Uzmanlar, sağlığımız için son derece önemli besin öğeleri barındıran balığa haftada iki gün sofralarımızda yer vermeyi tavsiye ediyor. Peki hangi balık hangi mevsimde tüketilmeli?
“Hamsinin kulağına kar suyu kaçırmak” deyimini duymuşsunuzdur. İlk kar yağışından sonra tutulan hamsinin daha lezzetli olduğu söylenir.
Kar yağışı artık daha ileri bir mevsime kayıyor olsa da Kasım ayı Hamsi için ideal.
İstavrit, Kasım-Aralık aylarında en yağlı halini alıyor.
Sardalya yazın tercih edilirken Ege Sardalyası Şubat ayında da yeniyor.
Ocak ayına kadar uskumru,
Haziran ayından Mart ayına kadar palamut,
Aralık-Ocak-Şubat aylarında orkinoz tercih edilebilir.
En çok omega-3 içeren balıklar dip balıkları mıdır?
Her balık belli miktar omega-3 içeriyor. Denizlerde açık su bölgesinde yaşayan ve omega-3 zengini hamsi, istavrit, uskumru, lüfer, somon, palamut, sardalya gibi balıklarsa yüzey balığı olarak sınıflanırılıyor.
Hamsi gibi balıklardan bazıları derinlere seyahat ediyor, denizlerde fotosentez yapan, oksijen ve omega-3 yağ asitlerini üreten mikroskobik deniz yosunları olan fitoplanktonlar ve EPA ve DHA gibi yağ asitlerini sentezleyebilen zooplanktonlarla besleniyorlar.
İstavrit gibi bazı balıklarsa etçil olup omega-3 zengini balıklar ve deniz canlılarıyla besleniyor. Böylece besin zincirinde balık yağı ismini verdiğimiz, bizler için zaruri olan bir yağın kaynağı haline geliyorlar.
Ayrıca bazı balıkların yaşadığı suyun sıcaklığının değişimi de vücutlarında yağ birikimine katkıda bulunuyor.
Ancak çiftlikte yetişen balıklar böylesi zengin bir biyoçeşitlilikte beslenme imkanından yoksun. Denizlerimizde serbest yetişen mevsim balıklarının çiftlikte yetişen balıklara ve ithal balıklara pek çok üstünlüğü bulunuyor.
Omega-3 zengini balıklarımızdan hamsi, istavrit ve sardalyanın üçü de protein yapıtaşları açısından iyi bir kaynak. Ayrıca hamside yüksek miktarda potasyum, fosfor, folik asit; istavritte fosfor, magnezyum, potasyum; sardalyada demir, fosfor, potasyum ve çinko bulunuyor.
Karadeniz’de yetişen hamsi, istavrit, mezgit, palamut ile barbun arasında en yüksek antioksidan ve antimikrobiyal özelliği bulunan balık hamsi.
Hamsiye göre mezgidin yağ oranı daha düşük, palamutun protein oranı ise daha yüksek.
Yerli balıklarımız omega-3 kaynağı ithal somonla kıyaslandığında bütçe dostular da.