İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam20:03 Yatsı21:34 İmsak04:22 Güneş05:59 İşrak06:39 Öğle13:07 İkindi16:56
Hava - Hava durumuParçalı Bulutlu 16°C Nem %66
Türkçe
18 Şevval 1445 27 Nisan 2024 Cumartesi
18 Şevval 1445
İkindi
16:56
Akşam
20:03
Yatsı
21:34
İmsak
04:22
Güneş
05:59
İşrak
06:39
Öğle
13:07
Giriş Yap

İşte göz yorgunluğuna neden olan faktörler

16.11.2023    |

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay, göz yorgunluğuna neden olan bazı faktörleri paylaştı.

Göz yorgunluğu veya astenopi olarak da bilinen göz yorgunluğu, genellikle bir ekrana veya küçük nesnelere yoğun odaklanma gerektiren faaliyetlerde uzun süreli kullanım sonucunda gözlerinizin yorulması veya aşırı çalışmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Göz yorgunluğu, gözlerin uzun süre boyunca yoğun bir şekilde kullanılması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum genellikle bilgisayar ekranlarına, televizyonlara veya kitaplara uzun süre odaklanmak gibi aktiviteler sırasında meydana gelir. Göz yorgunluğunun bazı yaygın belirtileri arasında gözlerde ağrı, batma, kaşıntı, kuruluk, bulanık görme, çift görme ve ışığa karşı hassasiyet bulunabilir.

İşte göz yorgunluğa yol açan faktörler

Uzun süreli ekran süresi:
Dijital ekranların (bilgisayarlar, akıllı telefonlar, tabletler ve TV'ler) önünde uzun saatler geçirmek, göz kuruluğu, bulanık görme ve rahatsızlık gibi semptomlarla karakterize edilen dijital göz yorgunluğuna yol açabilir.

Zayıf aydınlatma: Çalışma alanınızdaki veya ortamınızdaki yetersiz veya aşırı aydınlatma gözlerinizi yorabilir. Yetersiz aydınlatma okumayı veya çalışmayı zorlaştırabilirken, aşırı parlak aydınlatma parlama ve rahatsızlığa neden olabilir.

DÜZELTİLMEMİŞ GÖRME SORUNLARI

Miyopluk, hipermetropluk veya astigmatizm gibi düzeltilmemiş görme sorunlarınız varsa, gözleriniz odaklanmak için daha fazla çalışabilir ve bu da göz yorgunluğuna yol açabilir.

Yanlış reçeteli gözlükler veya kontakt lensler: Yanlış reçeteli gözlük veya kontakt lens takmak ya da eski lensler göz rahatsızlığına ve yorgunluğa neden olabilir.

KURU GÖZLER

Yetersiz gözyaşı üretimi veya düşük gözyaşı kalitesi göz kuruluğuna neden olabilir ve bu da göz yorgunluğu ve rahatsızlığına yol açabilir.

Mavi ışığa maruz kalma: Dijital ekranlardan ve yapay aydınlatmadan yayılan mavi ışığa uzun süre maruz kalmak uyku-uyanıklık döngünüzü bozabilir ve göz yorgunluğuna katkıda bulunabilir.

Uzun süreler boyunca okumak: Ara vermeden veya uygun aydınlatma kullanmadan uzun süre okumak, genellikle "okuyucu yorgunluğu" olarak adlandırılan göz yorgunluğuna neden olabilir.

KÖTÜ ERGONOMİ

Yanlış konumlandırılmış bir bilgisayar monitörü, klavye veya sandalye gibi rahatsız edici bir iş istasyonu kurulumu, garip duruşlara ve göz yorgunluğuna yol açabilir.

Göz kırpma eksikliği: Bilgisayarda çalışırken veya bir göreve dikkatle odaklanırken, insanlar daha az göz kırpma eğilimindedir, bu da göz kuruluğuna ve göz yorgunluğuna neden olabilir.

Alerjenlere maruz kalma: Toz, polen veya evcil hayvan tüyü gibi alerjenler gözlerinizi tahriş edebilir ve özellikle alerjiniz varsa göz yorgunluğuna neden olabilir.

Göz hastalıkları ve rahatsızlıkları: Glokom, katarakt veya maküler dejenerasyon gibi bazı göz rahatsızlıkları, diğer görsel semptomların yanı sıra göz yorgunluğuna da neden olabilir. Göz yorgunluğunu önlemek ve hafifletmek için 20-20-20 kuralına uymak (her 20 dakikada bir 20 saniye ara vermek ve 20 metre uzaktaki bir şeye bakmak), aydınlatma ve ekran ayarlarınızı yapmak, uygun ergonomiyi korumak, reçetenizi güncel tutmak ve gerektiğinde suni gözyaşı veya kayganlaştırıcı göz damlası kullanmak çok önemlidir.­

­

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close