Temas yoluyla bulaşan ve uzun süreli olarak şiddetli kaşıntı süreciyle devam eden uyuz parazitinden sakınmak için nelere dikkat edilmeli? Rahatsızlıktan kurtulmak için neler yapılmalı?
Şikayetçi olanların sayısında son günlerde artış görülen uyuz vakalarıyla ilgili olarak korunma yolları ve tedavi yöntemleriyle ilgili bilgi veren Cildiye Uzmanı Dr. Süleyman Dönmez, söz konusu kaşıntının bir parazitten kaynaklandığını belirtti.
AKRA’da katıldığı bir programda Dönmez şu bilgileri paylaştı:
“Sonbahar ve kış aylarında artış görülen uyuz, insandan insana yakın temasla bulaşan bir parazit. 15 dakikalık bir temas, ortak eşya kullanımı ile bulaşabilir. Parazit, derinin üst tabakasından tünel açarak ilerliyor. Özellikle geceleri hareket ettiği için halk arasında ‘gece kaşıntısı’ olarak biliniyor.”
Uykudan uyandıran kaşıntıya sebep oluyor
“Özellikle gece uyurken yorganın örtülmesiyle beraber vücut ısısı artınca parazit hareketliliği artıyor ve bu da kaşıntı şiddetini artırabiliyor.
Parazit bulaştığında 15 günlük süre içerisinde kaşıntı yapmayabilir. Uyuz vakası ile temas sonrası hemen etki etmeyebilir. Duyarlılık olduğunda birkaç gün içerisinde kaşıntı hissediliyor.”
Nasıl bulaşıyor?
Parazit, dışarıda üç gün, vücutta günlerce aylarca kalabiliyor. Vücutta etki etme süresi kişinin bağışıklığı ve duyarlılığına göre değişebiliyor.
Mağazalarda kıyafet kabinlerinde denenen giysilerde bu kıyafeti daha önce deneyen kişide parazit varsa bulaşabilir. Kafeterya gibi kalabalık ortamlarda soğuktan korunmak için omuzlara örtülen şallardan da bulaşma ihtimali var.
Mağazadan ya da kargo ile alınan kıyafetlerin mutlaka yıkanarak kullanılması gerekir.
Kaşıntı hangi noktalarda görülüyor?
Uyuz paraziti, erişkinlerde boyundan aşağı bölgelerde; el parmak araları, bilek, dirseklerin iç yüzeyi, karın bölgesi, bacakların iç yüzeyi ve kalçada, göğüs bölgesinde kaşıntıya sebep olabiliyor. Çocuklarda ise avuç içleri, kulak arkası ve yüz bölgesinde görülür.
Kaşıntı sebebiyle gelen hastalara ilk olarak gece kaşıntısı olup olmadığı, ailede ya da ziyarete gelenlerde kaşıntı problemi olup olmadığı ve hangi bölgelerde kaşıntı hissedildiği sorularak ilk tespit yapılır.
Kapalı ve kalabalık ortamlar, yurtlar, okullar, kalabalık aile bireyleri, hijyene dikkat edilmeyen ortamlar yayılmanın arttığı yerlerdir.
Uyuz mikrobuna bağışıklık yoktur ve dolayısıyla birkaç kez geçirme ihtimali vardır.
Tedavi yöntemleri nelerdir? Uygun temizlik nasıl olmalı?
* İlk olarak hekime başvurulmalı. Bir ailede uyuz tespit edildiğinde tüm aile bireyleri henüz kaşıntı hissetmeseler de tedavi programına alınmalıdır.
* Önerilen uygun ilaç kullanımı, banyo yapılmasının ardından ev ortamının temizlenmesi gerekiyor
* Evdeki oturulan, yatılan yerler kanepe ve koltuklar, elektrikli süpürgeyle temizlenmeli, ardından sirkeli suyla temizlenmeli.
* Çamaşırlar 50 derece ve üzerinde yıkanıp ütülenmeli.
* Yıkanamayan ürünler kuru temizlemeye verilmeli ya da ağzı kapalı bir poşette 1 hafta bekletilmeli.
* Yeni alınan kıyafetler de mutlaka yıkanarak giyilmeli
* Direnç gelişimini önlemek için ilaçlar tavsiye ile değil hekim kontrolünde kullanılmalı.
Dr. Dönmez, “Her kaşıntı uyuz değildir ancak uyuzun tespit edilmesi tedavisini sağlarken ihmal edilmemesi ailede ve diğer insanlara bulaşmasını engeller” dedi.
© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.