İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:08 İkindi16:53 Akşam19:54 Yatsı21:22 İmsak04:37 Güneş06:10 İşrak06:50
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 14°C Nem %78
Türkçe
10 Şevval 1445 19 Nisan 2024 Cuma
10 Şevval 1445
İşrak
06:50
Öğle
13:08
İkindi
16:53
Akşam
19:54
Yatsı
21:22
İmsak
04:37
Güneş
06:10
Giriş Yap

Güneydoğu Asya’da rekor sıcaklara karşı yeni önlemler

05.06.2023    |

Güneydoğu Asya ülkeleri son yılların en yüksek sıcaklıklarıyla yüzleşirken ülkeler milli ve bölgesel önlemler alıyor.

 Vietnam’ın kuzeyindeki Thanh Hoa eyaletinde 44.1C, Tuong Duong bölgesinde 44,2; Tayland’ın batı Mak eyaletinde 44.6C, Laos'un Luang Prabang'da 43,5 C, Myanmar’ın doğusundaki bir kasabada 43.8C kaydedildi. Ülke genelinde bulut örtüsünün az olduğu şu günlerde Singapur’un Ang Mo Kio semtinde 37 C ile son 40 yılın en yüksek sıcaklığı kaydedildi.Söz konusu ülkeler muson mevsimi öncesi sıcak bir dönem yaşıyor ancak sıcağın yoğunluğu on yılların rekorlarını kırdı.

Birkaç senede bir görülen doğu ekvatoral Pasifik’ten Güneydoğu Asya’ya esen sıcak hava dalgası El Nino da daha kuru ve daha sıcak hava getirecek gibi görünüyor. Hint Okyanusu Dipolü’nün etkisiyle de deniz yüzeyi sıcaklıkları daha soğuk olduğu için doğu Hint Okyanusu'nda ve Sumatra, Malezya Yarımadası ve Singapur dahil çevre bölgelerde daha az bulut oluşumuna ve ortalamanın altında yağışa neden oluyor. Haziran ve Eylül ayları arasındaki güneybatı muson dönemi, Singapur ve çevresindeki bölge için olağan kurak mevsim. El Nino’nun etkisiyle daha az yağışlı ve daha sıcak olabilir. 

Güneydoğu Asya Birliği’nde yer alan ülkeler, El Nino hakkında ortak kararlar alıp hareket etmek üzere toplantı düzenliyor. Tayland ve Endonezya gibi ülkelerdeki monokültürel tarımsal faaliyetlerin büyümesi tarım arazilerini yangına karşı savunmasız hale getiriyor.

Önlemler ve tavsiye kararlar ise şöyle:

Ülkelerin yetkilileri, insanları günün en sıcak saatlerinde içeride kalmaları konusunda uyarıyor.

Halka pusa karşı toz filtreli maskeleri ve hava temizleyen cihazlar bulundurmaları tavsiye ediliyor.

Tayland ve Myanmar’da çiftçiler işe her zamankinden daha erken başlayıp saat 10:00'da işe mola vermek durumunda kalıyor.

Singapur’da okullar kavurucu sıcaklıkların ortasında üniformalarla ilgili sıkı kurallarını hafifletiyor, okula eşofmanla gelinmesine izin veriyor, 10.30 ile 15.30 saatleri arasında açık hava fiziksel aktivitelerini kısıtlıyor.

Öğrencilere gün boyunca bol su içerek iyi bir şekilde sıvı almaları hatırlatılıyor.  

Malezya’nın güneyinde Johor eyaletinde, bir milyon tüketiciye hizmet veren, kritik seviyeye düşme riski altında beş su arıtma tesisi için diğer göllerden ham su transferi yapılması gündemde. Eyalet hükümeti gerekirse bulut tohumlama yapmayı da düşünüyor. 

Güney ASEAN bölgesinde Güneybatı Muson ile ilişkili kurak mevsimin başladığını gösteren 1. Seviye Uyarı yayınlandı.

Muson yağmuru kuşağı ekvatorun kuzeyine doğru hareket ettiğinden, son günlerde Brunei, Endonezya, Malezya, Singapur ve güney Tayland'ın çoğu yerinde sürekli daha kuru hava gözlemleniyor.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close