Tüketilen birçok hazır gıda ürününde gıda boyaları kullanılıyor. Bu boyalar ürünlerin daha renkli, parlak olması için ekleniyor ancak renk veren madde doğal malzemeler yerine sentetik, kimyasal maddelerden oluşuyorsa sağlığımızı etkiliyor.
Birçok gıda ürününde karşımıza çıkan ya da etiketlerine dikkat etmiyorsak farketmeden tükettiğimiz gıda boyaları bazı riskleri beraberinde getiriyor.
Son olarak üç baharat ürünü; öğütülmüş sumak, öğütülmüş tatlı biber ve tavuk baharatında ayakkabı ve zemin cilası gibi plastik renklendirmede kullanılan kimyasal renklendiriciler tespit edildi.
Uzmanlar doğada olmayan canlılıktaki renkleri sağlayabilmek için kullanılan sentetik gıda boyalarının çocuklarda hiperaktivite bozukluğu, yetişkinlerde ise kanser başta, deri dökülmesi, astım, alerji gibi rahatsızlıklara yol açabileceği konusunda uyarıyor.
Prof. Dr. Fatih Gültekin, baharatlara eklenen gıda boyalarıyla ilgili şu bilgileri aktarıyor:
"Baharatlar, çeşitli bitkilerin tohum, tomurcuk, çekirdek, meyvesi, kabuğu, kökü gibi kısımlarının kurutulup bütün veya ufalanması ya da öğütülmesi ile elde edilen ürünlerdir. Bunlar gıdalara renk, tat, koku ve lezzet vermek için kullanılırlar.
Baharatlar elde edildikten sonra bunların içerisine herhangi bir renk maddesi veya aroma maddesi katılması yasaktır ama bu ürünlerin olduğundan daha renkli daha aroma verici olduğunu göstermek için malesef bazı üreticiler tahşiş yoluyla bu tip yanlışlar yapmaktadırlar."
Gıda boyalarının doğal ve sentetik olarak elde edilip kullanıldığını belirten Gültekin kullanım alanlarını şöyle açıkladı:
"Gıda boyaları birçok üründe mevzuata uygun olarak kullanılmakta. Örneğin renkli gördüğümüz neredeyse birçok hazır üründe, dondurmadan unlu mamüllere şekerlemelerden içeceklere kadar ürünlerde kullanılır.
Gıda boyaları doğal kaynaklardan elde edilebildiği gibi sentetik olarak da üretilmektedir. Örneğin kırmızı bir boya elde edeceksiniz bunu kırmızı pancardan elde edebilirsiniz. Buna biz pancar kırmızı diyoruz pancar kökü kırmızısı E162 koduyla kullanılabilir. Sentetik ise mesela allura red AC E129 kullanılıyor."
"Sentetik katkı maddeleri hiperaktiviteye sebep oluyor"
Tüketicilerin ürünlerde doğal olmayan sentetik gıda boyalarından kaçınmalarını öneriyoruz çünkü sentetik gıda boyaları hiperaktiviteyi artırmaktadır. Ayrıca çocukların başarılarını düşürebilmektedir. Bu sebeple doğal olanlar tercih edilmeli"
Gıda okuryazarı olunmalı
Tüketicilerin gıdalarda sentetik ya da doğal katkı olduğunu anlayabilmesinin gıda okuryazarlığından geçtiğini vurgulayarak "Ürünlerde doğal veya sentetik diye etiketlerde bir not yazılmaz. Tüketicilerin doğal olan katkı maddeleri özellikleri renklendiricileri ve sentetik olanları güvenilir kaynaklardan öğrenmeleri gerekir" diyor.
© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.