İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:55 Akşam20:01 Yatsı21:31 İmsak04:26 Güneş06:02 İşrak06:42 Öğle13:07
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 21°C Nem %75
Türkçe
16 Şevval 1445 25 Nisan 2024 Perşembe
16 Şevval 1445
Öğle
13:07
İkindi
16:55
Akşam
20:01
Yatsı
21:31
İmsak
04:26
Güneş
06:02
İşrak
06:42
Giriş Yap

Uykusuzluk bağışıklık sistemini etkiliyor

Özel Haber
Özel Haber
29.11.2022    |

Sağlıklı yaşam için düzenli ve yeterli uyku oldukça önemli. Kaliteli bir uyku, zihinsel sağlığı, fiziksel sağlığı ve hayat kalitesini korumaya destek olmakta.

Günümüzün, dolayısıyla hayatımızın üçte birini uykuda geçiriyoruz. Yeterli ce dengeli bir uyku hem biyolojik hem psikolojik ihtiyaçlarımız açısından son derece önemli.

Uyku anne karnından itibaren başlıyor. Anne karnındaki bebekler zamanlarının neredeyse tamamı uykuda geçirir. Bebek doğduğu zaman 24 saatin çok büyük bir kısmı uykuda geçer.  Yaş ilerledikçe uyku süresi azalır.

Psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Yücel Ağargün, özellikle bebeklerin sağlıklı büyüme ve gelişmeleri için uykuya ihtiyaçlarının olduğunu belirtti.

Ağargün; “Bebekler ve çocuklar için çok önemli olan büyüme hormonu derin uykuda salgılanır. Bir bebek derin uykuda ne kadar çok uyursa, büyüme hormonu o kadar çok salgılanır. Hem beyinde sinir gelişimi artıyor hem de büyüme hormonunun etkisiyle vücutta bedensel gelişim sağlanmış oluyor.” dedi. 

Uyku vücut sistemlerini yavaşlatarak ve rahatlatarak, kalktığımızda kendimizi fiziksel olarak daha güçlü hissetmemizi sağlar. Kaliteli ve düzenli uyku size canlılık katarken güne enerjiyle başlayıp verimliliğinizi arttırır, sosyal ve sağlıklı olmanıza katkıda bulunur.

Peki yetişkin bir birey günde kaç saat uyumalı?

Ağargün uyku süresine ilişkin olarak, “Küçük bebekler günün büyük bölümünü uykuda geçirebilirken, ergenlikle birlikte yetişkinlikte uyunması ve uyunmaması gereken saatler vardır. İdeal olan uyku saati 6 - 7 saattir. Gün ortasında 30 – 45 dakika kadar yapılan ‘kaylule’ dediğimiz uyku insan sağlığı için oldukça faydalıdır. Burada dikkat edilecek husus bu uykunun 45 dakikayı geçmemesi gerekir bu da sağlığa zarar verir” dedi. 

Günlük yaşam içerisindeki bazı alışkanlıklar kişilerin gece uykusunu etkileyebilir ve çoğu insanın sabahları yeterince dinlenmeden uyanmasına sebep olabilir.

Uykusuz kalmak nelere yol açar?

Prof. Dr. Yücel Ağargün, “Uykusuzluk ilk önce bağışıklık sistemimizi etkiler. Birkaç gün üst üste uykusuz kalınırsa hastalıklara direnç azalır. Uykusuz olanlar kolay hastalanırlar. Ayrıca dudaklarda uçuk, deri döküntüleri, mide-bağırsak rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.

Uykusuzluğun psikolojik etkileri de var

Gerginlik, huzursuzluk ve sinirlilik halleri, dikkat dağınıklığı, hafıza hatırlama güçlükleri karşımıza çıkabilir. İşte bu sebeple kaliteli uykunun mutlak anlamda koruyucu bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak aşırı uyumayı da kabul edemeyiz. Ne kadar çok uyursak bağışıklığımız o kadar güçlü olur gibi bir algı da yanlıştır.

Beyin fonksiyonlarımızın sağlıklı çalışabilmesi için belli sürelerde uyumamız gerekir. Her şeyde olduğu gibi uyku için de bir denge oluşturmak önemli” diye konuştu.

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Kahve Molası
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Kahve Molası
Kahve Molası Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close