Şifa ve bereket kaynağı olarak bilinen Nisan yağmuru baharın habercisi. Uzmanlar, nisan ayında yağan yağmurların, vücuda zindelik ve enerji kazandıran kullanılabilir demir maddesi içerdiğini söylüyor.
Sayısız faydasıyla Nisan yağmurları toplamak Anadolu'da da bir gelenek olmayı sürdürüyor.
Nisan yağmuru biriktirme geleneği azalsa da özellikle kırsal bölgelerde çeşitli şekillerde yaşatılmaya devam ediyor. Nisan yağmurunun şifasına inananlar yağmur yağarken çeşitli kapları açık alana bırakarak içine yağmur suyu dolmasını sağlıyorlar.
Selçuklulara başkentlik yaptığı dönemde Konya'da nisan yağmurları kaplarda toplanıp hastalara şifa olarak dağıtılırdı.
Konya’da Mevlana Müzesi’nde bulunan Nisan Tası nadide eserler arasında sergileniyor. Gümüş, bronz ve bakır karışımından yapılmış 43 kilogram ağırlığındaki tasın, 1396 yılında yapıldığı biliniyor. Nisan yağmurlarının toplandığı işlemeli taslara "Nisan Tası" denildiği biliniyor. Bu taş yüzyıllardır Anadolu'da Nisan yağmurları toplama geleneğinin başlangıcı olarak kabul edilir.
Takvime göre nisan yağmurları
Nisan yağmuru, Rûmî takvime göre Nisan ayında yağan yağmurlara verilen isimdir. Şifa ve bereket kaynağı Nisan yağmurları Nisan ortalarından mayıs ortasına kadar toplanır. Buna göre Nisan yağmuru, 13 Nisan'da başlayıp 12 Mayıs'a kadar devam eder. Nisan ayı halk arasında "yağmur ayı" veya "yağar ay" olarak nitelendirilir.
Açık bir balkon ya da terasa koyacağız temiz kap ve kovalarla daha sonra kullanmak üzere Nisan yağmuru toplayabilirsiniz.
Nisan yağmurlarının faydaları
Nisan yağmurlarıyla, kış boyunca en alt seviyeye inen vücudun demir miktarı, en doğal yoldan geri kazanılabilir.
Havanın içerisinde bulunan başta kükürt ve karbon olmak üzere pek çok zararlı maddeyi arındırır.
Nisan yağmurları bitkilerin kök gelişiminde oldukça faydalıdır.