Tarım ürünlerini üzerinde kalan kimyasal ilaçlardan arındırmak için tüketmeden önce çeşitli yöntemlerle iyie yıkamak öneriliyor.
Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hacı Ali Güleç, meyve sebzelerin karbonatla uygun şekilde yıkanıp üzerindeki pestisitten arındırıldıktan sonra tüketilmesi önerisinde bulundu.
Güleç, gıdaların muhafaza, işlenme ve temizlenme süreçlerinin gıda kaynaklı hastalıkların önlenmesi açısından önemli olduğuna dikkati çekti.
Tarım alanında yaygın olarak pestisit (zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan madde veya maddelerden oluşan karışım) kullanıldığını anımsatan Güleç, tüketicilerin meyve sebzeleri yemeden önce uygun şekilde yıkaması gerektiğini söyledi.
Meyve sebzelerin kabuklarında kimyasal kalıntı riski bulunduğunu anlatan Güleç, şunları kaydetti:
"Örneğin narenciye ürünlerinin kabukları gözenekli olduğu için daha çok risk barındırabiliyor. Yine yeşil biberde pestisitin çok kullanıldığını biliyoruz. Yanlış ya da bilinçsiz kullanım nedeniyle meyve sebzelerin üzerinde çok yüksek düzeyde kimyasal kalabiliyor. Tarladan toplandıktan sonra hemen alınıyorsa bunlar sağlık açısından risk oluşturuyor. Mikroorganizma kaynaklı olmasa da kansere neden olma özelliklerinden dolayı risk taşıyorlar.
Pestisitlerin meyve sebzelerin içine nüfuz etme durumları da var. Bu nedenle alınan ürünlerin yıkanması çok önemli. Meyve sebzelerin skarbonatla yıkanması üründeki olası kimyasalları yüzeyden ayrıştırılabilir. Aldığınız ürünü durağan bir suya karbonat ilave ederek bir süre beklettikten sonra akan suda yıkamak kimyasalların temizlenmesi açısından önemlidir."
AA