Yeni araştırmalar, yüksek oranda işlenmiş gıdaların tüketilmesinin, beyne zararlı olabileceğini öne sürüyor.
10 yıldan uzun süredir takip edilen yetişkinlerden oluşan geniş bir gruptan yapılan gözlemler, daha fazla ultra işlenmiş gıda yemenin bilişsel gerileme ve felç riskini artırabileceğini, daha fazla işlenmemiş veya minimum düzeyde işlenmiş gıda yemenin ise riski azaltabileceğini ileri sürdü.
Araştırmada yüksek oranda işlenmiş gıdaların göreceli alımındaki %10'luk bir artış, bilişsel bozukluk için %16 daha yüksek riskle ilişkilendirildi Tersine, işlenmemiş veya minimum düzeyde işlenmiş gıdaların daha yüksek miktarda alınması, bilişsel bozukluk riskinin %12 daha düşük olmasıyla ilişkili bulundu.
Bu tür yiyeceklerin felç riskini de % 8 artırdığı görüldü.
Aşırı işlenmiş ürünlerin obezite, diyabet, dikkat eksikliği, hiperaktivite gibi sorunlara da yol açtığı biliniyordu. Ayrıca abur cubur şeklinde tanımlanan aşırı işlenmiş ürünler bağımlılık yapan yiyecekler olarak da karşımıza çıkıyor.
'Aşırı (ultra) işlenmiş gıda' nedir?
Bu tür gıdalar için kullanılan tek bir tanım yok ama genel olarak 'ev yemeklerinin içermediği maddeleri içeren gıdalar' olarak tanımlanıyor.
Bunların çoğu gıdaların görünüm, tat ya da dokusunu daha çekici hale getirmek için kullanılan kimyasal, renklendirici ve tatlandırıcı gibi maddeler.
Abur cubur olarak bilinen aşırı işlenmiş besinlerin protein ve lif oranı düşüktür ve şeker, yağ ve tuz gibi ilave bileşenlerle doludur.
Gazlı içecekler, cipsler, çikolata, şekerler, dondurmalar, şekerli kahvaltılık gevrekler, paketlenmiş çorbalar, tavuk parçaları, sosisli sandviçler ve patates kızartması bu grupta yer alıyor.
Aşırı işlenmiş gıdaları nasıl tanıyabilirsiniz?
Uzmanlar, 5'ten fazla malzeme içeren gıdaların "aşırı işlenmiş gıda" olma olasılığının çok yüksek olduğunu söylüyor. "Taze ürünler" bile raf ömrünü uzatacak koruyucular içerdiği için bu sınıfa girebilir.
Bunun için aldığınız ürünlerde sodyum benzoate, nitrat ve sülfit, BHA ve BHT gibi içerikler olup olmadığına bakabilirsiniz.