Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması anlamına gelen reflü, hastalarda; yutma zorluğu, göğüs ağrısı, yemek borusunda takılma ve yanma hissi, ağrılı yutma, seyrek olarak bulantı, kronik öksürük, seste kabalaşma vb şikayetlere neden oluyor. Modern çağın stresli ve yoğun temposunda, sağlıksız beslenme ve yanlış yaşam alışkanlıklarının da etkisiyle reflü hastalığı hızla yaygınlaşıyor.
Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ebubekir Şenateş, dünyada ve ülkemizde reflü hastalığının özellikle son yıllarda oldukça sık görüldüğünü, reflüye bağlı göğüs ağrısının kalp ağrısını taklit edebildiğini ve göğüste, yemek borusunda yanma, sırta, çeneye ve kola yayılan bir ağrıya neden olabildiğini belirtti.
Şenateş “Bu ağrı birkaç dakika olabildiği gibi saatlerce de sürebilir, kendiliğinden veya anti-asit ilaçlarla geçebilir. Genellikle yemeklerden sonra meydana gelir, hastayı uykudan uyandırır ve duygusal stres ile de tetiklenebilir” açıklamasında bulundu.
Reflünün nedenlerine değinen Şenateş, reflüsü olan bir kişide baharatlı gıdalar reflünün semptomlarını daha görünür kılabileceğini ifade etti. Ayrıca anatomik bozuklukların, aşırı yağlı -çikolatalı yiyeceklerin, aşırı yemek yemenin, obezite, gebelik, yemekten hemen sonra yatma, bazı ilaçların ve aşırı stresin reflüye neden olabileceğini belirtti.
Şenateş, yaşam tarzında değişiklikler çoğu zaman reflü yakınmalarının kontrolünde işe yaradığını ve daha ciddi sonuçların meydana gelmesini önleyebildiğini ifade etti.