İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:56 Akşam20:04 Yatsı21:35 İmsak04:20 Güneş05:58 İşrak06:38 Öğle13:07
Hava - Hava durumuHafif Yağmurlu 16°C Nem %88
Türkçe
19 Şevval 1445 28 Nisan 2024 Pazar
19 Şevval 1445
Öğle
13:07
İkindi
16:56
Akşam
20:04
Yatsı
21:35
İmsak
04:20
Güneş
05:58
İşrak
06:38
Giriş Yap

Nanenin şaşırtan faydaları

24.08.2023    |

Hazırladığımız yemekleri tatlandırdığımız hem baharat hem de özüyle ferahlık veren bit bitki, nane.

Tüylü küçük yaprakları, beyaz ve morumsu küçük çiçekleri bulunuyor. Özellikle su kenarlarında görülüyor. Çiğ olarak salatalara konulduğu gibi yemeklere de katılıyor, hatta çayı da demleniyor. 

Nane kendisine has olan kokusuyla vazgeçilemeyen baharatların başında yer alıyor. Genellikle yemeklerde kullanılan bir baharat olarak bilinmesinin yanında hem sağlık alanında hem de kozmetik alanında sıklıkla tercih edilir. Ferahlatıcı ve keskin kokusu sayesinde birçok alanda kullanılabilmekte. 

Nanenin Anadolu'daki farklı isimleri

Nane, Anadolu’da çeşidine ve yöresine göre anuk, biber nanesi, bahçe nanesi, misk nanesi, dere yarpuzu ve yarpuz da denilen 50-100 cm’e ulaşabilen, kendine has kokusu olan çok yıllık soğuk yeşil bir bitki. 

Nasıl tüketilmeli?

* Yemeklere lezzet katan hoş kokusuyla rahatlatıcı etki sunan nane baharat olarak kullanıldığı gibi çay formatında da tüketilebilir. 

* Özellikle sindirimi rahatlatmak, mide bulantısı için nane çayı faydaları eşsiz etkisiyle doğal çözümlerde başı çekiyor. 

* Şişkinlik, hazımsızlık sindirim rahatsızlıklarında bir fincan tükettiğinizde nane çayı faydaları ile iyileştirici etkisini kısa sürede hissedebilirsiniz. 

* Anti bakteriyel etkisiyle de bilinen nane çayı faydaları kış mevsiminde tüketildiğinde grip, nezle semptomlarının azaltılmasında yardımcı oluyor. 

* Nane, mentolün ferahlatan etkisiyle burun tıkanıklığı ve sinüsleri açar

Nanenin şifalı yönü

Nanenin sağladığı faydalar solunum yolları hastalıkları başta olmak üzere, soğuk algınlığına, bronşite ve astıma gibi pek çok hastalığın tedavisinde şifalı bitki olarak kullanılan nane içerdiği esansıyla ortaya çıkan yağlar nedeniyle ağrı kesici özelliğe de sahip.

Nane hangi vitaminleri içerir?

A vitamini bakımından zengin olan nane, potasyum, magnezyum, folat ve omega 3 yağı da içermektedir. İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde son derece faydalıdır.

Nane çayı nasıl yapılır?

Limon ile birlikte hazırlanan nane çayı özellikle kış mevsimi ve soğuk algınlığında ilk akla geçen içecektir.

Taze ya da kuru nane yaprakları kullanarak çay demlerken önceden 2 su bardağı içme suyu kaynatarak hazırlanır. Kaynayan suyu ocaktan aldıktan sonra içerisine 10-15 adet taze nane yaprağı ilave edilir. 

Nane çayı faydalarından maksimum olarak yararlanmak için taze nane kullanımında 3 dakika demlenmesini beklemek gerekir. Ancak kuru nane kullanarak çay hazırlanıyorsa demlenme süresini 5 dakikaya çıkarmak gerekir. 

Nane aromatik bir bitki olduğu için çayı da keskin bir tat verebilir. Bu nedenle bir dilim limon ekleyerek rahatlıkla tüketilebilir. İsteğe bağlı olarak bir çay kaşığı bal ilavesiyle de içilebilir. 

Diğer kullanım alanları

Bitkilerinizdeki böcekleri yok eder: Keskin kokusu ve içerdiği etken maddeler sayesinde bitkilerinize dadanmış olan böcekleri ortadan kaldırır, daha rahat yaşamalarına yardımcı olur.

Ağız kokularını giderir: Yemeklerden sonra bir yaprak nane çiğnerseniz istenmeyen kokulardan kurtulabilirsiniz. Aynı zamanda diş etlerinizi de güçlendirir.

Ağız içi yaralarının yok olmasına yardımcı olur: Nefesinizi tazelemek için kullanacağınız nane aynı zamanda ağız içi yaralarının ortadan kalkmasına da yardımcı olur.

Buharı aknelerden kurtarır: Suyu kaynatın ve bir tepsiye dökün. Ardından 10-15 adet nane yaprağını suya ekleyin. Yüzünüzü tepsiye doğru yaklaştırıp başınızın üzerini bir bez ile örtün ve buharın cildinize işlemesine izin verin.

Nanenin faydaları

* Yoğun derece oluşan baş ağrılarını ve migren rahatsızlığı yaşan kişilerin ağrılarını azaltır.

* İnsan vücudunda oluşan yararsız hücre çoğalmasını önler.

* Sindirim sisteminde oluşan hazımsızlık, ishal ve aşırı gaz oluşumunu engeller.

* Mide bulantısı yaşayan kişilere olumlu etkiler sağlar.

* Ağız içerisinde oluşan zararlı bakterilerin üremesinin önüne geçerek, ağız ve diş sağlığını düzeltir.

* Soğuk algınlığı nedeni ile oluşan burun, boğaz tıkanıklığının önüne geçer.

* Sinir sıkışmalarına ve kas ağrılarına iyi gelir.

* Taze nanenin fayları kuru nane göre daha fazladır. Çünkü içerisindeki antiseptik özellik direkt vücuda etki ederek antibakteriyel bir özellik ortaya koyar.

Bunlara dikkat!

Her şeyde olduu gibi tüketimde aşırıya kaçmak bazı zararlara sebebp olabiliyor.

Nanenin kas gevşetici etkisi sebebiyle hamile kadınların gebelik döneminde doktor kontrolünde tüketilmediği takdirde gebelik döneminde olumsuz sonuçlara yol açabilir.

Çay olarak kullanımında, keskin tadı ve aroması ile fazla tüketiminde boğazda tahriş oluşturabilir. 

Bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarında da kullanımı sakıncalı olabilir. 

Safra kesesi taşı olan kişilerin nane çayı tüketirken dikkatli olmaları gerekir. 

Reflü sorunu yaşayanlar için de nane çayı tüketimi olumsuz sonuçlar doğurabilir.

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Peygamber Efendimizin Hayatı
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Peygamber Efendimizin Hayatı
Peygamber Efendimizin Hayatı Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close