İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak05:54 Güneş07:19 Öğle12:53 İkindi15:49 Akşam18:19 Yatsı19:39
Hava - Hava durumuAçık 14°C Nem %78
Türkçe
20 Rebi'ül-ahir 1446 23 Ekim 2024 Çarşamba
20 Rebi'ül-ahir 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
05:54 07:19 07:57 12:53 15:49 18:19 19:39
Giriş Yap

Dijital detoks fırsatı

08.08.2024    |

Bazı sosyal medya platformlarının kapanması dijital detoks için bir fırsat sağlayabilir mi?

Uzman Klinik Psikolog Merve Yılmaz, "Bu durum, kullanıcıları beklenmedik bir detoks sürecine soktuğu için bir takım psikolojik etkiler ortaya çıkabilir. Sosyal medya bağımlısı bireylerde bu durum, yoğun bir anksiyete ve stres hissi olarak kendini gösterebilir. Erişim alışkanlığı kesilen kişiler kendini huzursuz ve kaygılı hissedebilir. Fiziksel bağımlılıklarda olduğu gibi, sosyal medya bağımlılığı olan kişilerde sinir, huzursuzluk, depresyon ve odaklanma güçlüğü gibi yoksunluk belirtileri gözlenebilir" diye konuştu.

Yeni kazanımlar için fırsat

Türkiye'de hızla artan teknoloji bağımlılığının endişe verici olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Türkiye'de gençler ve ergenler, teknoloji bağımlılığı açısından en riskli grup.” ifadelerini kullandı.

Dijital bağımlılık yaşayan kişilerin sosyal medya platformlarından aldıkları beğenilerle kimlik ve özdeğer inşa ettiğini anlatan Yılmaz, "Sosyal platformlardaki popülerlik bireylerin sosyal onay ve kendini ifade etme arayışlarını dijital ortama kaydırıyor. Kendi değerini sosyal medya etkileşimlerine dayandıran bireyler, bu desteğin kaybolmasıyla birlikte kendilerini boşlukta hissediyor. Bağımlılık nedeniyle dürtü kontrolü zayıf olan bireyler, sosyal medyanın kapanmasıyla birlikte aşırı yemek yeme, alışveriş yapma veya başka dürtüsel davranışlar da gösterebiliyor.

Olumsuz etkileri kadar internet bağımlılığı olan kişilerde olumlu etkiler de görülebiliyor. Bu zorunlu detoks süreci, bazı bireyler bağımlılıkla yüzleşme ve kabullenme şeklinde fırsata dönüştürebilir. Bu süreç, uzun vadede bağımlılıktan kurtularak iyileşme sürecini de başlatabilir" diye konuştu. 

Yılmaz, kişilerin yeni hobi ve sağlıklı alışkanlık edinebilme fırsatı yakalayabileceğini vurguladı.

Bağımlılık bir hastalığa dönüşüyor

Klinik Psikolog Dr. Feyza Topçu da sosyal medya bağımlılığına ilişkin şöyle konuştu: “Kişi, bu mecralarda geçirdiği vakit nedeniyle aile, iş ilişkileri bozulduysa ve buna rağmen vazgeçemiyorsa, bağımlılık kendini göstermeye başlamış diyebiliriz. Şunu belirtmek gerekir ki, bağımlılık bir hastalıktır ve tedavisi vardır. Böyle bir problem yaşadığını düşünen kişiler muhakkak psikolojik destek almalı.”

Y. Şafak

­

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Cüz - Kur’an-ı Kerim Meali 2
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Cüz - Kur’an-ı Kerim Meali 2
Cüz - Kur’an-ı Kerim Meali 2 Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close