İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Yatsı21:34 İmsak04:22 Güneş05:59 İşrak06:39 Öğle13:07 İkindi16:56 Akşam20:03
Hava - Hava durumuParçalı Bulutlu 14°C Nem %73
Türkçe
19 Şevval 1445 27 Nisan 2024 Cumartesi
19 Şevval 1445
Akşam
20:03
Yatsı
21:34
İmsak
04:22
Güneş
05:59
İşrak
06:39
Öğle
13:07
İkindi
16:56
Giriş Yap

Beslenme ve yaşam tarzı değişikliğinde kilit nokta: Konfor alanı

Özel Haber
Özel Haber
20.02.2024    |

Pek çoğumuz daha sağlıklı beslenmek, daha düzenli egzersiz yapmak, ideal beden kitle indeksine ve idealimiz olan yaşam tarzına sahip olmak istiyoruz, öyle değil mi?

Bazen bunu başarmak için adım atmak öyle zor geliyor ki, kendimizi eski alışkanlıklarımızla daha güvende hissedip vazgeçebiliyoruz.

Peki ideal bir yaşam tarzının parçası olarak sağlıklı beslenme ilkesini hayata geçirmek için nelerin farkına varabiliriz?

Diyetisyen Kübra Kızıltaş akra.media takipçileri için sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmeye engel teşkil eden konfor alanımızdan ve bizleri kısır bir döngüden çıkarabilecek adımlardan bahsediyor:

Konfor alanı “insanın kendini bulunduğu durumda her şeyi kolay kontrol edebildiğini düşündüğü ve kendini rahat hissettiği psikolojik evre” olarak tanımlanmakta. Rutinlerimiz ve alışık olduğumuz her şey bizim konfor alanımız. Kendimizi güvende hissettiğimiz yer burası; fakat bize iyi gelen, doğru ve sağlıklı olan bir yer olmayabilir veya zamanla bu durum değişebilir.

Mesela çevresel etmenler ile maruz kaldığımız ağır metaller, toksinler, soluduğumuz hava, tükettiğimiz sağlıksız besinler zamanla bizleri sağlıklı bir halden uzaklaştırabilir. Böyle bir durumda konfor alanının dışına çıkmak gerekir. Ne zaman niyet eder ve bir adım ileriye gidebilirsek orada değişim ve dönüşüm başlar.

Diyet nedir? Zayıflamak ya da hastalıktan kurtulmak için mi yapılır?

Diyet, bir beslenme biçimi. Herkesin mevcut beslenme şekli aslında aynı zamanda diyeti. Diyetimizin sağlıklı ve yaşam tarzımıza uygun olması önemli. Diğer yandan herhangi bir hastalık sebebi ile ya da kilo vermek/almak için özel bir diyet yapmamız gerektiğinde genellikle strese girebilir ve bu durumdan kaçmak için birbiri ardına bahaneler üretebiliriz.

İşte tam bu noktada konfor alanından dışarı çıkmaktır bizi strese sokan… ertelemekten kurtaransa hemen eyleme geçmek...

Sağlıklı beslenme ve hastalık ilişkisi

Fiziksel ve zihinsel sağlık bir bütün. Daha sağlıklı besin tüketenler daha düşük oranda bipolar bozukluk, anksiyete veya depresyon gibi rahatsızlıklara yakalanıyor. Besinler ve psikiyatrik bozukluklar arasında en güçlü ilişki depresyon riskinde karşımıza çıkıyor. Bununla beraber besinler aynı zamanda anksiyete, demans, şizofreni ve dikkat eksikliği gibi bozukluklarda da rol oynuyor.

Söz konusu ilişki beslenme ve yaşam tarzı değişikliği gerektirirken, bir yandan içinde bulunulan depresyon vb. hastalıklar bu değişikliğe uyum sağlama, konfor alanından çıkma konusunda dirençli davranışlar meydana getiriyor. İradeli ve sabırlı davranmak sağlıklı bir psikolojiyle sürdürülebiliyor. İşte tam da burada döngüyü bir yerinden kırmak ve yeniden sağlam bir zincir oluşturmak niyet etmekle, gerçekten istemekle mümkün.  

Beslenme ve psikoloji alanında destek alınabilecek uzmanlara başvurulabilir. Kişinin durumuna özel, biricik bir yol haritası çizilir. Her adımda sindire sindire ilerlenir.

Doğru karar verme zamanı

Araştırmalar bazı hormonal değişiklik dönemlerinin karar verme yetimizi zayıflattığını göstermekte. Hormonların karar sürecini etkilediği farklı dönemler herkes için söz konusu olabilir. Duygusal olarak yoğun bir süreçten geçerken ciddi kararlar aldığımızda uygulamak o kadar kolay olmayabilir. Bir yakınımızın vefatını yeni öğrenmişken onunla hatıralarımızın olduğu şehre taşınmak gibi mesela. Kendimizi gözlemleyerek kararımızı hayata geçirebileceğimiz dönemlerde almaya gayret edebiliriz.

Pazartesi günü diyete başlamaya niyet edip aynı gün misafir ağırladığımızda ya da şehirler arası yolculuğa çıktığımızda bu kararımızı uygulamakta zorlanacağımız aşikar değil mi?

İçsel motivasyonun sağlandığı fiziksel ve ruhsal iyi olma halinde sağlıklı kararlar vermek de uygulamak da kolaylaşıyor.

Kaliteli bir yaşam hedeflemek, bize emanet olan bu bedenin hakkını vermek, yaşamın bir sorumluluğu olduğunu fark etmek önemli.

Sağlıklı beslenmeye dair 6 öneri

1. Sağlıksız besinler yerine keyif alacağımız sağlığa faydalı besinleri keşfetmek

2. Alışveriş yaparken tatlı-tuzlu paketli gıdalar yerine meyve-sebze almak

3. Kendimizi kısıtlamaksızın doğru besini tüketmeye odaklanmak

4. Bedenin bir bütün olduğunu düşünerek sağlıklı beslenmeyi destekleyici spor yapmak, kaliteli uyku düzeni oluşturmak ve psikolojik ihtiyaçlarımız için doyum sağlamaya gayretli olmak

5. Sürekli yemeyi düşünmek yerine yeme saatleri oluşturmak

6. Yemeğe başlarken farklı şeylerle meşgul olmadan şükür halinde olmak

Konfor alanından çıkarak sağlıklı beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirmemize katkı sağlayabilir.

­

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Tasavvuf Sohbetleri
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Tasavvuf Sohbetleri
Tasavvuf Sohbetleri Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close