Roka; salataların içerisinde yaygın bir şekilde kullanılan koyu yeşil yapraklı bir bitki. İçerisinde bulunan mineral ve vitaminler sayesinde de insan vücuduna oldukça önemli katkılar sağlıyor.
Roka; kalsiyum, mineraller, vitaminler, potasyum, magnezyum, fosfor, sodyum, yüksek oranda C vitamini, A, E, K vitaminleri, folik asit ve az da olsa B vitaminine sahip.
Roka; sağlık bakımından da oldukça faydalı. Kalbi korur, göz sağlığını iyileştirir, kanser riskini azaltır, kiloyu kontrol altına alır, sindirime yardımcı olur, kan basıncının kontrol edilmesine katkı sağlar, şeker hastalığını önler, sağlıklı kemikler adına kalsiyum ve K vitaminine sahiptir.
Rokanın diğer faydaları şöyle:
- Kanın gereksinim duyduğu oksijenin değerini yükseltir.
- Hastalanmaya karşı bağışıklığı güçlü tutar.
- Vücut direncini arttırır.
- Göz ve diş sağlığına olumlu etkileri vardır.
- A vitamini açısından zengindir.
- Kemik sağlığına faydalıdır.
- Hafızayı geliştirir.
- Görme yeteneğini arttırıp, yaşlılık döneminde görme problemlerinin önüne geçer.
- Unutkanlık riskini en aza indirger.
- K vitamini açısından zenindir.
- Boğazda bulunan balgamı söker.
- Kanserli hücrelerin oluşumunu önlemeye yardımcıdır.
- Vücudun B vitamini gereksinimini karşılar.
- Üst solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir.
- Vücutta bulunan toksini atar.
Roka içerisinde beta-keroten bulunur. Bu yüzden; sarı nokta, kanser gibi rahatsızlıkların seyrinin yavaşlamasına etki eder. Kalsiyum gibi içeriklerden ötürü oldukça faydalı olan roka, daha az oksalat içermesinden daha fazla tercih edilir.
A vitamini bakımından oldukça yüksek bir orana sahip olan roka, göz sağlığı açısından da önemli. Zira, A vitaminin eksikliği; gece körlüğü, kornea, göz iltihabı, göz kuruluğu gibi durumlara sebep olabilir.
Folat; gebelik adına gereklidir. Bebeğin korunmasına yardımcı olan bu bileşen, rokada bolca bulunur. 100 gram rokanın yüzde 25'i folat bileşeninden oluşmuştur.
Rokanın az bilinen faydaları;
Rokanın içinde yer alan glukozinolat bileşeni; bağırsak ve akciğer kanserini önlemek konusunda oldukça etkilidir. Bu bileşenler açısından zengin olan rokanın, gereğinden fazla tüketilmesi sonucunda hipotiroid riski oluşabilmektedir.
Roka, K vitamini açısından oldukça zengindir. Bununla beraber günlük K vitamini gereksiniminin tamamını karşılar. K vitamini ise; kemik gelişimi ve sağlığı açısından çok yararlıdır. Roka devamlı tüketildiği zaman beyin hücrelerine de yarar sağlar.
C vitamini oranı çok yüksek olan roka, antioksidan bakımından da etki sağlayıp, cilde çok önemli faydalarda bulunur. Bunun dışında başka hastalıklara karşı da korur.
Roka, bağışıklık sistemini güçlendiren bir bitki.
Her bitkide olduğu üzere rokanın da fazla tüketilmesi, insan sağlığı bakımından zararlı olabilir. Roka pek çok hastalığa şifadır ancak gün içerisinde tüketilmesi gereken miktar aşılırsa midede ağrı ve yanma meydana gelebilir.