Kuraklığa, su kaybına karşı ve barajlardaki buharlaşmaya karşı GES projesi öneren uzmanlar, yağmur hasadı projelerinin yaygınlaştırılmasını, yağmur suyu geçirimli beton veya asfalt döşenmesini öneriyor.
İstanbul’da barajların doluluk oranı son 9 yılın aynı dönemine göre en düşük seviyesine inerken bu yıl kent genelinde günlük su tüketiminde de rekorlar kırıldı.
Barajlarda su seviyesindeki gerileme ve artan su tüketimine karşı yetkililer, tasarruf çağrısında bulunuyor.
Diğer yandan şehir planlaması için de yapılabilecekler var.
Barajlara GES önerisi
Her yıl İstanbul’a su sağlayan barajlarda yıllık 60 milyon metreküp su buharlaşarak yok oluyor. Megakentteki barajlarda buharlaşma oranının yüzde 25 olduğunu kaydeden Prof. Dr. Orhan Şen, barajların üzerine güneş enerjisi panellerinin konulabileceğini söyledi. Ancak kuraklık olayının noktasal değil büyük ölçekte bir olay olduğunu ifade eden Şen, barajlardaki buharlaşmayı rüzgarın artırdığını ve rüzgarı önlemek için barajların kenarlarına ağaç dikilebileceğini belirtti. Suyun kazanılması için su emen asfalta sahip hafif bombeli yolların yapılabileceğini ifade eden Şen, yağmur hasadının da çok önemli olduğunu kaydetti.
Yağmur suyu hasadı önerisi
İstanbul’da yağan yağmurun betonlaşma nedeniyle sele dönüşmesi ve su kaynaklarına ulaşamaması nedeniyle gündeme gelen en önemli çözüm önerilerinden biri de su hasadı. İstanbul’da suyun korunması ve su hacminin artırılması için yağmur suyu hasadına ihtiyaç olduğunu gündeme getiren Dr. Dursun Yıldız, çatı tipi hasat sistemleri veya yer altı depolarında biriken yağmur sularının, doğrudan veya arıtılarak kullanılabileceğini kaydetti:
“Konut içerisinde basit bir yağmur suyu toplama sisteminde çatıdan toplanan yağmur suyu, büyük parçaları tutan filtreden geçirildikten sonra yağmur suyu deposuna gelmekte ve depodan çamaşır makinesi ya da tuvalet rezervuarı gibi konut içerisinde ihtiyaç duyulan alanlara pompalanmakta.
Yeni inşaatlarda ve kentsel dönüşüm projelerinde gri suyun toplanacağı ikinci tesisatın zorunlu hale getirilmesiyle yaygın bir uygulama alanı bulabilir. Evsel gri suyun yeniden kullanılmasına yönelik mevzuat düzenlemeleri geç kalınmadan yapılmalı.”
Su emen asfalt önerisi
Yağmur sularının geri dönüşüme kazandırılması için önerilen uygulamalardan biri de su emen asfalt ve beton kullanımının yaygınlaşması. Depolanan sular ise bahçe sulamaları ve araç yıkamada kullanılabiliyor. Bunun yanı sıra özellikle sel baskınları ve ani yağmurlarda oluşabilen göletlerin önüne geçmek adına bu asfaltın kullanılması tavsiye ediliyor.
Çatılardan yağmur biriktirme önerisi
Yağmur suyunun en düşük maliyetli olarak çatı yüzeyinden temin edildiğini söyleyen Öğretim Görevlisi Özge Yılmaz Sert de şu bilgileri verdi:
"Çatı suyunun hasadı, yüzey suyunun hasadı, yağmur bahçeleri eski kent planlarında yer alan yeraltı sarnıçlarının yeni yöntemi olarak görülebilir. Yağmur suyu hasadı yöntemleri, su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilirliği için oldukça önemli adımlardır.
Bireysel olarak ise; kırsal alanlarda bireysel bahçelerimizde bile yağmur suyu toplama tepeleri oluşturabilir ve bu tepelerde eğim vererek toplanan yağmur suyunun dağıtımını sağlayabiliriz.”
Milliyet