İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam19:31 Yatsı20:52 İmsak05:18 Güneş06:45 İşrak07:25 Öğle13:14 İkindi16:45
Hava - Hava durumuYağmurlu 18°C Nem %47
Türkçe
18 Ramazan 1445 28 Mart 2024 Perşembe
18 Ramazan 1445
İkindi
16:45
Akşam
19:31
Yatsı
20:52
İmsak
05:18
Güneş
06:45
İşrak
07:25
Öğle
13:14
Giriş Yap

Muhammed Ali unutulmaz izler bıraktı

Özel Haber
Özel Haber
16.01.2024    |

Sporu evrensel bir mesaj haline dönüştüren ve kutlu bir tebliğ vesilesi yapabilen unutulmaz isim, Muhammed Ali, doğum yıl dönümünde bir kez daha anılıyor.

O, İsmini, Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa’dan almış olduğunun bilinciyle hareket eden ve adını yere düşürmeyen bir isim.

'Koruman var mı?' diye soran bir spikere, 'Bir korumam var. Evet. Gözleri olmasa bile görebilen, kulakları olmasa bile duyabilen, hafızası olmadan her şeyi hatırlayan. Bir şeyi yaratmak istediğinde ona sadece 'ol' demesiyle oluverir. Ama bu söz dilin söylediği veya kulakların duyabileceği gibi bir söz değildir. En gizli düşüncelerini bile duyandır. Tahmin et bu kimdir? O Allah'tır. O benim korumamdır. O senin de korumandır.' şeklinde verdiği cevapla ve Müslüman kimliğiyle hafızalara kazınan efsanevi boksör…

AKRA, Muhammed Ali’yi şahsiyeti başta olmak üzere, inancını evrensel bir mesaj olarak iletmesi yönüyle öne çıkartmış ve tüm yılı Muhammed Ali yılı ilan etmişti.

 

Muhammed Ali’nin hayatına, sözlerine, hatıralarına akra.media ve Sosyal Medya hesaplarından ulaşabilirsiniz.

AKRA'da 'Muhammed Ali Yılı' kapsamında hazırlanan ve O'nun hayatının anlatıldığı belgeseli buradan dinleyebilirsiniz.

Muhammed Ali, 17 Ocak 1942'de Kentucky Louisville'de dünyaya geldi. Ailesi ona 19. yüzyılda köle ticaretine karşı olarak bilinen Cassius Marcellus Clay'in ismini vermişti. Küçük yaşlarda boksla tanışan Muhammed Ali, başarısı sayesinde kısa sürede National AAU ve Altın Eldiven Şampiyonası'nda amatör kayıtlara girdi.

Boks sevdalısı bu genç 18 yaşındayken katıldığı Roma Olimpiyatları'nda altın madalya kazandı. Clay bu zaferden sonra, Amerika'da popülaritesini artırmaya başladı. 1960 Roma Olimpiyatları'ndan döndükten iki gün sonra, bir lokantada sadece beyazlara servis yapıldığını öğrenince, altın madalyasını Ohio Nehri'ne atmıştır. 1996 Atlanta Olimpiyatları'nda, kendisine o madalyanın yerine başka bir altın madalya verilmiştir. Bu hadise onun güvenini ve temsil ettiği kitlelere olan bağlılığını daha da artırır. 

Cassius Clay ringdeki başarısını sürdürdü ve Dünya Ağır Sıklet Boks Şampiyonu Sonny Liston'la unvan maçına çıkacak kadar yükseldi. Liston, rakibini genç, güçlü ve çok hareketli görünce onunla baş edemeyeceğini anlayarak omzundan sakatlandığını söyleyip maçtan kaçtı ve Clay 22 yaşında Dünya Ağır Sıklet Boks Şampiyonu oldu.

Bu zaferden sonra dinini değiştirdiğini, İslam'a geçtiğini ve bundan sonra 'Muhammed Ali' diye çağrılmasını istediğini söyledi.

1964, 1974 ve 1978 yıllarında dünya ağır sıklet boks şampiyonluğunu 3 kez kazanan Muhammed Ali, bu unvanı rakipleri karşısında 19 kez korumayı başardı. Kariyeri boyunca çıktığı 61 maçın 56'sından galibiyetle ayrıldı ve boksu 1978 yılında zirvedeyken bıraktı.

Hollywood Bulvarı'ndaki şöhretler kaldırımında tüm ünlülerin isimleri ve yıldızları yer alıyordu. 3 kez dünya şampiyonu olan efsanevi boksörün ismini bu bulvarda yaşatmak isteyen yetkililer, Muhammed Ali için konulan yıldızı, yere değil ilk kez duvara monte ettiler. Zira Muhammed Ali 'Peygamberim Hz. Muhammed'in adını ayaklar altına koydurmam' deyip, bu konuda ısrar edince, organizatörler talebini kabul etmişler ve Muhammed Ali'nin yıldızını üstüne basılmaması için Kodak Theatre'ın duvarına asmışlardır.

Boks kariyerini sonlandırmasının ardından parkinson hastalığına yakalanan Muhammed Ali, hastalığını gizleyip Larry Holmes ve Trevor Berbick ile maça çıktı fakat kaybetti. 1996'da Atlanta'da Olimpiyat Meşalesini yaktığı sırada titriyor olması hafızalara kazınmış, doktorlar Parkinson hastalığını, efsane boksörün kariyeri sırasında rakiplerinden aldığı yumruk darbelerine bağlamıştı…

Hayatı boyunca sporu bir tebliğ vesilesi haline getiren, zorluklar karşısında cesaretini ve azmini asla kaybetmeyen, hatta bu uğurda sağlığını dahi kaybeden Muhammed Ali, güzel bir hedefe sahip olmanın önemini şu sözlerle anlatıyor:

'12 yaşında ne yapacağımı biliyordum. Hayatta her şeyin bir amacı vardır. Her insanın bir amacı vardır. Herkesin ruhunu doldurmasını sağlayan şey, o amacı bilmektir. Hayattaki amacımı ve tam olarak nereye gideceğimi biliyorum. Kibirli değilim, azimliyim. '

Tebliğin Sportif Yüzü: Muhammed Ali özel dosyamıza buradan ulaşabilirsiniz. 

Hayatı boyunca birçok önemli maça çıkan, spor yaşantısının yanı sıra Müslümanlara ve ABD'deki siyahi hareketlere desteğiyle de tanınan Muhammed Ali, 2014 yılından beri sağlık sorunları nedeniyle zaman zaman hastanede tedavi görüyordu.

3 Haziran 2016 yılında 74 yaşında iken hayatını kaybeden Müslüman Boksör, geride unutulmayacak anılar bıraktı. Sözleriyle ve yaşayışıyla çoğu insana örnek olan başarılı sporcu, esprili ve korkusuz yönüyle de tanınıyordu. 

12 yaşında boksla tanışan efsane isim Muhammed Ali, yaşamı boyunca hem sporculuk anlayışı hem de bir dava adamı oluşuyla kitleleri peşinden sürükledi. Onun maç yaptığı saatlerde dünya Müslümanları tek yürek oldu ve attığı her yumruk mazlumun zalime indirdiği demir bir yumruk olarak hatıralarda yer aldı.

O; haksızlığa gösterdiği tepki, barışsever oluşu ve cesareti, tevazuu, sıra dışı kişiliği, zalime korku mazluma güven verişi, mübelliğ oluşu, tevekkül ehli olarak Allah’a dayanması, iyi kalpli, birleştirici, insanlara verdiği değer ve her şeyden önemlisi İslam’a olan büyük sevgi ve hassasiyeti ile gönüllerde unutulmaz izler bıraktı…­­

­

 

 

 

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
İftar Sofrası
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
İftar Sofrası
İftar Sofrası Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close