İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Yatsı21:31 İmsak04:26 Güneş06:02 İşrak06:42 Öğle13:07 İkindi16:55 Akşam20:01
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 20°C Nem %76
Türkçe
17 Şevval 1445 25 Nisan 2024 Perşembe
17 Şevval 1445
Akşam
20:01
Yatsı
21:31
İmsak
04:26
Güneş
06:02
İşrak
06:42
Öğle
13:07
İkindi
16:55
Giriş Yap

Sütteki kriz küçükbaşa sıçradı

10.03.2016    |

Tüketiciye market raflarında 9 TL’ye satılan keçi sütünün üreticiden alış fiyatı ile ilgili polemikler sürüyor. Küçükbaş hayvan sütünde öncü kentlerden biri olan Çanakkale’de fiyatlar henüz belirlenmedi.

2016 yılı için bugünlerde açıklanması beklenen koyun ve keçi sütü fiyatları ile ilgili konuşan Çanakkale İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Başkanı Doç. Dr. Ferhan Savran, küçükbaş hayvan sütünün üreticiden alış fiyatının geçtiğimiz sezonun altına düşmemesi gerektiğini dile getirdi. Geçtiğimiz sezon üreticiden 1.70-1.80 TL’den alınan keçi sütünün bu fiyatın altına düşmesi sonucunda sanayicinin de zorlanacağını anlatan Savran, “Zincirleme giden bu döngüde üretici ortada kalırsa, sanayici de kalır. Bu durum da ülke ekonomisine zarar verir” dedi.

Üreticiden alınan küçükbaş hayvan sütü fiyatlarında geçtiğimiz sezonun altına düşülmemesi gerektiğini vurgulayan Savran, “Keçi sütü 1.70-1.80 TL’ye verilirken, koyun sütü 2.20-2.40 TL fiyatlarında olmalı. Bu fiyatın altına düşülürse, üretici sıkıntıya düşer. Fiyat konusuna bir çözüm bulunmalı ve 2010’lardaki durumlara geri dönülmemeli. Fiyatlar düştüğü takdirde üreticimiz iş yapamadığını görüp şehre göç etmek istiyor” diye konuştu.

Sütün üreticiden sanayiciye gittiği noktada yer alan aracının da fiyatları etkilediğini dile getiren Savran, “Aracılarla ilgili sıkıntılar var diye düşünüyorum. Aracı kâr koyunca doğal olarak fiyatlar da yükseliyor. Bu durumda tüketiciye yansıyan fiyatlar değişken oluyor. Arz zincirinde halkaları kısa tutmalıyız ki hem üretici hem de tüketici mutlu olsun. Üretici para kazansın, üretime devam etsin ve tüketici de rahatça satın alabilsin. Piyasayla ilgili bir regülasyon yapılmalı” dedi.

Üretim nisanda artacak, çiğ sütte kriz büyüyebilir

Çiğ sütte yaşanan krizin nisandaki üretim artışının zirveye çıkmasıyla büyümesi bekleniyor. Süt veren hayvanların doğum oranının arttığı bahar ayları henüz çözüme kavuşturulmayan krizi derinleştirecek gibi görünüyor. Süt üretiminin nisanda yüzde 20 artması bekleniyor. Üreticinin de sanayicinin de yüksek girdi maliyetlerinden şikayet ettiği çiğ sütte, üretim artarken tüketimin aynı oranda artmaması ve ihracatın azalması nedeniyle sektörde büyük bir kriz yaşanıyor. Krizin aşılması için sektör paydaşları işbirliği yapmak yerine birbirini suçluyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sorunu çözme girişimleri ise başarısızlıkla sonuçlandı.

Son olarak 2007 ve 2008 yıllarında benzer bir kriz yaşanmış ve 1 milyonu aşkın süt ineği kesilmişti. Hayvan varlığının azalması nedeniyle kırmızı et fiyatı yükselirken ithalata bağımlılık arttı. Çiğ sütle başlayan ve kırmızı et fiyatlarının yükselmesiyle devam eden krize çözüm bulmak için bir yandan canlı hayvan ve karkas et ithal edilirken bir yandan da Ağustos 2010’dan 2015 sonuna kadar 390 bin kişiye 9.3 milyar liralık düşük faizli kredi verilerek yeni işletmelerin kurulması sağlandı.

Mevsimsel olarak çiğ süt üretiminin en çok arttığı döneme giriliyor. Bu nedenle arz fazlası süt piyasadan çekilmezse önümüzdeki günlerde çiğ süt krizinin daha da büyüyebileceği endişesi var. Bu nedenle sektör paydaşlarının birbirini suçlamak yerine ortak bir çözümde birleşmeleri gerekiyor. Burada da görev piyasayı düzenlemekle görevlendirilen Et ve Süt Kurumu’na düşüyor. Sanayicilere verilen süt tozu desteğinin Et ve Süt Kurumu’na verilerek piyasadaki arz fazlası sütün alınarak süt tozuna dönüştürülmesi ve bunun devlet desteği ile ihraç edilmesi gerekiyor. Kısa vadede en uygun çözüm bu. Orta ve uzun vadede ise çiğ süt üretiminin planlanması ve üretim artışına paralel olarak tüketimin artırılması gerekiyor. Bunun için okul sütünün haftanın 3 günü yerine 5 gün ve en az 8 ay süresince uygulanmalı. İzmir Büyükşehir Belediyesi örnek alınarak diğer belediyelerin de 0-5 yaş arası çocuklara süt vermesi sağlanmalı.

Millî Gazete, Dünya

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Son Peygamber Ve İslamiyet
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Son Peygamber Ve İslamiyet
Son Peygamber Ve İslamiyet Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close