Hac mevsimi yaklaşıyor, Kutsal topraklara yolculuklar başladı.
Hac ve umre ibadeti için Suudi Arabistan’a yapılacak ziyaretler gezi amaçlı ziyaretlerden daha uzun sürmekte, ayrıca bir ibadetin edası maksadı ile sağlık açısından bazı rahatsızlıklar olsa da ziyaretler gönül hoşluğu içinde gerçekleştirilmekte.
Ancak özellikle hac ibadetinin süresinin daha da uzun olması, gidilen ülkenin iklimi gibi özellikler nedeniyle gerek sağlıklı hacı ve umre adaylarının gerek tanı konulmuş hastalıkları olanların dikkat etmesi gereken hususlar bulunuyor.
Doç. Dr. Hilal Özkaya, yolculuk öncesine dair şu tavsiyelerde bulunuyor:
1. Sağlıklı kişilerin gitmeden önce diyabet, hipertansiyon gibi, yaşlarına uygun sağlık taraması için hekimine başvurmaları uygundur. Bu tarz hastalıklar genellikle başlangıç aşamasında hiç belirti vermezler ve ayrıca taranması, teşhis edilmesi kolaydır. Henüz başlangıç aşamasındaki bu tip rahatsızlıklar, yorgunluk, sıcak, susuz kalma vb. durumlar dolayısıyla hac ziyareti esnasında aniden veya şiddetle ortaya çıkarak ibadetin tamamlanmasını zorlaştırabilir.
2. Tüm kronik hastalığı (diyabet, hipertansiyon, kardiyovasküler, nörolojik veya psikiyatrik vb.) olan hastaların da hastalıklarının rutin kontrolünü gitmeden önce yaptırmaları tavsiye edilir.

3. Kullanılması uzun süre gereken ilaçların ziyaret süresine uygun olarak yanlarında bulundurulması ve bu ilaçların da (özellikle insülin) saklama koşuluna uygun yanlarında taşınması önemli.
4. Suudi Arabistan’a giderken zorunlu aşılar yapılmalıdır. Ayrıca kronik rahatsızlığı olan kişilerin rutin aşılarını yaptırmış olması tavsiye edilir.
5. Kişilerin gitmeden önce yaşlarına ve tıbbi durumlarına uygun yürüyüş, egzersiz yapması, ziyaretlerini daha fit, rahat gerçekleştirmelerine katkıda bulunur.
6. Kıyafet seçimi olarak iklime uygun (genelde sıcak olduğu için) ince ve terletmeyen kumaş türlerinden seçilmesi, geceleri ise serin olduğu için takviye kıyafetler bulundurulması önemlidir.

7. Nemlendirici krem ve güneş koruyucu krem mutlaka bulundurulmalı.
8. Ziyaretler esnasında en çok yaralanan, terleyerek cilt rahatsızlıklarına yakalanan ve ödem nedeniyle şişen uzuvlar ayaklar. Bu nedenle rahat ve ortopedik terlik ve ayakkabı seçilmelidir. Ayakkabı ve terlik mutlaka önceden denenmelidir. Kadınların en çok şikayete sebep olan naylon çorap asla kullanmaması, pamuklu, ter önleyici yumuşak çoraplar kullanması gerekmekte.
9. Ayaklarda yara açılması diyabetli hastalar için daha riskli olduğu için, uygun ortopedik ayakkabı (varsa ayağına özel diyabetik ayakkabı) ve sıkmayan pamuklu çorap götürülmesi ve hac öncesi ve sırası kan şekerinin istenen aralıkta seyretmesi diyabetik ayak yaralarının açılmasını önleyeceği için çok önemlidir.

10. İnsülin kullanan diyabet hastası veya demans hastası gibi hastaların uyarı bilekliklerinin olması acil durumlar için uygun olur.
11. Herhangi bir tıbbi cihaz veya protez (işitme cihazı, glukometre, gözlük, diş protezi vb.) mutlaka yanınızda getirilmeli ve hayati öneme sahip ise yedeğini bulundurulmalı.
© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.