Nüfusu 8 milyarı aşan dünyada seri üretim yapan gıda sektörünün en fazla kullandığı katkı maddelerinin başında fruktoz geliyor.
Gıda sanayi, birçok üründe 'fruktoz' adlı şekeri kullanıyor. Araştırmaya göre, fruktoz vücutta hücrelerin yakıtını tüketip açlık oluşturuyor; kilo almayı kolaylaştırıp vermeyi zorlaştırıyor!
Fruktoz, doğal olarak meyvelerde bulunuyor. Ancak mısır şurubu aracılığıyla gıda sektörünün ürettiği çok sayıda üründe de yer alıyor.
Fruktoz, sağlık sorunlarına neden olduğu belirtilen bir şeker türü. Araştırmacılar, çoğu insanda obezitenin temel nedeninin sağlıklı olduğu düşünülen ürünlerde de yer alan mısır şurubundaki ve ilave şekerlerdeki fruktoz olduğunu buldu.
ABD’deki bir üniversitenin yaptığı araştırmada, fruktozun, hücrelerin yakıtını tüketerek açlığa yol açarken, vücutta yağ almayı kolaylaştıran ve kilo vermeyi zorlaştıran biyolojik değişikliklere neden olduğu tespit edildi. Obezitenin tek ana nedeninin, aşırı yemek yiyerek ve az enerji harcayarak vücutta yağ birikmesine yol açmak olduğu düşünülüyordu.
Metabolizmayı yavaşlatıyor
Ancak, yeni araştırma, fruktozun tokluk hormonu düzeylerini düşürdüğünü, vücudun enerji için yağ depolarını kullanmasını durdurduğunu ve metabolizmayı yavaşlatarak vücudun enerji yakmasını zorlaştırdığını buldu. Bilim insanları, rafine fruktoz şurubunun vücutta diğer şeker türlerine ve gıda katkı maddelerine kıyasla obeziteye yol açma riskini daha fazla artırdığını keşfetti.
Milliyet