İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:01 İkindi15:22 Akşam17:44 Yatsı19:10 İmsak06:38 Güneş08:10 İşrak08:52
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 13°C Nem %67
Türkçe
6 Cemaziyelahir 1446 7 Aralık 2024 Cumartesi
6 Cemaziyelahir 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
06:38 08:10 08:52 13:01 15:22 17:44 19:10
Giriş Yap

Ağacından çekirdeğine mübarek bir nimet; Hurma

24.03.2024    |

8 bin yılı aşkındır insanoğluna hayat serüveninde eşlik eden hurma ağacı, anavatanı Arap yarımadasından Akdeniz kıyılarına yayılan, Sümer, Akad, Asur, Mısır medeniyetlerinde değer verilen, bugün halen %90'ı Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da yetiştirilen bir palmiye çeşidi.

Ortalama 60-70 yıl ömür sürerken; derin ve güçlü kökleriyle yeraltı sularını kullanarak çöl vahalarında 100 yılı aşkın süre hayatta kalabiliyor. Suyu ve güneşi seven, 5 yaşında meyve vermeye başlayarak en verimli meyvelerini 30-40 yaşında veren, dişisi ve erkeğiyle yüzlerce çeşidi bulunan bir mübarek ağaç.

Peygamber Efendimiz (SAS.) tarafından devamlı meyve vermesi, çekirdeğine ve sütüne varana kadar nice faydalar barındırması sebebiyle, her daim faydalı işle meşgul olan ve güzel sözler söyleyen inançlı insana/mü’mine benzetiliyor. (Buhârî, “ʿİlim”, 4, “Büyûʿ”, 94, “Eṭʿime”, 42, “Edeb”, 89; Müslim, “Münâfıḳīn”, 63, 64) (Tirmizî, “Tefsîrü’l-Ḳurʾân”, 14/1)

Kur’an-ı Kerim'de hurma

Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim’de Allah’ın yeryüzünü canlılar için yayıp döşediği; meyveler, hurma ağaçları, yapraklı taneler ve hoş kokulu bitkiler var ettiği bildirilmekte (Rahman, 55/10-12); hurma ağacının güzelliği birbirine girmiş, küme küme tomurcukları olan uzun boylu, salkımlı ağaçlar” şeklinde tarif edilmekte. (Şuarâ 26/148)

Kur’ân-ı Kerîm’de yirmi üç yerde bahsi geçen hurma; servet ve rızka işaret eden, farklı özellikleri üzerinde düşünüp ibret almaya sevkeden (Bakara 2/266; Ra‘d 13/4; Yâsîn 36/34), kendisinden hem yiyecek hem içecek olarak faydalanılan (Nahl 16/67) Allah’ın hem dünyadaki hem de Cennet’teki nimetlerinden (Rahmân 55/11, 68):

“O bağlı ve bostanlı bahçeleri, tatları çeşit çeşit hurmaları, ekinleri, (yaprakları ve meyveleri) birbirine benzeyen ve birbirinden farklı zeytin ve narları yaratıp yetiştiren O’dur. (Onlar,) meyve verince meyvesinden yiyin. Toplandığı ve biçildiği günde de, hakkını (öşrünü, zekât ve sadakasını) verin; fakat israf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez.” (En’am 6/141)

“Kullara rızık olsun diye, küme küme tomurcuğu olan uzun boylu hurma ağaçları (yetiştirdik). Biz o (su) ile ölü bir memlekete can verdik. İşte (kabirden dirilerek) çıkış da böyledir.” (Kâf, 50/10-11)

“İnsan, yediğine (ibretle) baksın: Şüphesiz ki biz, suyu (yağmuru dilediğimiz kadar) döktükçe döktük. Sonra yeri (bitkileri çıkartmak için) göz göz yardık. Orada tane(ler) bitirdik, üzüm ve yonca(lar), zeytin ve hurma(lar), iri ve sık ağaçlı bahçeler, meyve(ler), çayır(lar, bitkiler ve sebze)ler yetiştirdik. (Bütün bunlar) sizin ve hayvanlarınızın faydalanması içindir.” (Abese, 80/24-32)

“Yeryüzünde birbiriyle komşu kıtalar, (ve onlarda) üzüm bağları, ekinler, çatallı ve çatalsız hurmalıklar vardır ki (bunların hepsi) bir tek su ile sulanır. Halbuki meyvesinde(ki tat bakımından) onların bir kısmını diğerlerinden üstün tutuyoruz. Doğrusu bunda aklını kullanacak bir toplum için elbette (birçok) âyetler (delil ve ibretler) vardır.“ (Ra’d, 13/4)

Hurmanın farklı kullanım alanları

Peygamber Efendimiz (SAS) bir defasında hastalanan Sa‘d b. Ebû Vakkās’ı hekime göndererek bir ilaç hazırlamasını tavsiye ediyor. Terkibinde hurma ezmesi, süt ve yağ bulunan, karıştırıp pişirerek bulamaç halinde yenen (Ebû Dâvûd, “Ṭıb”, 12) “ferîka” isminde bu yiyecek, yörenin geleneğinde özellikle lohusa hanımlara yedirilmekte.

Hurma hem ağacı hem meyvesiyle Peygamber Efendimiz (SAS)’in ve dostlarının hayatında önemli bir yer tutuyor. Ağacın gövdesi Mescid-i Nebevî’nin ve hâne-i saâdet odalarının yapımında direk, yaprakları tavan örtüsü (Buhârî, “Ṣalât”, 67; Müslim, “Ṣıyâm”, 216), lifleri yaygı dokuma ipliği ve yatak dolgusu (Müslim, “Mesâcid”, 267), yapraksız dalları (asb) Kur’ân-ı Kerîm’in yazılışında malzeme olarak kullanılagelmiş. (Buhârî, “Tefsîr”, 9/20).

Arabistan’da hurma ağacının çeşitli kısımları halk hekimliğinde ateş, yara, iltihaplanma, ödem, bronşit, sinirsel bozukluklar, bilinç kaybı ve bunama gibi çeşitli hastalıklarda kullanılıyor. Hurmanın meyvesi, çekirdeği, yaprakları, çiçek kılıfı, polen taneleri dahil değerlendiriliyor.

Hurma özü, kansızlık, mineral kaybı, soğuk algınlığı, kabızlık ve sarılık tedavisinde ılık içecek; boğaz ağrıları için gargara; yüksek konsantre hurma şurubu sakinleştirici; ve astım bronşit gibi enfeksiyonların ve bulaşıcı hastalıklarda tedaviyi destekliyor. Bu mübarek ağacın meyve çekirdeklerinden yapraklarına ve palmiye özüne kadar gıda, takviye, ilaç, kozmetik alanında çeşitli faydaları araştırılmaya devam ediyor.

Yetiştiği coğrafyanın temel besin maddelerinden olan hurma, lezzetli ve doyurucu. Peygamber Efendimiz (SAS) içinde kuru hurma (temr) bulunan hâne halkının aç kalmayacağını buyuruyor. (Müslim, “Eşribe”, 152).

Bir günde iki öğün yemek yedikleri takdirde bunlardan birinin mutlaka hurma olduğu (Buhârî, “Riḳāḳ”, 17); taze hurmayı bazan kavun-karpuz, salatalık-acur gibi taze sebzelerle yedikleri biliniyor. (Ebû Dâvûd, “Eṭʿime”, 44; Buhârî, “Eṭʿime”, 39, 45, 47, “Edeb”, 89, “Ṭıb”, 52, 56; Tirmizî, “Eṭʿime”, 36, Müslim, “Eşribe”, 147, İbn Mâce, “Eṭʿime”, 37)

Ramazan orucunu hurma veya su ile açmak Peygamber Efendimiz (SAS)’in sünneti seniyyesinden. (Ebû Dâvûd, “Ṣavm”, 21; Tırmizi, Camius-Sahih, 697)

“Biriniz orucunu açacağı zaman hurma ile açsın; çünkü hurma bereketlidir. Eğer hurma bulamazsa orucunu su ile açsın; çünkü su temizdir.”(Tirmizî, Zekât 26.) buyurduğu gibi ayrıca kışın hurma ile yazın da su ile orucunu açtığı da belirtilmekte. (Tirmizî, Savm 10).

 

­

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Okudukça
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Okudukça
Okudukça Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close