Singapur, Güneydoğu Asya’da 728 km2 lik yüzölçümüyle Yalova’dan daha küçük bir alana sahip. Ülkenin kara alanının üçte ikisi su toplama alanı olarak kullanılıyor.
Singapur, yağmur suyunu ve kanalizasyon suyunu toplamak için iki ayrı sistem kullanıyor. Toprağa düşen yağmur suyu, içme suyu temini için arıtılmadan önce geniş bir kanal, nehir, yağmur suyu toplama havuzu ve rezervuar ağı aracılığıyla toplanıyor. Böylelikle kentsel yağmur suyunun büyük bölümü hasat ediliyor. Adada yaklaşık 8.000 km yapay nehir ve kanal, 17 adet rezervuar var. Yoğun yağışlara karşı taşkınlardan korunmak üzere havza bazlı önlemler geliştiriliyor. Bunlar yüzeysel akış kaynakları, kanallar ve sel bariyerlerinden oluşuyor.
2003 yılında günde 10 bin metreküp üretim kapasitesiyle ilk membranlı arıtma tesisi faaliyete geçti. Yeni Su üretim sürecinde, kullanılmış sular sırasıyla mikro ve ultrafiltrasyon, ters ozmos, ultraviyole dezenfeksiyon aşamalarından geçiyor.
Singapur'da Bedok semtinde yağmur suyu hasadı için 1985 yılında havzası oluşturulan yapay bir göl: Bedok Rezervuarı. Gölün etrafı doğal bir mesire alanı haline getirilmiş, gölün üzerinde su idaresinin yüzer durumda güneş enerjisi panelleri var, bir kısmında balık tutuluyor, bir kısmında ise kano ve su sporları yapılıyor.
Doğal su döngüsüne katılan Yeni Su, ham su gölleri olan rezervuarlara belli oranda katılıyor. Ham sular ülkenin dört büyük yapay gölü olan Seletar, Bedok, Kranji ve Ulu Pandan rezervuarlarının yanı başındaki içme suyu arıtma tesislerinden geçtikten sonra hanelere şebeke suyu olarak sunuluyor.
Sıfır atık hedefinde küçük bir detay: Termosunuzu yanınızdan ayırmayın!
Singapur’da her evin musluğundan içilebilir arıtma suyu akıyor. İşyerlerinde, hastane, AVM gibi toplumsal mekanlarda içme suyu doldurmak için halkın hizmetine ücretsiz olarak sunulan üniteler bulunuyor. Bilgi tabelalarında suyu ve çevreyi korumaya yönelik sloganlar yer alıyor. Halk çeşme suyu içmeye, yanında termos taşımaya, tek kullanımlık plastik su şişesi kullanmamaya teşvik ediliyor.