1993 yılından bugüne hayırseverlerin destekleriyle ihtiyaç sahiplerine yardımlar ulaştıran Şanlıurfa Aşevi, örnek bir çalışma gerçekleştiriyor.
Tarihteki imaret kültürünün günümüze bir yansıması olan bu aşevinden her gün binlerce insan faydalanıyor.
Öncelik yetim, dul ve mahkûm ailelerine
Aşevinin yardımlardaki önceliği ise ihtiyaç sahibi dul, yetim, engelli ve mahkûm aileleri.
Kuruluşundan bugüne gelinen noktayı anlatan Aşevi Derneği yetkilisi Ali Topal, yardımlarda gösterilen hassasiyete vurgu yaptı.
Farklı mesleklerden kurucularla çalışmaya başladıklarını, Ramazan ayında yardımlar yapma niyetiyle yola çıktıklarını sonrasında üç aylar dönemi ve ardından yılın tamamında binlerce kişinin sıcak yemek alabildiği bir noktaya geldiklerini belirten Topal, AKRA’ya şu bilgileri verdi:
“Yardımlarda dul, sakat durumda olan, asker eşleri, mahkum ailelerin çocukları gibi zorda olanlara ve çalışamayacak durumda olanlara öncelik veriyoruz. Ekibimiz ilk olarak aileleri gidip yerinde görüyor, aile tablosuna ve gelir durumuna bakıyor. Mal varlığı bulunmayan ihtiyaç sahibi kimselere düzenli olarak yemek veriliyor. Günde yaklaşık 1.200-1.300 aileye toplamda ise 10 bin kişiye yemek dağıtımı yapıyoruz. Tespit edilen aileler yemeklerini kendi evlerinde tüketiyorlar. İhtiyacı olanların inancına, ırkına, kişiliğine karışmıyoruz.”
Gıda dışında da yardımlar yapılıyor
Aşevinde hayırseverlerin yardımlarını, fitrelerini, zekatlarını ihtiyaç sahiplerine dağıttıklarını belirten Ali Topal; sadece yemek dağıtımı değil, günün ihtiyaçlarına ve imkanlarına göre, bağış, bayram dönemlerinde kıyafet, öğrencilere burs gibi çeşitli destekler verdiklerini belirtti.
Her gün 6 bin ekmekle 10 bin kişiye yemek dağıtımı
Şanlıurfa’daki aşevinden her gün yaklaşık 6 bin ekmek ve bir tona yakın malzeme ile günlük 10 bin kişiye hazırlanan menülerin ulaştırıldığını söyleyen Topal, muhtaç olanlara yardım etmeyi mükellefiyet olarak gördüklerini belirtti. Bu yardımların dışında deprem ve sel gibi büyük afetlerde de ihtiyaca göre üç öğün boyunca yüzbinlerce kişiye sıcak çorba ikramı yaptıklarını söyledi.
Farklı illerden kuruluşların örnek aldığı mekan
Çalışmalarının ve uzun yıllardır süregelen faaliyetlerinin farklı illerden gelen kuruluşlar tarafından uygulanmak üzere incelendiğini, tecrübelerini paylaştıkları kuruluşların olduğunu vurgulayan Topal, “Peygamberler şehri Şanlıurfa’mızdan Hz. İbrahim’in ( As.) bereketini, cömertliğini yaygınlaştırmaya gayret ediyoruz” dedi.
© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.