Isınan havaların etkisiyle birlikte vücudun su ihtiyacının arttığını ifade eden uzmanlar, fiziksel sağlığın yanı sıra ruhsal sağlık için de su tüketiminin önemli olduğunu belirtti.
Yaz aylarının başlamasıyla birlikte artan sıcaklıklar, vücudun su ihtiyacını önemli ölçüde etkiliyor. Artan terleme ve vücut ısısı regülasyonu, yaz aylarında su ihtiyacının başlıca artış nedenleri arasında yer alıyor.
Özellikle yaz aylarında susamayı beklemenin doğru olmadığını belirten Dr. Merve Aktar, susama hissi ortaya çıkmadan düzenli aralıklarla su içmenin dehidrasyonu (Vücut suyu eksikliği) önlemenin en etkili yolu olduğunu vurguladı.
Ne kadar su içilmeli?
Yetişkinler için ideal su miktarının günde 2,5 ila 3,5 litre arasında değiştiğini dile getiren Aktar, su ihtiyacının yaşa, aktivite düzeyine ve özel durumlara göre farklılık gösterdiğini kaydetti.
Aktar, çay, kahve gibi içeceklerin su yerine geçmeyeceğine değinerek, "Kafein içeren içecekler, vücudun su kaybetmesine neden olabilir. Kafein, her 100 miligram için vücuttan 150 mililitre su atılımına neden olur. Bu nedenle, 1 fincan Türk kahvesi sonrası 2 bardak su içilmesi önerilir. Su yerine geçmezler, aksine vücudu daha fazla suya ihtiyaç duyabilirler." ifadelerini kullandı.
Vücudun susuz kaldığını gösteren belirtiler
* Konsantrasyon bozukluğu,
* Baş ağrısı,
* Kas krampları,
* Koyu sarı idrar,
* Ağız kokusu,
* Kabızlık,
* Ani ruh hali değişimleri
Suyun vücudumuza faydaları neler?
* Eklem ağrılarını önler ve hareket kabiliyetini artırır.
* Vitamin ve minerallerin hücrelere ulaşmasına yardımcı olur.
* Böbreklerin ve karaciğerin toksinleri temizlemesine destek olur.
* Cildin daha genç ve canlı görünmesini sağlar.
* Kabızlığı önler ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasına katkıda bulunur.
AA