İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:10 İkindi17:10 Akşam20:46 Yatsı22:37 İmsak03:24 Güneş05:25 İşrak06:10
Hava - Hava durumuAçık 23°C Nem %73
Türkçe
22 Zilhicce 1446 18 Haziran 2025 Çarşamba
22 Zilhicce 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
03:24 05:25 06:10 13:10 17:10 20:46 22:37
Giriş Yap

Büyükada 'Gladyatör'lere emanet

01.05.2012    |
Gladyatör böcekler, başta kızılçam olmak üzere çok sayıda ağaç türüne zarar veren Çam Kese Böceği ile mücadele edecek. Büyükada Orman İşletme Şefliği Merkezi'nde laboratuvar ortamında çoğaltılan yaklaşık 10 bin ''gladyatör böcek'', başta kızılçam olmak üzere çok sayıda ağaç türüne zarar veren Çam Kese Böceği'nin imha edilmesi ve ekolojik dengenin sağlanması amacıyla Adalar'daki orman alanlarına bırakıldı.

İstanbul Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi, yaptığı açıklamada, Çam Kese Böceği popülasyonunun, küresel iklim değişikliğinin de etkisiyle son yıllarda geniş alanlara yayılma eğilimi gösterdiğini ancak gerekli ekolojik denge çalışmalarına vaktinde ilaçlanarak önlem alındığını söyledi.
Çiftçi, bilim adamları tarafından yapılan çalışmalar değerlendirilerek, pilot bölgelerde Çam Kese Böceği'yle mücadele için ''gladyatör böcek'' üretimiyle ilgili deneme uygulamalarına başlandığını anlattı.
Adalar Kültür Derneği Yönetim Kurulu üyelerinin girişimiyle ilk olarak 2003 yılında Eski Orman Kampı'nda ''Gladyatör böcek'' adı verilen ''Calosoma Sycophanta L.'' üretiminin gerçekleştirildiğini ifade eden Çiftçi, bu çalışmaya daha sonra 2004-2005 yıllarında İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü'nde kurulan laboratuvarda, 2006 yılından bu yana da Büyükada da kurulan laboratuvarda devam edildiğini belirtti.
Çiftçi, Büyükada Orman İşletme Şefliği Merkezi'ndeki laboratuvar kurulduğu günden bu güne, 70 bin adet ''gladyatör böcek'' üretildiğini söyledi.
Çiftçi, ''gladyatör böceklerin'' üretim maliyetlerinin yıllık 20 bin TL olduğunu belirtti.
Çiftçi, Prof. Dr. Mehmet Kanat ile Prof. Dr. Torul Mol tarafından yararlılığı 2000 yılında kanıtlanan bu yöntemin, Büyükada ormanlarındaki Çam Kese Böcekleri'ne karşı uygulandığını anlattı.
Büyükada Orman İşletme Şefliği Merkezi'ndeki laboratuvarda üretimine devam edilen ''gladyatör böcekler''in, 22 derece sıcaklık ve 60-65 nem derecesindeki ortamda, ormandan toplanan Çam Kese Böcekleri'yle beslendiğini aktaran Çiftçi, aşırı derecede iştahlı olan ''gladyatör böcekler''in, devamlı çiftleşerek günde 1-2 yumurta bıraktığını, yumurtaların laborantlar tarafından toplanarak özel kaplarda kuluçkaya alındığını belirtti.

Millî Gazete

 
Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Mehmed Zahid Kotku Sohbetler
AKRA CANLI
 / 
Canlı Yayın close icon
AKRA CANLI
Mehmed Zahid Kotku Sohbetler
Mehmed Zahid Kotku Sohbetler Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close