık açısından tercih edilmemeli.

◻️ Hurma mevsimi Haziran ayında başlayıp Ekim ayına kadar sürüyor. Hurmanın tazeliği, iç kısmının açık renk olmasından, sapında güve olmamasından anlaşılıyor.

◻️  Paketli satılan hurmaların içerik kısmı okunarak koruyucu ve glikoz şurubu içermeyen, doğal ve katkısız ürünleri tercih etmek mümkün. 

 

­

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Sükunetin Sesi
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Sükunetin Sesi
Sükunetin Sesi Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close