İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:08 İkindi16:53 Akşam19:53 Yatsı21:20 İmsak04:39 Güneş06:12 İşrak06:52
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 18°C Nem %64
Türkçe
9 Şevval 1445 18 Nisan 2024 Perşembe
9 Şevval 1445
İşrak
06:52
Öğle
13:08
İkindi
16:53
Akşam
19:53
Yatsı
21:20
İmsak
04:39
Güneş
06:12
Giriş Yap

Bayram sonrası yaşam ve beslenme düzeni

12.04.2024    |

Oruç ayı Ramazan ve ardından gelen bayram günleri geride kalırken bu süreçte beslenme ve yaşam şeklindeki değişimde dikkat edilmesi gerekenler bulunuyor.

Bayramda yediklerinizin dozunu kaçırdıysanız, tartıda sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. Öyle ki bayram sonrası en çok aranılan terimler detoks ve hızlı kilo vermek oluyor. Kendinizi ve metabolizmanızı strese sokmayın, sürdürülebilir ve temiz beslenmeyle dengeleme mümkün.

Dilara Koçak, bu sürece ilişikin şu tavsiyelerde bulunuyor.

Doğala yönelin

Havalar ısınıyor, herkes diyet ve egzersize başvuruyor. Peki gerçekten detoksa ihtiyacınız var mı? Detoks, toksinlerden arınma anlamına geliyor. Karaciğeriniz aslında vücudunuzun detoks merkezi. Detoks görevi yapan, protein, karbonhidrat, yağ, vitaminler, ilaçların ve birtakım elementlerin vücutta işlem görebilmesini sağlamadan sorumlu olan organımız. Yani karaciğeriniz iyi ve sağlıklıysa doğal olarak detoks yaparsınız. Doğal beslenme ana prensibimiz olmalı. Sebze ve meyvelerin ağırlıklı olduğu öğünler, tam tahıllar, kuru baklagiller, balık, yoğurt, yağlı tohumlar, probiyotik ürünler ve bol su evinizde kolaylıkla uygulanabilecek bir detoks şeklidir.

Detoks programlarının en önemli kısmının bedeninizin yanında ruhunuzu da dinlendirmek olduğunu unutmayın. Bunun için kitap okumak, doğa yürüyüşleriyle bol oksijen almak size iyi gelebilir.

Bağırsaklarınızı besleyin

Bağırsak sağlığı; kan şekeri dengesi, bağışıklık sistemi desteği, otoimmün hastalık riskinizi azaltma gibi pek çok faktörde rol oynuyor. Bunun için de sebze meyve ve tam tahılların ağırlıklı olduğu, lif ve bol antioksidan içeren bir beslenme programı hedefiniz olsun. Fermente gıdaları da sofranıza eklemeyi unutmayın. Kefir, turşu vb. tüketerek, mikrobiyal çeşitliliği artırabilirsiniz.

Bağırsak bakterilerini besleyen prebiyotikleri tüketmeyi de ihmal etmeyin. Bunlara çiğ soğan, sarımsak, olgunlaşmamış muz ve keten tohumunu örnek verilebilir.  Hem karaciğerinize hem de bağırsaklarınıza fayda sağlamak için tüketebileceğiniz besinlerden biri de enginar. Enginar, bağırsak dostu bakterilerin yani probiyotiklerin gelişip çoğalmasını sağlayan ve prebiyotik görevi gören ‘inulin’ içeriyor.

Tuz ve şekere dikkat!

Hem şeker hem de fazla tuz tüketiminin bağışıklık sistemini etkilediğini biliyorsunuz. Bayram süresince şeker ve şeker içeren besinlerin tüketiminizi arttırdıysanız bayram sonrası dengeleme döneminde şeker ve paketli besinlerin tüketimini sınırlandırmanız en kıymetli adımlardan. Yine ödem şikayetlerinizi hafifletmesi açısından yiyeceklerinizin tuz içeriğini azaltıp, çeşitli baharatlardan yararlanabilirsiniz.

Etiket okumayı alışkanlık haline getirmeyi  unutmayın.

Böylece paketli gıdalardan sağlıklı alternatiflere yönelebilirsiniz. 

Milliyet

­

 

 

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Hadislerle Günün Duası
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Hadislerle Günün Duası
Hadislerle Günün Duası Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close