Bazı sosyal medya platformlarının kapanması dijital detoks için bir fırsat sağlayabilir mi?
Uzman Klinik Psikolog Merve Yılmaz, "Bu durum, kullanıcıları beklenmedik bir detoks sürecine soktuğu için bir takım psikolojik etkiler ortaya çıkabilir. Sosyal medya bağımlısı bireylerde bu durum, yoğun bir anksiyete ve stres hissi olarak kendini gösterebilir. Erişim alışkanlığı kesilen kişiler kendini huzursuz ve kaygılı hissedebilir. Fiziksel bağımlılıklarda olduğu gibi, sosyal medya bağımlılığı olan kişilerde sinir, huzursuzluk, depresyon ve odaklanma güçlüğü gibi yoksunluk belirtileri gözlenebilir" diye konuştu.
Yeni kazanımlar için fırsat
Türkiye'de hızla artan teknoloji bağımlılığının endişe verici olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Türkiye'de gençler ve ergenler, teknoloji bağımlılığı açısından en riskli grup.” ifadelerini kullandı.
Dijital bağımlılık yaşayan kişilerin sosyal medya platformlarından aldıkları beğenilerle kimlik ve özdeğer inşa ettiğini anlatan Yılmaz, "Sosyal platformlardaki popülerlik bireylerin sosyal onay ve kendini ifade etme arayışlarını dijital ortama kaydırıyor. Kendi değerini sosyal medya etkileşimlerine dayandıran bireyler, bu desteğin kaybolmasıyla birlikte kendilerini boşlukta hissediyor. Bağımlılık nedeniyle dürtü kontrolü zayıf olan bireyler, sosyal medyanın kapanmasıyla birlikte aşırı yemek yeme, alışveriş yapma veya başka dürtüsel davranışlar da gösterebiliyor.
Olumsuz etkileri kadar internet bağımlılığı olan kişilerde olumlu etkiler de görülebiliyor. Bu zorunlu detoks süreci, bazı bireyler bağımlılıkla yüzleşme ve kabullenme şeklinde fırsata dönüştürebilir. Bu süreç, uzun vadede bağımlılıktan kurtularak iyileşme sürecini de başlatabilir" diye konuştu.
Yılmaz, kişilerin yeni hobi ve sağlıklı alışkanlık edinebilme fırsatı yakalayabileceğini vurguladı.
Bağımlılık bir hastalığa dönüşüyor
Klinik Psikolog Dr. Feyza Topçu da sosyal medya bağımlılığına ilişkin şöyle konuştu: “Kişi, bu mecralarda geçirdiği vakit nedeniyle aile, iş ilişkileri bozulduysa ve buna rağmen vazgeçemiyorsa, bağımlılık kendini göstermeye başlamış diyebiliriz. Şunu belirtmek gerekir ki, bağımlılık bir hastalıktır ve tedavisi vardır. Böyle bir problem yaşadığını düşünen kişiler muhakkak psikolojik destek almalı.”
Y. Şafak