Hazırladığımız yemekleri tatlandırdığımız hem baharat hem de özüyle ferahlık veren bit bitki, nane.
Tüylü küçük yaprakları, beyaz ve morumsu küçük çiçekleri bulunuyor. Özellikle su kenarlarında görülüyor. Çiğ olarak salatalara konulduğu gibi yemeklere de katılıyor, hatta çayı da demleniyor.
Nane kendisine has olan kokusuyla vazgeçilemeyen baharatların başında yer alıyor. Genellikle yemeklerde kullanılan bir baharat olarak bilinmesinin yanında hem sağlık alanında hem de kozmetik alanında sıklıkla tercih edilir. Ferahlatıcı ve keskin kokusu sayesinde birçok alanda kullanılabilmekte.
Nanenin Anadolu'daki farklı isimleri
Nane, Anadolu’da çeşidine ve yöresine göre anuk, biber nanesi, bahçe nanesi, misk nanesi, dere yarpuzu ve yarpuz da denilen 50-100 cm’e ulaşabilen, kendine has kokusu olan çok yıllık soğuk yeşil bir bitki.
Nasıl tüketilmeli?
* Yemeklere lezzet katan hoş kokusuyla rahatlatıcı etki sunan nane baharat olarak kullanıldığı gibi çay formatında da tüketilebilir.
* Özellikle sindirimi rahatlatmak, mide bulantısı için nane çayı faydaları eşsiz etkisiyle doğal çözümlerde başı çekiyor.
* Şişkinlik, hazımsızlık sindirim rahatsızlıklarında bir fincan tükettiğinizde nane çayı faydaları ile iyileştirici etkisini kısa sürede hissedebilirsiniz.
* Anti bakteriyel etkisiyle de bilinen nane çayı faydaları kış mevsiminde tüketildiğinde grip, nezle semptomlarının azaltılmasında yardımcı oluyor.
* Nane, mentolün ferahlatan etkisiyle burun tıkanıklığı ve sinüsleri açar
Nanenin şifalı yönü
Nanenin sağladığı faydalar solunum yolları hastalıkları başta olmak üzere, soğuk algınlığına, bronşite ve astıma gibi pek çok hastalığın tedavisinde şifalı bitki olarak kullanılan nane içerdiği esansıyla ortaya çıkan yağlar nedeniyle ağrı kesici özelliğe de sahip.
Nane hangi vitaminleri içerir?
A vitamini bakımından zengin olan nane, potasyum, magnezyum, folat ve omega 3 yağı da içermektedir. İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde son derece faydalıdır.
Nane çayı nasıl yapılır?
Limon ile birlikte hazırlanan nane çayı özellikle kış mevsimi ve soğuk algınlığında ilk akla geçen içecektir.
Taze ya da kuru nane yaprakları kullanarak çay demlerken önceden 2 su bardağı içme suyu kaynatarak hazırlanır. Kaynayan suyu ocaktan aldıktan sonra içerisine 10-15 adet taze nane yaprağı ilave edilir.
Nane çayı faydalarından maksimum olarak yararlanmak için taze nane kullanımında 3 dakika demlenmesini beklemek gerekir. Ancak kuru nane kullanarak çay hazırlanıyorsa demlenme süresini 5 dakikaya çıkarmak gerekir.
Nane aromatik bir bitki olduğu için çayı da keskin bir tat verebilir. Bu nedenle bir dilim limon ekleyerek rahatlıkla tüketilebilir. İsteğe bağlı olarak bir çay kaşığı bal ilavesiyle de içilebilir.
Diğer kullanım alanları
Bitkilerinizdeki böcekleri yok eder: Keskin kokusu ve içerdiği etken maddeler sayesinde bitkilerinize dadanmış olan böcekleri ortadan kaldırır, daha rahat yaşamalarına yardımcı olur.
Ağız kokularını giderir: Yemeklerden sonra bir yaprak nane çiğnerseniz istenmeyen kokulardan kurtulabilirsiniz. Aynı zamanda diş etlerinizi de güçlendirir.
Ağız içi yaralarının yok olmasına yardımcı olur: Nefesinizi tazelemek için kullanacağınız nane aynı zamanda ağız içi yaralarının ortadan kalkmasına da yardımcı olur.
Buharı aknelerden kurtarır: Suyu kaynatın ve bir tepsiye dökün. Ardından 10-15 adet nane yaprağını suya ekleyin. Yüzünüzü tepsiye doğru yaklaştırıp başınızın üzerini bir bez ile örtün ve buharın cildinize işlemesine izin verin.
Nanenin faydaları
* Yoğun derece oluşan baş ağrılarını ve migren rahatsızlığı yaşan kişilerin ağrılarını azaltır.
* İnsan vücudunda oluşan yararsız hücre çoğalmasını önler.
* Sindirim sisteminde oluşan hazımsızlık, ishal ve aşırı gaz oluşumunu engeller.
* Mide bulantısı yaşayan kişilere olumlu etkiler sağlar.
* Ağız içerisinde oluşan zararlı bakterilerin üremesinin önüne geçerek, ağız ve diş sağlığını düzeltir.
* Soğuk algınlığı nedeni ile oluşan burun, boğaz tıkanıklığının önüne geçer.
* Sinir sıkışmalarına ve kas ağrılarına iyi gelir.
* Taze nanenin fayları kuru nane göre daha fazladır. Çünkü içerisindeki antiseptik özellik direkt vücuda etki ederek antibakteriyel bir özellik ortaya koyar.
Bunlara dikkat!
Her şeyde olduu gibi tüketimde aşırıya kaçmak bazı zararlara sebebp olabiliyor.
Nanenin kas gevşetici etkisi sebebiyle hamile kadınların gebelik döneminde doktor kontrolünde tüketilmediği takdirde gebelik döneminde olumsuz sonuçlara yol açabilir.
Çay olarak kullanımında, keskin tadı ve aroması ile fazla tüketiminde boğazda tahriş oluşturabilir.
Bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarında da kullanımı sakıncalı olabilir.
Safra kesesi taşı olan kişilerin nane çayı tüketirken dikkatli olmaları gerekir.
Reflü sorunu yaşayanlar için de nane çayı tüketimi olumsuz sonuçlar doğurabilir.