Sigarayı bırakmanın sağladığı faydalar ve bırakma yöntemlerini paylaşan uzmanlar ilk 4 faydayı ise şöyle sıraladı:
1- Hastalık riskiniz azalır.
2- İlk 20 dakikada kalp atış hızınız düşer.
3- Dış görünüşünüz iyileşir.
4- Yapacağınız tasarrufla yeni eşya alabilirsiniz.
Sigarayı neden bıraktığınızı kendinize hatırlatın. İçme dürtüsü zorladığında derin nefes alın, su için, egzersiz yapın. Sigara içilen ortamdan uzaklaşın. İçmemeyi başardığınızda kendinizi ödüllendirin. Zorlandığınızda, hayal kırıklığına kapılmayın, kendinizi suçlamayın, başaramadığınızı düşünerek mücadeleden vazgeçmeyin. Bu durumun nikotinin bağımlılık yapma özelliğinden kaynaklandığını hatırlayın.
Sigarayı bırakmak için bütün önemli nedenlerinizi düşünün. Sağlığınız dışındaki nedenleri de dahil edin. Bunların hepsini bir liste haline getirin ve onu kolayca görebileceğiniz bir yere asın.
Örneğin bu listeyi şöyle sıralayabilirsiniz: Hastalık riskini azaltmak için; yaşam kalitemi artırmak için; çocuklara iyi örnek olmak için; tasarruf etmek için. Ev ve arabamı temiz tutmak için; dış görünüşümü iyileştirmek için, evin havasını iyileştirmek için...
Sigarayı bırakınca ne olur?
Sigarayı bıraktığınızda ilk 20 dakikada kalp atış hızı düşer. 2-12 haftada akciğer fonksiyonları normale döner. 1-9 ay içinde öksürme ve nefes darlığı azalır. Bir yıl içinde koroner kalp hastalığı riski sigara içen birinin yarısı kadar olur. 10 yıl içinde koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen birine göre aynı ve akciğer kanseri riski sigara içen birinin yarısı kadar olur.
Neden sigarayı bırakmak gerekiyor?
Sigara içmek, öncelikle akciğer kanseri, kronik bronşit, astıma neden olur. Dünyada her yıl sigaraya bağlı nedenlerden beş milyondan fazla erken ölüm gerçekleşiyor. Türkiye’de özellikle evlerde pasif etkilenim yüksek düzeyde.
Sigarayı bırakmak zor olabilir ancak imkansız değil. Birçok içici defalarca denedikten sonra sigarayı bırakmayı başarabilir. Her sigarayı bırakma deneyimi, bir sonraki bırakma girişimi için yol gösterici olabilir.
Sigara bıraktıktan sonraki süreç nasıl olmalı?
Sigara bırakma sürecinde pek çok bağımlının zorlandığı ve sigaraya tekrar başlamasına neden olan nikotin yoksunluk belirtileri geçicidir. En çok ilk 2-3 haftalık süre kişiyi zorlayabilir.
Sigarayı bırakmaya çalışırken kendi iradenizi suçlama eğilimine girmeyin. Sigarayı bıraktığınızda öğün atlamayın ancak un ve şekerden olabildiğince uzak durun. Düşük kalorili gıdalarla beslenin ve egzersiz yapın.
Aşırı sigara içme isteği olduğunda birkaç dakika içinde geçeceğini unutmayın, bir şeyler atıştırın. Sigarayı bırakma döneminde 3-5 kilo alabilirsiniz. Bu yeniden başlamak için bahane olmamalı.
El-ağız alışkanlığından kurtulmak için çerez, cips, büsküvi, çikolata yemek yerine çiğ yenebilen sebzeler yemeyi tercih edin. Ağız kuruluğu varsa su içip sakız çiğnemek bu sorunu giderebilir.