Günlük hayatımızın vazgeçilmez içecekleri arasında yer alan kahveyi, ne zaman ve nasıl tükettiğimiz sağlığımız üzerinde önemli etkilere neden oluyor.
Çoğu kişi güne enerjik ve zinde başlamak için kahveyi uyanır uyanmaz kahvaltıdan önce aç karnına içiyor. Ancak aç karnına kahve tüketmenin vücudunuz için son derece zararlı sonuçları olabilir.
Kahve, içeriğindeki kafein ve antioksidanlar sayesinde enerji seviyelerini artırır, odaklanmayı iyileştirir ve metabolizmayı hızlandırabilir. Düzenli kahve tüketiminin bazı kronik hastalık risklerini azaltabileceği de belirtiliyor. Ancak, kahvenin faydalarını en iyi şekilde elde edebilmek için doğru zamanda ve şekilde tüketmek önemli.
Uzmanlara göre, sabahın ilk saatlerinde aç karnına kahve içmek, kortizolde keskin bir artışa yol açabilir, bu da hormonal dengesizliğe katkıda bulunur ve daha fazla göbek yağı depolamanıza neden olabilir.
Kahveyi, aç karnına içildiğinde tansiyon düşmesine veya dengesizlik hissine, mide asidini artırarak mide yanması, reflü ve mide mukozasının tahriş olmasına neden olabilir.
Yapılan bir araştırmaya göre, sabahın erken saatlerinde kahve içmek kan şekerinde ani yükselmelere ve düşüşlere neden olabilir bu da kan şekeri kontrolünü olumsuz etkiler. Ayrıca kafein bir diüretiktir ve idrar üretimini artırabilir ve susuzluğa yol açabilir. Kahve bağırsakları uyarabilir ve ishal gibi sorunlara yol açabilir.
Kahve ne zaman içilmeli?
Çay ve kahveyi uygun zamanlarda tüketmek, hem keyif almanızı hem de vücudunuzun bu içeceklerin faydalarından daha iyi yararlanmasını sağlar.
Kahveyi, uyandıktan en az 1-2 saat sonra içmek daha faydalı olur. Bu, enerjinizi daha sürdürülebilir bir şekilde artırmanıza yardımcı olabilir. Spor yapmadan 30-60 dakika önce tüketildiğinde ise fiziksel performansı artırabilir. Kafein, kaslarınızı daha verimli kullanmanıza ve egzersiz sırasında daha enerjik hissetmenize yardımcı olur.
Kahve içmek için öğle saatleri idealdir; ancak öğleden sonra geç saatlerde kahve tüketimi uykusuzluğa yol açabilir. Yatmadan en az 6 saat önce kahve içmeyi bırakmak, uyku kalitesini korumanıza yardımcı olur.