Helal sektörü bir zamanlar yalnızca izin verilen hayvanların uygun şartlarda kesimi olarak algılanmaktayken son yıllarda yelpazesini tıp, kozmetik, spor, seyahat, giyim gibi alanlara genişleterek global bir sektör haline geldi.
2018'den 2020'ye kadar dünya çapında piyasaya sürülen helal ürünlerin sayısı %19'luk bir artışla 20.000'in üzerine çıktı.
Helal ürün üretimi noktasında Asya, %63'lük üretim payı ile başı çekerken, onu Afrika ve Orta Doğu takip ediyor.
Helal kavramı tüm mal ve hizmetler için geçerli olan bir kavram. Yalnızca ürünler değil işletmeler de helal denetimine tabi olarak helal sertifikası elde edebiliyor.
Helal sektörünün 2021 yılında 1,27 trilyon dolar değerinde olduğu ve 2025 yılında 1,67 trilyon dolara ulaşması öngörülüyor. Artış hızı da son yıllarda ivme kazanmış durumda.
Dünya nüfusunun yaklaşık %26'sını oluşturan Müslüman nüfus, hızla genişleyen bir tüketici kesimini temsil ediyor.
Sürdürülebilirlik ve sorumlu üretim de helal endüstrisinin bir parçası olarak tartışılıyor. Helal yeterliliği hedefleyen küresel markaların yalnızca Müslüman işletmeler olmaması dikkat çekiyor.
Tayland, Japonya ve Güney Kore gibi nüfusunun çoğunluğu Müslüman olmayan ülkeler bile helal pazarında önemli oyuncular olmak için çaba sarf etmekte.
Bunlar arasında Avustralya, çeşitli ülkelerin yüksek standartta helal et ve kümes hayvanı tedarikçisi. Suudi Arabistan’ın yanı sıra Körfez İşbirliği Konseyi'nin bir üyesi olan Katar, helal ekonomide hızla büyüyor. Ülke, yüksek büyüme potansiyeline sahip temel sektörleri İslam hukukunun öngördüğü ürün ve hizmetleri geliştirmeye teşvik ediyor.
Helal endüstrisini finanse etme ve tedarik zincirini etkin bir şekilde yönetme ihtiyacı hayati önem taşıyor.