Öğrenme bozukluğundan kardiyovasküler hastalıklara, alerjiden kansere kadar uzanan etkileriyle hava kirliliği, en önemli 5 sağlık tehdidinden biri olarak kabul edilmekte.
Hayatta kalabilmek için soluduğumuz havanın varlığı ne kadar önemliyse o havanın temiz olması da en az o kadar önemli.
Son yıllarda yapılan araştırmalar, kirli hava solumanın uzun ve kısa vadedeki etiklerini çarpıcı bir şekilde gün yüzüne çıkarıyor.
Bir diğer çarpıcı araştırma sonucuna göre, dünyada her yıl 7 milyon insan, kirli havaya bağlı sebeplerle hayatını kaybediyor.
Temiz havayla gelen ferahlık
Hava kirliliğinin sebep olduğu hastalıklar dendiğinde aklımıza ilk akciğere bağlı hastalıklar gelecektir. Oysa temiz hava solumak, tüm bedenimiz için son derece önemli.
Temiz hava, sindirim sistemimizin daha etkili çalışmasını sağlayarak yediklerimizi çok daha hızlı sindirmemize sebep olur. Diyet yapan insanlara açık havada yürüyüş yapmaları tavsiyesi biraz da bu sebeple verilir.
Serotonin, mutluluğun anahtarıdır. Yeterli ve temiz oksijen aldığımızda serotonin salgısı artar. Böylece kendimizi çok daha mutlu hissederiz.
Daha güçlü bir bağışıklık sistemi için de temiz hava şarttır.
Temiz hava, beyaz kan hücrelerinin daha etkin çalışmasını sağladığından bedenin mikrop ve bakterilere karşı savaşmasını kolaylaştırır.
Elbette akciğer sağlığı için de temiz hava solumak son derece önemlidir. Vücudumuzdaki toksinleri solunum yoluyla da atarız. İyi çalışan bir akciğer, daha fazla toksinden kurtulmamızı sağlar.
Yaşadığımız ortamların havasını daha temiz hale getirebilmek için, odayı sık sık havalandırmak, kapalı ortam bitkileri bulundurmak, kullandığımız temizlik malzemelerinin içeriğine dikkat etmek yapılabilecekler arasında sayılabilir.
Yakıt tüketimini azaltmak, yaşadığımız yerlerde ısı yalıtımını arttırmak, araçlarımızın egzoz gazı ölçümlerini zamanında yaptırmak ve toplu taşıma kullanımını arttırmak, hava kirliliğini azaltmanın yollarından bazıları.
Sabah