İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:41 Güneş06:13 Öğle13:09 İkindi16:53 Akşam19:52 Yatsı21:19
Hava - Hava durumuAçık 20°C Nem %50
Türkçe
8 Şevval 1445 17 Nisan 2024 Çarşamba
8 Şevval 1445
İmsak
04:41
Güneş
06:13
İşrak
06:53
Öğle
13:09
İkindi
16:53
Akşam
19:52
Yatsı
21:19
Giriş Yap

Deprem sürecinde sosyal medya nasıl kullanılmalı?

08.02.2023    |

Ülke olarak zorlu bir süreçten geçtiğimiz bugünlerde sosyal medya hem hayat kurtarıcı hem de psikolojimiz açısından ciddi anlamda zarar verici olabilir.

Sürekli haber izlemenin getirdiği etkilerle birlikte sosyal medyadaki içeriklerin doğruluğunu teyit etmeden sebep olabileceklerini hesaba katmadan paylaşımlar yapmak da fayda sağlamıyor.

Klinik Psikolog Beyhan Budak, depremden etkilenenler ve süreci medyadan takip edenler için bazı hatırlatmalarda bulunuyor:

* Sosyal medyada paylaşılan her içeriğin doğru olmadığı bilmek gerekir. Ayrıca bazı içerikler rahatsız edici de olabilir. Bu durumda kendimizi gözlemlemeliyiz. Okuduklarımızdan çok fazla etkileniyorsak ya da duygu durumunuzda ciddi bir değişiklik oluyorsa sosyal medyadan uzak durmayı tercih edebiliriz.

* Birçok insanın bu süreçte elinden gelen yardımı yaptığını biliyoruz. Eğer kendimize yardım edemezsek başkalarına yardım edemeyiz. Aşırı paniğe sevk eden haberler ve söylemler paylaşan hesaplardan uzak durulmalı.

* İnsanların duygularını istismar eden, rahatsızlık verici içerikler paylaşmanın bir faydası yoktur. Acil durum şokuyla her şeyi paylaşmak ilk etapta iyi bir şey zannedilebilir ama bu toplumsal bir çöküntü haline sebep olabilir. Bir şey paylaşmadan önce kendimize: “Bu paylaşım gerçekten işe yarayacak mı, insanlara bir faydası olacak mı?” sorusunu yöneltmeliyiz.

* Yakınlarımızdan haber alamıyorsak, öncelikli olarak ilgili kamu kurumlarına, sivil toplum kuruluşlarına bildirmeliyiz. Ayrıca bu süreci yalnız geçirmemeli, bir yakınımızla birlikte kalmalıyız.

* Böyle zamanlarda bir arada olmanın ve ihtiyacı olanlara yardım etmenin muazzam ruhsal faydası bulunur. Elimizden gelen bir yardım varsa, bunu kontrollü, güvenilir kurumlar aracılığıyla yapmak hem toplumsal fayda sağlar hem de kendi ruhumuza iyi gelir.

* İçinde bulunduğumuz dönemde yapılması gereken bir arada olmak ve etkilenen kardeşlerimize destek olmaktır. İlerleyen zamanda sürecin kritiği yapılabilir.

* Çocukların televizyon ve sosyal medya kullanımı kontrol altına alınmalı. Onlar mümkün olduğunca ekranlardan uzak tutulmalı. Zira çocuklar psikolojik tepkilerini yetişkinler gibi göstermezler. Şu an hiçbir şey yokmuş gibi davransalar da sürecin etkileri günler-haftalar sonra bambaşka şekilde ortaya çıkabilir.

Çocuklara, anlayabilecekleri şekilde, her şeyin kontrol altında olduğuna dair umut aşılayan bir bilgilendirme yapılabilir.

­

 

 

 

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Kur’an-ı Kerim Meali - 2 - Dipnotsuz
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Kur’an-ı Kerim Meali - 2 - Dipnotsuz
Kur’an-ı Kerim Meali - 2 - Dipnotsuz Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close