Doğu Karadeniz yaylaları, sonbahar mevsiminin gelmesiyle 'vargit' olarak bilinen mor ve beyaz renkli çiçeklerle kaplandı.
Yazın hayvanlarıyla yaylaya göç edenlerin dönüşünün habercisi olan vargit çiçeklerinin açmasıyla köye dönüş de başladı.
Vargit çiçekleri ile renklenen yaylalarda dönüş yoluna giren yaylacılar, hayvanlarıyla birlikte yaklaşık 5 saatlik yürüyüş sonrası köylerine indi.
Bölgede hayvancılıkla uğraşanlar, "Bu çiçekler baharda da açar. Mayıs aylarında açan bu çiçeğe ‘vargel’ çiçekleri deriz. Yayla zamanının geldiğini doğa bize söyler. Bu aylarda açan aynı çiçeğe de ‘vargit’ deriz. Yayla zamanının bittiğini söyler bu çiçekler de bize. Bu çiçekler yaylaların takvimidir. Vargit çiçeklerinin açmasıyla herkes yaylalardan gitti. Biz kar yağana kadar buradayız. Kaçkarla'ra kar yağdı. Biz de dönüşe geçiyoruz” diyor.
"Vargit" çiçeğinin geleneksel yaylacılık kültüründe yeri olduğunu belirten Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, "Yaylacılara adeta havanın soğuduğunu ve buna bağlı olarak otların büyümeyeceğini, dolayısıyla da artık yayladan köylere, daha aşağıdaki yerleşim yerlerine göç etme zamanı geldiğine dair mesaj verir. Hayvanların eskisi kadar otlatılamayacağının zaman eşiğidir. Doğada zamansal dönüşümün, değişimin örneği olarak görüldüğü için yöre insanı bu çiçeğe vargit ismini vermiştir." diye konuştu.
Kışın habercisi olarak bilinen çiçekler, güz renkleriyle bütünleşerek güzel görüntüler oluşturuyor.
AA