İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam20:03 Yatsı21:34 İmsak04:22 Güneş05:59 İşrak06:39 Öğle13:07 İkindi16:56
Hava - Hava durumuParçalı Bulutlu 16°C Nem %66
Türkçe
18 Şevval 1445 27 Nisan 2024 Cumartesi
18 Şevval 1445
İkindi
16:56
Akşam
20:03
Yatsı
21:34
İmsak
04:22
Güneş
05:59
İşrak
06:39
Öğle
13:07
Giriş Yap

Hangi mevsimde hangi balığı yiyelim?

05.11.2023    |

Uzmanlar, sağlığımız için son derece önemli besin öğeleri barındıran balığa haftada iki gün sofralarımızda yer vermeyi tavsiye ediyor. Peki hangi balık hangi mevsimde tüketilmeli?

“Hamsinin kulağına kar suyu kaçırmak” deyimini duymuşsunuzdur. İlk kar yağışından sonra tutulan hamsinin daha lezzetli olduğu söylenir.

Kar yağışı artık daha ileri bir mevsime kayıyor olsa da Kasım ayı Hamsi için ideal.

İstavrit, Kasım-Aralık aylarında en yağlı halini alıyor.

Sardalya yazın tercih edilirken Ege Sardalyası Şubat ayında da yeniyor.

Ocak ayına kadar uskumru,

Haziran ayından Mart ayına kadar palamut,

Aralık-Ocak-Şubat aylarında orkinoz tercih edilebilir.

En çok omega-3 içeren balıklar dip balıkları mıdır?

Her balık belli miktar omega-3 içeriyor. Denizlerde açık su bölgesinde yaşayan ve omega-3 zengini hamsi, istavrit, uskumru, lüfer, somon, palamut, sardalya gibi balıklarsa yüzey balığı olarak sınıflanırılıyor.  

Hamsi gibi balıklardan bazıları derinlere seyahat ediyor, denizlerde fotosentez yapan, oksijen ve omega-3 yağ asitlerini üreten mikroskobik deniz yosunları olan fitoplanktonlar ve EPA ve DHA gibi yağ asitlerini sentezleyebilen zooplanktonlarla besleniyorlar.

İstavrit gibi bazı balıklarsa etçil olup omega-3 zengini balıklar ve deniz canlılarıyla besleniyor. Böylece besin zincirinde balık yağı ismini verdiğimiz, bizler için zaruri olan bir yağın kaynağı haline geliyorlar.

Ayrıca bazı balıkların yaşadığı suyun sıcaklığının değişimi de vücutlarında yağ birikimine katkıda bulunuyor. 

Ancak çiftlikte yetişen balıklar böylesi zengin bir biyoçeşitlilikte beslenme imkanından yoksun. Denizlerimizde serbest yetişen mevsim balıklarının çiftlikte yetişen balıklara ve ithal balıklara pek çok üstünlüğü bulunuyor. 

Omega-3 zengini balıklarımızdan hamsi, istavrit ve sardalyanın üçü de protein yapıtaşları açısından iyi bir kaynak. Ayrıca hamside yüksek miktarda potasyum, fosfor, folik asit; istavritte fosfor, magnezyum, potasyum; sardalyada demir, fosfor, potasyum ve çinko bulunuyor.

Karadeniz’de yetişen hamsi, istavrit, mezgit, palamut ile barbun arasında en yüksek antioksidan ve antimikrobiyal özelliği bulunan balık hamsi.

Hamsiye göre mezgidin yağ oranı daha düşük, palamutun protein oranı ise daha yüksek.

Yerli balıklarımız omega-3 kaynağı ithal somonla kıyaslandığında bütçe dostular da.­

­

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close