Binlerce üründe yapay tatlandırıcı olarak kullanılan aspartam maddesi, muhtemel kanserojen sınıfına dahil edildi.
Aspartam, sakızdan, meşrubata, diş macunundan hazır tatlılara kadar pek çok üründe yer alıyor.
Aspartam, şeker ile aynı enerji seviyesine sahip. Bir gramı 4 kalori. Ancak şekerden 200 kat daha tatlı. Bu nedenle binlerce gıdayı tatlandırmak için şeker yerine kullanılıyor.
Konuyla ilgili olarak Prof. Dr. Fatih Gültekin şu bilgileri aktarıyor:
"Yapay tatlandırıcılar günümüzde içecekler, jelâtinli tatlılar, şekersiz içecekler, zero ve light gibi kelimelerin kullanıldığı düşük kalorili gıdalar, şekersiz sakız ve sıcak çikolata gibi birçok gıdada tatlılığı arttırmak için kullanılan gıda katkı maddeleridir. Aspartam ise amino asitlerden üretilen ve kalorisi olmayan sentetik tatlandırıcılardan biridir.
Aspartamın kanser oluşturucu etkileri yıllardır tartışılmakta. Örneğin bir çalışmada beyin, sinir, lösemi, lenfoma ve meme kanserine neden olmuş, diğer bir çalışmada ise mesane ve idrar yolları tümörüyle ilişkilendirilmişti. Fakat yapılan çalışmaların hepsi benzer sonuçları desteklemiyordu.
Geçtiğimiz günlerde Dünya Sağlık Örgütüne bağlı Kanser Araştırmaları Ajansı, mevcut bilimsel literatürü tekrar gözden geçirerek Aspartamı insanlar için muhtemelen kanserojen (Grup 2B) olarak sınıflandırdı."
Bu sınıflandırma ne anlama geliyor?
Gültekin, " Bu sınıflandırma yapılırken özellikle karaciğer kanserinin bir sınıfı olan hepatosellüler karsinomaya neden olabileceğine dair not düşülmüştür. Grup 2B olarak Kanserojen olarak sınıflanması yasaklanacağı anlamına gelmez. Kullanımına devam edilecektir. Belki ileride yeni bulgular dikkate alınarak yasaklanması gündeme gelebilir. Sağlıklı beslenmenin sürdürülebilmesi ve hastalıklardan korunmak için aspartam içeren içeren ürünleri tüketmekten kaçınılmalıdır." diyor.
Öte yandan aspartam; alerjik bünyeliler, baş ağrısı ve migren rahatsızlığı olanlar, şeker hastalığı olanlar için önerilmediği gibi bu tür rahatsızlıkları artırabileceği değerlendiriliyor.