İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:06 İkindi16:58 Akşam20:11 Yatsı21:46 İmsak04:08 Güneş05:49 İşrak06:30
Hava - Hava durumuParçalı Bulutlu 17°C Nem %52
Türkçe
26 Şevval 1445 5 Mayıs 2024 Pazar
26 Şevval 1445
İşrak
06:30
Öğle
13:06
İkindi
16:58
Akşam
20:11
Yatsı
21:46
İmsak
04:08
Güneş
05:49
Giriş Yap

Aspartam muhtemel kanserojen ilan edildi

17.07.2023    |

Binlerce üründe yapay tatlandırıcı olarak kullanılan aspartam maddesi, muhtemel kanserojen sınıfına dahil edildi.

Aspartam, sakızdan, meşrubata, diş macunundan hazır tatlılara kadar pek çok üründe yer alıyor. 

Aspartam, şeker ile aynı enerji seviyesine sahip. Bir gramı 4 kalori. Ancak şekerden 200 kat daha tatlı. Bu nedenle binlerce gıdayı tatlandırmak için şeker yerine kullanılıyor. 

Konuyla ilgili olarak Prof. Dr. Fatih Gültekin şu bilgileri aktarıyor:

"Yapay tatlandırıcılar günümüzde içecekler, jelâtinli tatlılar, şekersiz içecekler, zero ve light gibi kelimelerin kullanıldığı düşük kalorili gıdalar, şekersiz sakız ve sıcak çikolata gibi birçok gıdada tatlılığı arttırmak için kullanılan gıda katkı maddeleridir. Aspartam ise amino asitlerden üretilen ve kalorisi olmayan sentetik tatlandırıcılardan biridir. 

Aspartamın kanser oluşturucu etkileri yıllardır tartışılmakta. Örneğin bir çalışmada beyin, sinir, lösemi, lenfoma ve meme kanserine neden olmuş, diğer bir çalışmada ise mesane ve idrar yolları tümörüyle ilişkilendirilmişti. Fakat yapılan çalışmaların hepsi benzer sonuçları desteklemiyordu. 

Geçtiğimiz günlerde Dünya Sağlık Örgütüne bağlı Kanser Araştırmaları Ajansı, mevcut bilimsel literatürü tekrar gözden geçirerek Aspartamı insanlar için muhtemelen kanserojen (Grup 2B) olarak sınıflandırdı." 

Bu sınıflandırma ne anlama geliyor?

Gültekin, " Bu sınıflandırma yapılırken özellikle karaciğer kanserinin bir sınıfı olan hepatosellüler karsinomaya neden olabileceğine dair not düşülmüştür. Grup 2B olarak Kanserojen olarak sınıflanması yasaklanacağı anlamına gelmez. Kullanımına devam edilecektir. Belki ileride yeni bulgular dikkate alınarak yasaklanması gündeme gelebilir. Sağlıklı beslenmenin sürdürülebilmesi ve hastalıklardan korunmak için aspartam içeren içeren ürünleri tüketmekten kaçınılmalıdır." diyor.

Öte yandan aspartam; alerjik bünyeliler, baş ağrısı ve migren rahatsızlığı olanlar, şeker hastalığı olanlar için önerilmediği gibi bu tür rahatsızlıkları artırabileceği değerlendiriliyor.

­

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close