Uzmanlar sağlığın korunmasında bağırsaklar ve beyin arasındaki iletişimin büyük rol oynadığı, aşırı stresin bağırsak sağlığını bozabildiğini bildiriyor.
Prof. Dr. Ayhan Hilmi Çekin, son yıllarda yapılan bilimsel çalışmaların sağlığın korunmasında bağırsakların büyük önem taşıdığının altını çizdi.
Bağırsaklardaki yararlı bakterilerin birçok hastalıktan korunmada ve bağışıklığın kuvvetlendirilmesinde önemli rol üstlendiğini, beyinle doğrudan bağlantılı olduğunu ifade eden Çekin, son zamanlarda bu alanda en sık karşılaşılan sorunlardan birinin hassas bağırsak sendromu olduğunu aktardı.
AKRA’ya konuk olan Prof. Dr. Fatih Gültekin, bağırsakların neden ikinci beyin olduğu üzerine şu açıklamalarda bulundu:
Hassas bağırsak sendromunun hayatı tehdit eden bir hastalık olmadığını ifade eden Prof. Dr. Ayhan Hilmi Çekin, kişinin günlük yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebildiğini, özellikle tekrarlayan karın ağrısı, gaz, şişkinlik, ishal veya kabızlık gibi bulguların kişinin sosyal ve iş hayatını zorlaştırabildiğini belirtti.
Hassas bağırsak sendromunda yiyeceklerin etkisinin kişiden kişiye farklılık gösterebildiğine dikkati çeken Çekin, "Genel olarak süt ürünleri, ekmek, makarna gibi glüten içeren gıdalar, baklagiller, soğan, sarımsak ve gazlı içecekler semptomları tetikleyebilir. Ayrıca, kızartmalar ve baharatlı yiyecekler de rahatsızlık oluşturabilir. Bu yüzden hastalar bir beslenme günlüğü tutmalı ve hangi yiyeceklerin kendilerinde sorun teşkil ettiğini belirlemeli." uyarısında bulundu.
Doğru probiyotik kullanımı önemli
Çekin, probiyotiklerin hassas bağırsak sendromuna iyi gelebildiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Probiyotikler bazı hastalarda semptomları hafifletebilir ancak her probiyotik türü etkili değildir. Bağırsak mikrobiyotasını düzenlemeyi hedefleyen doğru probiyotik seçimi, hastanın durumuna göre yapılmalıdır. Düzenli egzersiz, bağırsak hareketlerini düzenler ve stresi azaltır. Ancak çok yoğun egzersiz bazı hastalarda semptomları artırabilir. Bu nedenle dengeli egzersiz planı tercih edilmelidir.
Hassas bağırsak sendromu hem biyolojik hem de psikolojik faktörlerin bir arada rol oynadığı bir durumdur. Beyin ile bağırsak arasındaki iletişimdeki aksaklıklar semptomların temelinde yatar. Stres gibi psikolojik etkenler, bu durumu kötüleştirebilir ancak hastalığın tek nedeni değildir. Tedavisi her zaman ilaç gerektirmez. Hafif semptomları olan hastalarda, beslenme düzenlemeleri ve yaşam tarzı değişiklikleri genellikle yeterlidir ancak şiddetli semptomları olan hastalarda, semptomları kontrol altına almak için ilaç tedavisi uygulanabilir."