Kocaeli'nin Kartepe ilçesindeki Ormanya'ya yaralı getirilen, tedavi ve rehabilitasyon süreçleri tamamlanan 53 leylek, göç yolculuğunu sürdürdü.
Göçe başlayan leylekler, Avrupa'dan Afrika'ya binlerce kilometrelik mesafe katediyor. Göç döneminin en yoğun olduğu 15 Ağustos-15 Eylül arasında insanlar, uzun bacaklı, beyaz tüylü bu kuş türlerini çevrede görebiliyor.
Kocaeli de leyleklerin göç yolundaki uğrak yerlerinden biri konumunda yer alıyor. Bundan dolayı, Osmanlı döneminde başta leylekler olmak üzere sakat ve yaralı göçmen kuşların bakımı için kurulan Gurabahane-i Laklakan'dan esinlenilerek Ormanya'da "Düşkün Leylekler Evi" oluşturuldu.

Bu yıl merkeze yaralı olarak getirilen, veteriner hekim tarafından tedavisi yapılan 93 leylekten 53'ünün rehabilitasyon süreci tamamlandı. Halkalanıp, çiplenen leylekler, göç yoluna katıldı.
Leylek ölümlerine yalıtımlı direk önlemi
Öte yandan, elektrik hatlarına çarpan çok sayıda leylek ölürken, bazı elektrik dağıtım şirketleri önlem olarak leyleklerin rotasındaki hatlarda elektrik kesintisi yapmaya başladı.
Yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş, “Yalıtımlı direkler, hiçbir tedbire ya da önleme gerek kalmadan bunu önler. Fakat bu direklerin ekstra maliyeti olduğu için pek sıcak bakılmıyor. Bunun sonucunda da, her yıl göç döneminde baharda ve sonbaharda yüzlerce leyleğin ölmesine tanıklık ediyoruz. Belki tüm elektrik direklerini bir anda değiştiremeyiz ama özellikle göç rotası üzerindekilerde önlem alınabilir ve bu direkler yalıtımlı hale getirilebilir. Direklere sürekli dönen reflektörler takılabilir. Bunlar sayesinde leylekler bu tellerden, uzaklaşır. Leylek kovar gibi de düşünebiliriz.” diyor.