İngiltere’de yapılan bir araştırmada, haftada 2 porsiyon ve üzeri yapay tatlandırıcılı içecek tüketenlerde kalın bağırsak ve rektum kanseri görülme riskinin, haftada 1 porsiyon veya daha az tüketenlere oranla 2.2 kat daha yüksek olduğu belirlendi.
Çalışmada ayrıca, 13-18 yaşları arasında yapay tatlandırıcılı ürün tüketiminin (porsiyon/gün artışı) kalın bağırsak ve rektum kanseri riskini yüzde 32 artırdığına vurgu yapıldı.
Çocukluk çağından başlayan tehlike!
Endüstriyel beslenme ve yapay katkı maddeleri nedeniyle kolonoskopi ile tarama yaşının 5 yıl gerilediğini kaydeden Gastroenteroloji-Hepatoloji Uzmanı Dr. Özlem Özer Çakır da yapay tatlandırıcı yiyecek ve içecekler yerine doğal gıdalara yönelmeyi öneriyor:
“10 yaşından sonra çocuklar fast-food’dan fazla besleniyorsa veya asitli içecekler, marketteki ambalajlı meyve sularının tüketilmesi, enerji içeceklerinin tüketilmesi yatkınlığı varsa 3 kat, yatkınlığı yoksa 2 kat daha fazla risk oluşturuyor.
10 yaşından büyük çocuklarda hazır meyve suyunun tüketilmemesi bunun yerine meyve yenilmesi, enerji içecekleri ve asitli içeceklerin içilmemesi hem erken yaşta bu hastalıklara yakalanmama hem de ilerideki sağlıkları açısından önemli.
Hazır gıdaların daha az tüketilmesi kanser riskini de azaltır. Çocuklar tabii ki bir şey içmek istiyorlar. En doğal içecek ayran. Ayran içmek istemiyorsa maden suyu tüketebilir. Bol bol su tüketebilir.
Kahve tüketimi de 16 yaştan sonra olmalı. Günde 1 fincan Türk kahvesi veya bir bardak filtre kahve. Bitki çayları tüketilebilir. Süt, yoğurt, kefir de tüketilebilir.”
"Şekersiz" aldatmacası
Tatlandırıcılar özellikle ‘şekersiz’ etiketiyle satışa sunulan ürünlerde bulunuyor. Başta atıştırmalıklar olmak üzere daha düşük kalorili olması için içecekler, sakızlar, dondurmalar, vitamin destekleri ile gıda takviyelerinde tatlandırıcılar kullanılıyor.
Bununla birlikte, diyabet ürünleri ve sporcu içecekleri de tatlandırıcı içerebiliyor. En sık kullanılan ve şekersiz ibaresiyle satılan içeceklerde yer alan tatlandırıcı; aspartam (E951). Bu madde , ‘muhtemel kanser yapıcı’ maddeler arasına alındı.
Milliyet