İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:17 Güneş05:55 Öğle13:06 İkindi16:57 Akşam20:06 Yatsı21:38
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 14°C Nem %89
Türkçe
21 Şevval 1445 30 Nisan 2024 Salı
21 Şevval 1445
İmsak
04:17
Güneş
05:55
İşrak
06:36
Öğle
13:06
İkindi
16:57
Akşam
20:06
Yatsı
21:38
Giriş Yap

Singapur'da Ramazan Bayramı coşkusu

Özel Haber
Özel Haber
11.04.2024    |

Ülkede Ramazan arefesinden itibaren şehrin çehresini değiştiren, alışveriş merkezlerinde ve sokaklarda tebrik afişleri, marketlerde bayrama özel tasarımlarıyla harçlık zarfları, tatlı ve kurabiye reyonlarıyla dikkat çeken bayram hazırlıkları söz konusuydu.

Hummalı hazırlıklar, çiçeklerle ve kandillerle bezenmiş tebrik levhaları farklı kültürden ülke sakinlerini de etkisi altına almaktaydı.

Ramazan Bayramında da yardımlaşma, hediyeleşme ve ziyaretleşmelerle aynı çoşku sürüyor.

Yaklaşık 6 milyon insana ev sahipliği yapan Singapur'un %15 lik Müslüman nüfusunun çoğu Malay asıllılardan oluşmakta. Bayram gelenekleri de bu sebeple Endonezya ve Malezya ile benzerlik arz ediyor. Singapur Müslümanları birbirlerini bayramını Malayca khayrlı bayramlar anlamında "Salamat Hari Raya", "Salam Aidil fitri"; “Allah C.C. görünen ve görünmeyen hatalarımızı affetsin” anlamında "maaf zahir dan batin” dualarıyla tebrik ediyor. Bayram ziyaretlerinden ayrılırken ev sahibine “Allah seni khayrla mükafatlandırsın” anlamında  “jazakallah khayral jaza” diyor “ve iyyakum” cevabını alıyorlar.

Bayram arefesinde infak

Singapur Müslümanları, Ramazan-ı Şerif’in son haftasında geleneksel bayram kıyafetlerini ve bayram ikramlarını tedarik etmek için alışverişe çıktı.
Ramazan bayramında üzerinde "Selamat hari raya" yazan değişik tasarımlarda harçlık zarfları yaşlısından gencine ve çocuğuna, zengininden fakirine hediye ediliyor. Çocuklar sevindiriliyor, ihtiyaç ve hak sahipleri gözetiliyor. 
­Ortak mekanlarda bu infak, yardımlaşma ve fitre mevsimine özel geri dönüşüm kutusunu andıran kumanya üniteleri dikkat çekiyor. Market alışverişleri sırasında ihtiyaç sahiplerini de gözeten Müslümanlar, market çıkışlarına yerleştirilen bu ünitelere kuru gıdalar bırakıyor.

Singapur'da Ramazan bayramının 1. günü ülke genelinde resmi tatil. Bayram namazı kılmak için camiye gitmeden önce güne aile üyelerinden af ve helallik dileyerek başlanıyor. 

Bayram namazına rağbet ve ibadetgahlarda çeşitlilik

Singapur'da Ramazan-ı Şerif’in son haftasında Bayram namazına dair düzenlemeler ilan edildi. Binlerce kişilik camiler halkın büyük rağbeti dolayısıyla 2-3 seans halinde bayram namazı hizmeti sunuyor. Ülkede bulunan 80 caminin 8’inde namazın 3 farklı saatte, 41 camide ise 2 farklı saatte eda edilmesi planlanıyor.

Darul Ğufran Cami gibi ahalinin teveccühünün büyük olduğu ve yoğunluk yaşanma ihtimali bulunan camilerde ise ilk seans için yer ayırtılması söz konusu. Tadilatta olan camilerden Darul Makmur için avluya yakın özel bir bölüme kurulan çadır mescitte iki seans halinde hizmet verdi. Camilerin yanısıra ülke genelinde beş farklı noktada namazgahlar da kuruluyor. Kranji ve Cochrane Rekreasyon Alanları tek seans halinde; Tuas, Penjuru, Terusan Rekreasyon Alanlarının her biri iki farklı saatte namazgah olarak değerlendirilmekte.

Yöreye özgü pirinç bazlı bayram lezzetleri

Singapur'da bayram geleneği olarak “kue nastar”, "sarang semut" ve "makmur kacang" gibi ikramlık kurabiyeler, ziyarete gidilen hanelere hediye olarak götürülüyor. Genellikle birkaç çeşit halinde hazır alınan bu kurabiyeleri evlerinde yapıp satan yahut misafirlerine ikram edenler de bulunmakta. Bayram sofralarında buharda pişen pirinç pilavı ile baharatlı soslu etli yemekler yeniyor.

Kurabiyesinden kekine ve muhallebisine varana kadar binbir çeşit “kueh”ler sofralarda yerini alıyor. Bunlardan en meşhur olanı ise tropik pandan bitkisi yapraklarından rengini alan, pirinç nişastası ya da hindistan cevizi jölesiyle kıvam alan “kueh lapis”, çeşitli renklerde olanına ise bayram tatlısı anlamında “kueh raya” denilmekte. “Bandung” isimli sütlü gül şerbeti ve “Tee Tarik” isimli sütlü çay da oldukça seviliyor.

Yöreye özgü bayramlaşma geleneği

Singapur'da Müslümanlar bayramın ilk günü aile büyüklerinden vefat edenlerin kabirlerini, hayatta olanların hanelerini ziyaret ederek bayram havası teneffüs ediyor. Bayramın 2 ve 3. günleri resmi tatil olmadığı için mesailerine devam ediyorlar. Her yaştan bayram tebriği ve ziyaretleşmelerse Şevval ayı boyunca genellikle haftasonları belli saat aralıklarında düzenlenen rumah terbuka etkinliği ile devam ediyor. Hatta eş-dost akrabalarının Rumah Terbuka merasimine katılmak için Singapur ve Malezya arasında araçlarıyla mekik dokuyan ülke sakinlerine rastlamak mümkün. “Açık davet” anlamına gelen bu gelenek, dostluk bağlarını güçlendirmek, genellikle Malezya ve Endonezya’da dağınık halde bulunan, uzun süredir görüşülemeyen akrabaları ziyaret etmek için bir fırsat olarak değerlendiriliyor.

Yöresel kıyafetlerle renk cümbüşü

Bu yörenin bayram geleneğinde tüm aile fertlerinin aynı renk tonlarında yöresel kıyafet giyme adeti dikkat çekiyor. Erkekler için 'Baju Melayu' hanımlar için 'Baju Kurung' olarak adlandırılan işlemeli geleneksel kıyafetler giyiliyor. 

Kalabalık bayram ziyaretlerinde aileler kendi özel tasarımları olan kıyafetlerle birbirinden ayrılıyor, ziyâret mekanları renkli görüntülere sahne oluyor.

 

­

 

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Hatm-i Şerif - Maher Al Muaiqly
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Hatm-i Şerif - Maher Al Muaiqly
Hatm-i Şerif - Maher Al Muaiqly Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close