Sanayiciler makine operatörü ve kaynakçı, müteahhitler sıvacı ve boyacı, terziler ve marangozlar çırak bulmakta zorlanıyor.
Yeni neslin ücret ve çalışma saatleri nedeniyle yanaşmadığı bu meslekler, üretimi de etkiliyor. İşverenler ise nitelikli eleman bulunamadığından düşük kapasiteyle çalıştıklarını söylüyorlar.
Nitelikli eleman ihtiyacı, imalat sanayiinden inşaat ve turizme, terzilikten marangozluğa hatta marketlerin kasap, şarküteri, manav gibi uzmanlık isteyen bölümlerine kadar hemen her alanda yaşanıyor.
Sektör temsilcilerinden Erdal Bahçıvan, “İstanbul’da, eleman temini sorunu yaşayan sektörler içinde imalatın payı yüzde 43.2. Bu da sanayinin tüm sektörlerinde nitelikli işgücü ihtiyacı olduğunu ortaya koyuyor” dedi.
Bilgilere göre, ülke genelinde nitelikli işçi bulunamayan alanların başında ‘tesis ve makine operatörleri ile montajcılar meslek grubu’ geliyor. Bu meslek grubu, imalat sanayi içinde yüzde 31.3 ile nitelikli eleman bulmada en çok güçlük çekilen alan. Bir diğer sorunlu alanın ise ‘kaynakçılık’.
Turan Aydoğdu da terzilik mesleğinin sürekliliğinden endişeli: “En genç terzi 50 yaşında. 30-40 yaşında olanlar da var ama onlar konfeksiyondan gelen arkadaşlarımız, sadece tadilat yapıyorlar. Çekirdekten yetişen, eli iğne tutan genç neredeyse yok. 10 yıl sonra düğme dikecek terzi bulmak zorlaşabilir. Biz son terzi nesiliz.” diyor.
İhracatçılardan gelen değerlendirmeler ise şöyle: “200’ü aşkın üniversitede yaklaşık 7 milyon öğrenci okuyor. Bu çocuklar, üniversite bitirme hevesinde. Sektörler ise gençleri arıyor” diyen Mustafa Gültepe, “Eğitim sistemimizin yeniden ele alınması, meslek liseleri ve teknik okulların sayısı artırılırken üniversite kontenjanlarının düşürülmesi, puanların, başarı sıralamalarının yukarı çekilmesi gerektiğini düşünüyorum. Gençleri hep birlikte mesleki okullara yönlendirecek uygulamalar geliştirmeliyiz.” değerlendirmesinde bulundu.
Hürriyet