Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üstüne çıkmasıyla açıkta uzun süre kalan besinlerde bakteri gelişme ve bunu tüketenlerde besin zehirlenmesi riskinin arttığı bildirildi.
Bir organizmanın ya da toksinlerin yerleştiği gıdanın, sindirim yoluyla alınması sonrası vücudun verdiği tepkinin besin zehirlenmesi olarak tanımlandığını dile getiren Prof. Dr. Gülhan Kurtoğlu Çelik, bu durumun söz konusu gıdanın hazırlanması, üretimi, taşınması, pişirilmesi ve saklanması gibi farklı aşamalarda gelişebildiğini anlattı.
Hangi belirtilerle anlaşılır?
Çelik, gıdanın tadının, şeklinin, kokusunun değişmesinin bozulma olduğunu gösterdiğine işaret ederek, "Bozulma gerçekleşen gıdayı tüketen kişide yaklaşık bir iki saat sonra bulantı, kusma olabilir ve bu durum ishalle devam edebilir. Bu belirtiler incelendiğinde, açıkta kalan, son kullanma tarihi geçen bir yiyeceğin tüketildiğine ulaşılıyor. O zaman besin zehirlenmesi açısından sorguluyoruz." diye konuştu.
Genellikle besin zehirlenmesi yaşayan kişilerde kısa sürede kendiliğinden iyileşmenin olduğunu ancak kimi durumlarda hastaneye başvurulması gerektiğini söyledi.
Rahatsızlık döneminde nasıl beslenilmeli?
Rahatsızlık yaşayanlar bu dönemde, sıvı alımını artırır, midesini yormayacak yiyecekler tüketir, baharatlı ve yağlı gıdalar yemez, nikotin kullanmazsa kısa sürede toparlayabilir. Bu süreçte muz, yoğurt, pilav yenilerek mide yatıştırılabilir." dedi.
Besin zehirlenmesini önlemek için nelere dikkat edilmeli?
* Bozulmanın olmaması için yiyecekler pişirildikten sonra uzun süre oda sıcaklığında bırakılmamalı
* Özellikle derin dondurucudan çıkartılan yiyeceklerin, buzdolabında bekletilerek çözülmesi sağlanmalı, kesinlikle dışarıda bekletilerek çözdürülmemeli
* Gıdanın sağlıklı tüketilebilmesinde el hijyeni, mutfakta kullanılan kaplar ve tezgahın temiz olması da büyük önem taşıyor.
* Çiğ gıdalar iyi yıkanmalı, ortamda uzun süre bekletilmeden tüketilmeli.
* Özellikle süt ve süt ürünleri ve pişmiş gıdaların oda sıcaklığında kalması, bakterilerin üremesine neden oluyor. Bu nedenle yiyecekler mutlaka buzdolabında tutulmalı.
* Pişirildikten sonra gıdalar defalarca ısıtılmamalı.
AA