İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İşrak06:33 Öğle13:06 İkindi16:57 Akşam20:08 Yatsı21:41 İmsak04:13 Güneş05:52
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 14°C Nem %87
Türkçe
23 Şevval 1445 2 Mayıs 2024 Perşembe
23 Şevval 1445
İmsak
04:13
Güneş
05:52
İşrak
06:33
Öğle
13:06
İkindi
16:57
Akşam
20:08
Yatsı
21:41
Giriş Yap

İslam âlemi Kurban Bayramını kutluyor

24.09.2015    |

Rusya'nın başkenti Moskova'da camilere sığmayan Müslümanlar, bayram namazını sokaklarda kıldı. Kudüslü Müslümanlar bayram namazı için Mescid-i Aksa'ya akın etti.

Sabahın erken saatlerinde Kudüs'ün sembolü olan Mescid-i Aksa'ya gitmek için evlerinden çıkan Filistinliler, yollarda uzun kuyruklar oluşturdu.

Kur'an tilaveti ve teşrik tekbirleriyle bayram namazına kadar Mescid-i Aksa'da bekleyen on binlerce Müslüman, namazın ardından bayramlaşarak hatıra fotoğrafları çektirdi. Tel Aviv'de ikamet eden binlerce Afrika asıllı Müslüman mülteci de bayram namazını Aksa'da kıldı.

Öte yandan Kudüs'te yaşayan Filistinliler, İsrail'in hayvan pazarı kurulmasını engellemesi ve kesime "sınırlı yerler" dışında müsaade etmemesi nedeniyle kurbanlarını Batı Şeria'da kesiyor. Filistinliler yasak nedeniyle Kudüs'e yakın Beytullahim, Ramallah, Eriha ve Nablus gibi şehirlerde aldıkları kurbanları, bayram sabahına kadar emanetçilerde ya da akrabalarının bahçelerinde bekletiyor.

Kurbanlarını Batı Şeria'da kesen Filistinliler, etlerini daha sonra araba kasalarında Kudüs'e getirmeyi deniyor. Kudüs'e gelirken geçilmek zorunda olunan kontrol noktalarındaki İsrail askerleri, etleri fark etmesi durumunda ise geçişe izin vermiyor.

Filistin'de Kurban Bayramı

Gazze Şeridi'nde yüzlerce Müslüman, bayram namazını Han Yunus'un Zenne Bölgesindeki açık alanda kıldı.

İsrail ablukası altındaki Gazze'de kılınan bayram namazlarının ardından halk, kurbanlarını kesmeye başladı. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle bu yıl kurbanlık satışında azalma olduğu belirtiliyor.

Afganistan'da Kurban Bayramı coşkusu

Afganistan'da halk bayram namazı için camileri doldurdu. Ülkenin en kalabalık kentlerinden Mezar-ı Şerif'te, kentin en büyük camisi olan Yeşil Cami'de bayram namazı kılındı.

Somali

Somali'nin başkenti Mogadişu'da da bayram namazı geniş güvenlik önlemleri arasında kılındı.

Kırım

Kırımlı Tatarların "Akmescit", Rusların ise "Simferopol" dediği Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin başkentinde Kurban Bayramı coşkusu yaşandı. Tarihi Kebir (Büyük) Camisi'ni dolduran Kırımlı Tatarlar, bayram namazını birlikte eda etti. Tekbir ve dualarla ibadetlerini yerine getiren Kırımlılar, cami çıkışında birbirlerine sarılıp bayramlaştı.

Küçüklerin, büyüklerin elini öpüp hayır duasını aldığı bayramlaşmada, farklı bölgelerden gelen Tatarlar birbirlerinin bayramını tebrik etti.
507 yıllık camideki bayramlaşmanın adından Kırımlı Tatarlar, kurbanlarını kesmek için dağıldı.

Balkanlar'da bayram coşkusu

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da yaşayan Müslümanların ilk adresi Başçarşı’daki tarihi Gazi Hüsrev Bey Camisi’ydi. Cami avlusuna sığmayan çok sayıda Müslüman, bayram namazını sokaklarda kıldı.

Bosna Hersek'in yanı sıra Sırbistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Arnavutluk ve Hırvatistan'daki Müslümanlar da bayram coşkusu yaşıyor.

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da, şehirdeki tek cami olan Bayraklı Camisi'nde yüzlerce Müslüman bayram namazı kıldı. Sırbistan'da, Boşnak nüfusun yoğun olarak yaşadığı Sancak bölgesindeki camiler de bayram namazında dolup taştı.

Nüfusunun büyük çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Kosova'da Müslümanlar bayram namazında camilere akın etti. Başkent Priştine’deki Müslümanların ilk adresi Fatih Sultan Mehmed Camisi olurken, Prizren’deki Müslümanlar ise şehir merkezindeki Sinan Paşa Camisi’ne akın etti.

Büyük çoğunluğu Müslümanlardan oluşan Arnavutluk’ta da bayram coşkusu yaşanıyor. Başkent Tiran’ın yanı sıra Elbasan, İşkodra ve Durres gibi şehirlerdeki camilere akın eden Müslüman Arnavutlar, camilerin dolup taşmasıyla namazı sokaklarda kıldı.

Tiran’da büyük bir cami olmaması nedeniyle bu yıl da bayram namazı Ulusal Şehitler Bulvarı’nda, binlerce Müslüman tarafından kılındı.

Balkanlar’ın en küçük ülkesi Karadağ'da da Müslümanlar bayram namazı için camileri doldurdu. Karadağ'da Müslüman nüfusun yoğun olarak yaşadığı Rojaye, Biyelo Polje ve Plyevlya, Ulciny ve Bar gibi kentler başta olmak üzere yüzün üzerinde cami ve mescitte bayram namazı kılındı.

Hırvatistan'da da başkent Zagreb ve Riyeka’da yaşayan Müslümanlar, bu kentlerdeki camilere akın ederek, bayram namazını kıldı.

Makedonya'da da tüm camilerde bayram namazı coşkusu yaşandı. Başkent Üsküp'teki merkezi bayram namazı Bedir Camisi’nde kılındı.

Almanya

Almanya'nın başkenti Berlin'de yaşayan gurbetçiler bayram namazını kılmak için Şehitlik Camisi'ne akın etti.

Namaz sonrası okunan hutbede, birilik ve beraberliğin önemine değinilerek, Müslümanlar içinde fitne ve fesat çıkarmanın olumsuz sonuçları vurgulandı. Namaz sonrası caminin avlusunda Suriyeli sığnımacılara hediyeler dağıtıldı.

AA

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Kur’an-ı Kerim Meali - 2 - Dipnotsuz
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Kur’an-ı Kerim Meali - 2 - Dipnotsuz
Kur’an-ı Kerim Meali - 2 - Dipnotsuz Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close