Kutsal topraklara yolculuklar başladı. Özellikle hac ibadetinin süresinin uzun olması, gidilen ülkenin iklimi gibi özellikler nedeniyle gerek sağlıklı hacı ve umre adaylarının gerek tanı konulmuş hastalıkları olanların dikkat etmesi gereken hususlar bulunuyor.
Doç. Dr. Hilal Özkaya, hac öncesi ve sırasında dikkat edilmesi gereken durumları ve sağlık önerilerini şöyle paylaşıyor:
1. Hasta olan hacı adaylarının mutlaka ilaçlarını düzenli kullanması gerekmektedir. “Kutsal mekandayız, Allah şifa verir” düşünceleri çok güzeldir ancak her yerde ve her mekânda şifa Allah’tandır, ilaçları kullanmayıp rahatsızlanınca hastaları daha zor koşullar hatta ibadeti tamamlayamamak gibi istenmeyen durumlar gerçekleşebilir. Özellikle nörolojik, psikiyatrik hastaların, epilepsi hastalarının “şifa bulma” düşüncesiyle ilaçlarını kullanmadığı ve bu nedenle durumlarının kötüleştiğine sıklıkla rastlanmakta.
2. Düzenli ve hafif beslenmek önemli. Pek çok güneş çarpması mide dolu iken gerçekleşmekte. Bu nedenle sağlıklı ve hafif beslenilmeli, yanınıza mutlaka hafif atıştırmalıklar almalısınız.
3. Su içme de düzenli olmalı, su miktarı ter ile kaybedilen miktarı karşılayacak ölçüde olmalı.
4. Güneş çarpmalarından koruyucu önlemler alınmalı, uygun güneş gözlükleri, hanım ve erkeklere uygun çeşitli siperlikler kullanılmalı.
5. KOAH, astım hastaları kalabalık ortamlarda yeterli hava alımına dikkat etmeli.
6. Enfeksiyonlara karşı bağışıklığı zayıf kişiler kalabalık ortamlarda yüz maskesi takmalı. (İhramlı iken yüze maske takılması durumu din görevlisi ile konuşulmalı.)
7. Eller sık sık yıkanmalı ve kaynağı belli olmayan su ve süt vb. içecekler içilmemeli.
8. Yolculuk bağırsak florasını etkileyen bir durumdur. Bu nedenle özellikle mide bağırsak sorunları yaşayanların alışık olmadığı gıdaları yerken daha dikkat etmesi, seçici davranması olası ishal veya kabızlık durumlarından koruyacaktır.
9. Ayrıca Suudi Arabistan, deve çiftliklerinin ziyaret edilmemesi konusunda uyarıda bulunmuştur.
© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.